Narednih dana maksimalne preko 30°C, a uz povremene nestabilnosti biće sparno

Naredne dane obeležiće pre svega vrlo toplo i sparno vreme uz svakodnevno prave letnje temperature iznad 30°C, i pojavu tropskih noći – što znači da će minimalne temperature biti 20°C ili više. Dok će u ponedeljak u većem delu Vojvodine ostati suvo i stabilno vreme, od utorka treba računati na jačanje destabilizacije uz pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom u poslepodnevnim i večernjim časovima. Pre podne će svakog dana biti pretežno sunčano.

Maksimalne temperature u Srbiji - 29. jul 2018
Maksimalne temperature u Srbiji – 29. jul 2018 (Izvor: Ogimet)

Maksimalne temperature u Vojvodini i danas su bile prave letnje, i kretale su se od 30.3°C u Novom Sadu do 33.5°C koliko je izmereno u Banatskom Karlovcu. Slične maksimalne temperature očekuju se u ponedeljak i utorak, dok bi sreda lako mogla biti još toplija.

Tropski dani i tropske noći su pred nama

Kao što smo već spomenuli, narednih dana minimalne temperature kretaće se oko 20°C i malo iznad 20°C, dok će maksimalne dnevne temperature svakodnevno prelaziti 30 stepeni. To znači da će predstojeće noći i dani biti pravi tropski (tropske noći su noći kada je minimalna temperatura iznosila minimum 20.0°C ili više, a tropski dani su oni u kojima je maksimalna temperatura veća ili jednaka 30°C).

Prognoza za ponedeljak i utorak - iz naše trodnevne prognoze
Prognoza za ponedeljak i utorak – iz naše trodnevne prognoze

Detaljnu trodnevnu prognozu za Vojvodinu i Beograd možete pratiti na sledećem linku.

Vrlo visoke temperature u regionu u utorak (ARW)
Vrlo visoke temperature u regionu u utorak (ARW)

Za sada bez dugoročne stabilizacije

Dok će ponedeljak obeležiti uglavnom stabilno vreme, uz samo ređu pojavu pljuskova sa grmljavinom poslepodne u Vojvodini, od utorka treba računati na ponovno jačanje destabilizacije, pa bi tako pod uticajem visinskog ciklona sa istoka Evrope svakodnevno u periodu do vikenda bilo uslova za poslepodnevne i večernje lokalne pljuskove praćene grmljavinom. Iznad našeg područja istovremeno bi se širio i greben anticiklona, što zapravo znači da bi ove nestabilnosti ipak mogle biti potisnute iz naših krajeva uz uglavnom stabilno vreme, pa će biti potrebno ispratiti nove proračune globalnih modela tokom ponedeljka i utorka.

Konkretnija stabilizacija vremenskih prilika mogla bi da usledi od subote 4. avgusta, međutim i to je još uvek pod znakom pitanja, i zato ćemo ponovo pisati o tome narednih dana.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *