Naredna tri dana relativno toplo uz smenu sunca i kiše, osetnije zahlađenje u nedelju

Preostala tri radna dana ove sedmice obeležiće promenljivo oblačno vreme sa povremenom kišom, a biće i intervala sunčanog vremena, naročito u četvrtak kada će biti znatno više sunca nego oblaka i to će biti najlepši dan u periodu do vikenda. Temperature će biti oko i malo iznad normale. Nakon verovatno kišovite i vetrovite subote, drugog dana vikenda očekuje nas osetnije zahlađenje koje smo već spominjali.

Sinoptička situacija u subotu 17. marta (ECMWF)
Sinoptička situacija u subotu 17. marta (ECMWF)

U sredu svežije sa dosta oblaka, retka pojava kratkotrajne kiše i pljuskova

U sredu se očekuje umereno do potpuno oblačno vreme sa uglavnom retkim sunčanim intervalima, više u prvom delu dana. Atmosfera će biti blago nestabilna, ujutru je na krajnjem zapadu Vojvodine duž granicu sa Hrvatskom moguća slaba kiša, a kasnije u poslepodnevnim časovima tek ponegde je moguća kratkotrajna kiša ili pljusak. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar.

Jutarnje temperature kretaće se između 5 i 7°C, a maksimalne dnevne od 12 do 15°C.

U četvrtak duži sunčani intervali i malo toplije, petak u znaku kiše i pljuskova

U četvrtak će tokom većeg dela dana preovladavati pretežno sunčano vreme, a nešto više oblaka može biti u jutarnjim časovima i potom ponovo u večernjim časovima kada se očekuje novo naoblačenje. U četvrtak će duvati slab vetar južnih smerova, u večernjim časovima uz postepeno jačanje slab do umeren.

Minimalne temperature biće u intervalu od 3 i 6°C, a maksimalne dnevne od 14 do 16°C.

U petak se očekuje umereno do potpuno oblačno vreme sa retkim sunčanim intervalima. Povremeno se očekuje kiša, a u poslepodnevnim časovima postojaće mogućnosti i za pojavu pljuskova sa grmljavinom. Duvaće uglavnom umeren vetar južnih smerova.

Minimalne temperature kretaće se između 6 i 9°C, a maksimalne dnevne od 13 do 15°C.

Subota kišovita uz zahlađenje poslepodne, u nedelju hladnije uz sve izvesniji jutarnji mraz

U subotu treba očekivati pretežno do potpuno oblačno vreme sa povremenom kišom tokom čitavog dana, a u poslepodnevnim časovima očekuje se i priliv osetno hladnijeg vazduha sa severoistoka i istoka Evrope. U subotu bi tako vrlo lako maksimalne temperature na teritoriji Vojvodine bile dosta šarene uz značajne razlike na malom području, ovisno o terminu prolaska hladnog fronta. Biće i umerenog, ponegde i jakog vetra severnih smerova.

Temperatura na oko 1500m u nedelju (ECMWF)
Temperatura na oko 1500m u nedelju (ECMWF) – veći deo Evrope zahvaćen vrlo hladnim vazduhom, obzirom na doba godine

Nedelja je još uvek nerešiva enigma kada su oblačnost i padavine u pitanju, ali trenutno su najveće šanse da će nedelju obeležiti suvo i osetno hladnije vreme. Ujutru se očekuje pojava slabog mraza uz temperature ispod 0°C, dok maksimalne dnevne temperature ne bi prelazile 5°C, što je za oko 10°C hladnije u odnosu na recimo četvrtak.

Početak naredne sedmice moglo bi obeležiti pravo zimsko vreme uz višednevnu pojavu umerenih jutarnjih mrazeva, koji bi mogli da nanesu ozbiljnu štetu voćarskim i ratarskim kulturama i uopšteno vegetaciji koja se uveliko budi, a imaće priliku da izađe iz hibernacije i u narednim relativno toplim danima. Postoji mogućnost i za pojavu snega tokom naredne sedmice.

Obzirom da je ovo i dalje relativno dalek period, koji izlazi izvan 72 časa od termina prognoziranja, više detalja donosimo u narednim danima. Zahlađenje je sada postalo sasvim izvesno, međutim o njegovom intenzitetu, eventualnoj pojavi višednevnih mrazeva i snežnim padavinama – još ćemo pisati i sadašnje najave još uvek treba uzimati sa rezervom.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *