Naredna dva dana vrlo toplo sa pojačanom košavom, uveče ređe lokalne nestabilnosti

Tokom naredna dva dana Balkansko poluostrvo, a samim tim i Vojvodina, biće pod uticajem polja niskog vazdušnog pritiska čiji će centar u četvrtak biti stacioniran negde u oblasti Sicilije, a tokom petka u oblasti Sardinije. Ovaj ciklon će pre svega omogućiti dalji dotok tople vazdušne mase na naše područje i pojačanu košavu koja će duvati i tokom naredna dva dana, doduše jače u četvrtak, dok će u petak poslepodne oslabiti. U večernjim i noćnim satima biće uslova za lokalnu pojavu pljuskova i grmljavine, naročito u petak.

Sinoptička situacija u petak 4. maja (GFS)
Sinoptička situacija u petak 4. maja (GFS)

ČETVRTAK:

Malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima, posebno u prvom delu dana. U večernjim i noćnim satima ka petku očekuje se ređa lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom, sa nešto većom šansom zapadno od reke Tise, gde će košava biti nešto slabija. U većini predela ostaće suvo. Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, na jugu Banata povremeno sa udarima olujne jačine.

Jutarnje temperature kretaće se između 15 i 18°C, a maksimalne dnevne od 27 do 30°C.

PETAK:

Kao i u četvrtak, biće malo do umereno oblačno i veoma toplo vreme za ovo doba godine, sa dužim sunčanim intervalima. U večernjim i noćnim satima ka suboti, sa slabljenjem i prestankom košave, očekuje se lokalna pojava pljuskova i grmljavine. I u petak će sve do kasnog poslepodneva duvati pojačan, odnosno umeren do jak jugoistočni vetar.

Jutarnje temperature kretaće se između 16 i 19°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 29 do čak 31 stepen Celzijusa.

Prljava kiša

Tokom naredna dva dana u atmosferi iznad ovog dela Evrope ponovo će biti prisutna veća koncentracija peska iz Afrike, pa je moguća i pojava prljave kiše u predelima gde pljuskova bude bilo ređe u četvrtak, a češće u petak. Inače će koncentracija peska ipak biti nešto veća tokom četvrtka.

Koncentracija peska u četvrtak rano uveče (SKIRON)
Koncentracija peska u četvrtak rano uveče (SKIRON)

Vikend bez košave, mogući češći pljuskovi sa grmljavinom

U danima vikenda ne treba očekivati košavu, već uspostavljanje istočnog i severoistočnog strujanja. Duvaće slab do umeren vetar. Shodno tome, temperature bi trebale biti nijansu niže u subotu u odnosu na petak, a u nedelju još malo niže u odnosu na subotu, pa bi drugog dana vikenda već trebalo biti temperaturno prijatnije uz temperature do najviše 28 stepeni.

U danima vikenda treba očekivati nešto jaču destabilizaciju atmosfere, pa se prema večerašnjoj prognozi može očekivati češća pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom u danima vikenda, uglavnom u poslepodnevnim i večernjim časovima. Ponegde bi čak moglo biti i vremenskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i obilnom kišom na malom području, ali o tome je još uvek rano govoriti.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 605

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *