Naredna dva dana vrlo toplo sa pojačanom košavom, uveče ređe lokalne nestabilnosti

Tokom naredna dva dana Balkansko poluostrvo, a samim tim i Vojvodina, biće pod uticajem polja niskog vazdušnog pritiska čiji će centar u četvrtak biti stacioniran negde u oblasti Sicilije, a tokom petka u oblasti Sardinije. Ovaj ciklon će pre svega omogućiti dalji dotok tople vazdušne mase na naše područje i pojačanu košavu koja će duvati i tokom naredna dva dana, doduše jače u četvrtak, dok će u petak poslepodne oslabiti. U večernjim i noćnim satima biće uslova za lokalnu pojavu pljuskova i grmljavine, naročito u petak.

Sinoptička situacija u petak 4. maja (GFS)
Sinoptička situacija u petak 4. maja (GFS)

ČETVRTAK:

Malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima, posebno u prvom delu dana. U večernjim i noćnim satima ka petku očekuje se ređa lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom, sa nešto većom šansom zapadno od reke Tise, gde će košava biti nešto slabija. U većini predela ostaće suvo. Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, na jugu Banata povremeno sa udarima olujne jačine.

Jutarnje temperature kretaće se između 15 i 18°C, a maksimalne dnevne od 27 do 30°C.

PETAK:

Kao i u četvrtak, biće malo do umereno oblačno i veoma toplo vreme za ovo doba godine, sa dužim sunčanim intervalima. U večernjim i noćnim satima ka suboti, sa slabljenjem i prestankom košave, očekuje se lokalna pojava pljuskova i grmljavine. I u petak će sve do kasnog poslepodneva duvati pojačan, odnosno umeren do jak jugoistočni vetar.

Jutarnje temperature kretaće se između 16 i 19°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 29 do čak 31 stepen Celzijusa.

Prljava kiša

Tokom naredna dva dana u atmosferi iznad ovog dela Evrope ponovo će biti prisutna veća koncentracija peska iz Afrike, pa je moguća i pojava prljave kiše u predelima gde pljuskova bude bilo ređe u četvrtak, a češće u petak. Inače će koncentracija peska ipak biti nešto veća tokom četvrtka.

Koncentracija peska u četvrtak rano uveče (SKIRON)
Koncentracija peska u četvrtak rano uveče (SKIRON)

Vikend bez košave, mogući češći pljuskovi sa grmljavinom

U danima vikenda ne treba očekivati košavu, već uspostavljanje istočnog i severoistočnog strujanja. Duvaće slab do umeren vetar. Shodno tome, temperature bi trebale biti nijansu niže u subotu u odnosu na petak, a u nedelju još malo niže u odnosu na subotu, pa bi drugog dana vikenda već trebalo biti temperaturno prijatnije uz temperature do najviše 28 stepeni.

U danima vikenda treba očekivati nešto jaču destabilizaciju atmosfere, pa se prema večerašnjoj prognozi može očekivati češća pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom u danima vikenda, uglavnom u poslepodnevnim i večernjim časovima. Ponegde bi čak moglo biti i vremenskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i obilnom kišom na malom području, ali o tome je još uvek rano govoriti.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!