Naredna dva dana do 14°C sa povremenom kišom, od utorka znatno hladnije

U nedelju i ponedeljak na našem području preovladavaće pretežno do potpuno oblačno vreme sa povremenom kišom, ali će temperature biti za nekoliko stepeni više nego što je to bio slučaj danas i juče, i kretaće se između 11 i 14°C. Najpre će već u utorak doći do zahlađenja, da bi period od srede do sledećeg vikenda, odnosno samog kraja meseca, uz dalje priticanje hladnijeg vazduha, bio znatno hladniji sa maksimalnim temepraturama ispod 5°C, i jutarnjim minusima.

Centar ciklona će u ponedeljak biti iznad našeg područja (GFS)
Centar ciklona će u ponedeljak biti iznad našeg područja (GFS)

Naše područje biće u narednih približno 36 časova pod uticajem relativno tople vazdušne mase, da bi od ponedeljka u drugom delu dana kada se centar ciklona preko našeg područja bude premeštao dalje na istok preko Rumunije ka Ukrajini, usledila hladna advekcija.

Sutra i prekosutra relativno toplo, povremeno kiša, u nedelju i vetar

Nedelju i ponedeljak obeležiće pretežno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom. U nedelju će se zapravo sve do poslepodneva u većini krajeva zadržati suvo vreme, te bi konkretnijih padavina bilo kasnije popodne, uveče i u noći ka ponedeljku, i potom ponovo u ponedeljak sredinom dana i popodne. Do utorka ujutru treba očekivati uglavnom između 10 i 15mm vodenog taloga, ali će naravno biti i odstupanja, negde će pasti ispod 10mm ukupno, a postoje šanse da se negde nakupi i do 20mm kiše. Nakon dugotrajne suše – nedovoljne količine, ali će doprineti daljem poboljšanju stanja sa deficitom vlage.

U nedelju će duvati slab do umeren jugoistočni vetar sve do večernjih sati, kada se očekuje njegovo jačanje uz jake udare, naročito na jugu Banata. Pojačan jugoistiočni vetar potrajaće do ponedeljka pre podne, dok se u drugom delu dana očekuje okretanje smera na zapadni i severozapadni.

Košava u nedelju uveče (ARW)
Košava u nedelju uveče (ARW)

Jutarnje temperature u nedelju kretaće se između 4 i 6°C, a maksimalne dnevne od 12 do 14°C. U ponedeljak jutarnje temperature će se kretati između visokih 6 i 9°C, a maksimalne dnevne od 11 do 13°C.

Od utorka hladnije, ali je sneg upitan

Nema sumnje da će od utorka 27. novembra ponovo uslediti hladniji period. U utorak će doći do formiranja novog ciklona u oblasti Tirenskog mora, dok će istovremeno postepeno jačati uticaj anticiklona sa severa Evrope. Očekuje se da će se pomenuti ciklon premeštati preko juga Jadrana i Balkana dalje ka Grčkoj, tako da će on konkretnije uticati na pomenuti deo juga Evrope, a na teritoriji Srbije najviše na južne i centralne predele.

U utorak uveče i tokom noći ka sredi slabiji talas padavina mogao bi stići i do Vojvodine, a uz istovremeni priliv hladnijeg vazduha, trebalo bi očekivati pojavu susnežice i vlažnog snega. Ovo je međutim još uvek pod znakom pitanja.

U utorak bi se dnevne temperature kretale između 5 i 8°C, dok bi u sredu bilo još hladnije, uz maksimume između 2 i 4°C.

Temperature u regionu u utorak sredinom dana (ARW)
Temperature u regionu u utorak sredinom dana (ARW)

U drugoj polovini sedmice, barem do kraja aktuelnog meseca, treba očekivati jutarnje temperature u minusu, i dnevne temeprature tek koji stepen iznad nule. Postoje šanse da naregnog vikenda, na samom početku dođe do otopljenja, ali dokle god ima šansi da se hladan period produži i na naredni vikend, još uvek je reč samo o opciji.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!