Nakon (ledene) kiše slede susnežica i sneg, od ponedeljka toplije

Nakon večerašnje kiše koja će se mestimično lediti pri tlu što može predstavljati veliku opasnost u predelima gde ledene kiše bude (do 22h zabeležena je širom Srema i Bačke) tokom noći mestimično se očekuju snežne padavine, uglavnom južno od linije Vrbas – Novi Bečej. Period do utorka obeležiće dosta promenljivo i dinamično vreme, iako toplije, i dalje prohladno i uglavnom sa temperaturama ispod nule. Od ponedeljka tokom dana sledi otopljenje.

Radarska slika RHMZ 2145h - nove padavine konstantno stižu
Radarska slika RHMZ 2145h – nove padavine konstantno stižu sa zapada i jugozapada

U nastavku večeri očekuju nas kiša i ledena kiša, tako da budite pažljivi, obzirom da će u delovima pokrajine biti opasne poledice. Svim učesnicima u saobraćaju savetuju se dodatne mere opreza, a naravno i pešacima. Bez preke potrebe tokom noći i narednog jutra ne izlazite napolje.

Kiša prelazi noćas u susnežicu i sneg

Sa prilivom hladnijeg vazduha tokom predstojeće noći kiša i ledena kiša će preći u susnežicu i sneg. Doći će i do povećanja visine snežnog pokrivača, uglavnom za 2 do 4cm. U subotu će duvati slab do umeren severozapadni vetar koji će poslepodne oslabiti, a uveče okrenuti smer na jugoistočni. U subotu tokom dana biće pretežno do potpuno oblačno i suvo vreme. U večernjim časovima novo naoblačenje sa snegom.

Jutarnje temperature u subotu će se krećati između -4 i -1°C, a maksimalne dnevne od -1 do 1°C.

U noći ka nedelji malo novog snega, potom suvo do ponedeljka uveče

Jača oblačnost koja stiže do Vojvodine u subotu uveče u noći ka nedelji mestimično će usloviti pojavu snega, ali ne očekuju se značajnije padavine, pa će uglavnom samo simbolično zabelete preko snega koji se do tada bude zadržao.

U nedelju tokom dana biće promenljivo oblačno sa intervalima sunčanog vremena. Duvaće uglavnom slab severoistočni i istočni vetar. Minimalne temperature biće između -5 i -2°C, a maksimalne dnevne kretaće se od -1 do 1°C.

U ponedeljak nakon hladnog jutra danju toplije sa košavom, uveče kiša

Otopljenje u ponedeljak stiže u veći deo Evrope (GFS)
Otopljenje u ponedeljak stiže u veći deo Evrope (GFS)

Nakon ponovo vrlo hladnog jutra u ponedeljak, tokom dana će doći do prodora toplije vazdušne mase. Sa toplim frontom uveče treba očekivati i naoblačenje sa kišom. Već od ranog jutra očekuje se i inteziviranje košave, koja bi postepeno jačala sa odmicanjem dana. Tako bi poslepodne i uveče širom Vojvodine bilo umerene, povremeno jake košave, a na jugu Banata su moguć i udari orkanske jačine.

Jutarnje temperature u ponedeljak bi se kretale između -7 i -2°C, a maksimalne dnevne od 2 do 5°C.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 615

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *