Nakon kišovitog petka, za vikend suvo i hladnije uz mraz u nedelju. Nova kiša moguća u utorak?

Na području Vojvodine tokom petka akumuliralo se uglavnom između 10 i 20mm kiše – u skladu sa našim ranijim prognozama. To je doprinelo da u većem delu Vojvodine ukupna mesečna količina padavina prelazi 50mm za prvih 17. dana. Padavine polako prestaju, a tokom vikenda neće biti novih. Tokom vikenda će biti hladno, uz temperature uobičajene za sam kraj II dekade novembra, uz umeren i jak severozapadni vetar u subotu koji će dodatno pojačati osećaj hladnoće.

Sneg i na nižim planinama Srbije

Tokom noći, a povremeno i danas tokom dana, u većini planinskih krajeva zemlje očekuju se slabije snežne padavine, a naročito u istočnoj polovini zemlje, gde će povremeno biti i umerenog snega. Očekuje se da se snežna granica spusti na oko 500mnv. Doći će do formiranja simboličnog snežnog pokrivača, kojeg večeras već ima na Zlataru, kao i na Kopaoniku gde je izmereno 3cm u 19 časova. Pahulja će biti i u pojedinim brdskim predelima južno od Save i Dunmava, ali se formiranje snežnog pokrivača ne očekuje.

U Vojvodini će u subotu preovladavati promenljivo oblačno i suvo vreme, sa sunčanim intervalima, a koji će biti duži u drugom delu dana. Tokom jutra u Banatu još može biti slabe kiše. Duvaće umeren i jak severozapadni vetar tokom celog dana. Vetar će biti u slabljenju tokom večeri. Jutarnje temperature kretaće se između 2 i 3°C, a maksimalne dnevne od 7 do 8°C.

U nedelju ujutru ređa pojava jutarnje magle. Kao i u subotu, preovladavaće promenljivo oblačno i suvo vreme sa (kraćim) sunčanim intervalima i bez padavina. Duvaće slab, ređe umeren, zapadni i jugozapadni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između -3 i 0°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 7 do 8°C – kao prethodnog dana.

Nova kiša moguća je u utorak

U ponedeljak, kao i za vikend, biće promenljvo oblačno i suvo vreme, uz sunčane intervale. Doći će i do priliva nešto toplijeg vazduha na naše područje, pa će se jutarnje temperature kretati između 2 i 4°C, a maksimalne dnevne od 12 do 14°C. Duvaće slab vetar promenljivog smera, uglavnom jugozapadni.

Nove padavine treba očekivati u utorak, kada se očekuje kiša mestimično, sa većom verovatnoćom u južnijim delovima pokrajine, dok bi na severu padavine bile sasvim simbolične. Još uvek je međutim rano iznositi detalje, zbog čega će biti potrebe za dopunskom prognozom u ponedeljak.

Očekivana sinoptička situacija sredinom sledeće sedmice prema ECMWF modelu – bez otopljenja (Source: tropicaltidbits.com)

Uslediće manji pad temperatura nakon toplijeg ponedeljka, pa će temperature biti u granicama normale za III dekadu novembra tokom utorka, srede. U četvrtak (23.11) će verovatno doći do priliva još hladnijeg vazduha, a uz nove padavine u predelima južno od Save i Dunava, ponovo će biti i snega u planinskim predelima.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *