Može li nam početak februara doneti novi upad hladnoće i sneg?

Ove zime najlakši odgovor na pitanje iz naslova je – ma nema šanse! Istina je možda baš takva, a možda i nije. Jedno je sigurno, i to ćemo reći odmah na početku – proračuni vodećih globalnih numeričkih modela još uvek su nesigurni za prvu dekadu februara, ali određene naznake da bi moglo doći do promene vremena itekako postoje.

Geopotencijal_AT (ECMWF) - 4. februar 2018
Geopotencijal_AT (ECMWF) – 4. februar 2018

Prema aktuelnim simulacijama evropskog ECMWF modela, narednog vikenda 3-4. februara treba očekivati novi prodor hladnije vazdušne mase na naše područje. Do tada se očekuje manje ili više toplo vreme uz temperature uglavnom iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Do ponedeljka maksimalne temperature neće prelaziti 9°C, ali će zato početkom i sredinom naredne sedmice živa u termometru u najtoplijem delu dana redovno prelaziti 10°C, a ponegde bi se mogla dostići i 15°C.

Narednog vikenda treba očekivati jače naoblačenje koje bi počelo sa kišom, a kiša bi pred kraj dana prešla u susnežicu i možda sneg, čak i u nižim predelima. Međutim, čak ni ovog puta, barem prema trenutnim proračunima modela – do formiranja snežnog pokrivača ne bi došlo. Uz uspostavljanje i jačanje “bloka” na Atlantiku hladniji vazduh bi jednostavno došao sa “zakašnjenjem” u odnosu na padavine, pa bi nakon prolazne bljuzgavice usledilo nekoliko hladnijih dana sa umerenim mrazevima.

DETALJNIJE PO LOKACIJI: Pretražite vašu lokaciju u search box-u sa desne strane (ili u slučaju mobilnog telefona ispod ovog članka), ili posetite stranicu sa spiskom lokacija, i saznajte kakvo vas vreme očekuje u narednih 10 dana u vašem mestu.

Temp 850hPa (ECMWF) - 4. februar 2018
Temp 850hPa (ECMWF) – 4. februar 2018

Za sada, jedino što je prilično izvesno, jeste da će nam početak februara, tačnije naredni vikend – doneti promenu vremena. Očekuje nas zahlađenje, vrlo su moguće i padavine. Međutim, koliko će to zahlađenje biti jako, da li će doći do formiranja pokrivača i koliko će to sve potrajati – rano je govoriti.

Treba i spomenuti da američki model GFS prodor hladnijeg vazduha vidi već u četvrtak 1. februara u drugom delu dana, ali je zato prodor hladnog vazduha sledećeg vikenda prema njegovim aktuelnim proračunima bukvalno nepostojeći. To nam govori koliko su modeli još uvek nesigurni u svoje simulacije.

Možda je najbolje pomiriti se sa činjenicom da ove zime nećemo ni imati pravu zimu…

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 605

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *