MeteoAdriatic: Najbolja aplikacija za vremensku prognozu, učestvuju i naši podaci

Početkom februara 2018. godine regionalni meteorološki projekat iz Hvatske – MeteoAdriatic lansirao je svoju mobilnu aplikaciju za Android i iOS. Zanima vas kakvo se vreme očekuje danas i narednih dana, a da pritom ta prognoza bude vrlo kvalitetna, jednostavna, a sadržajna? Onda je MeteoAdriatic aplikacija za vremensku prognozu najbolji izbor za vas. Postoji međutim još jedan dodatni razlog, od aprila ove godine podaci iz našeg WRF-ARW modela učestvuju u kreiranju vremenske prognoze za potrebe ove aplikacije, i to za područje cele Srbije.

Kako je sve počelo?

Na samu ideju za kreiranje aplikacije došao je profesor na Sveučilištu u Zadru Ivan Toman, inače vođa pomenutog MeteoAdriatic projekta već duže od 10. godina. Podatke pruža MeteoAdriatic, dok je za samu izradu Android i iOS aplikacije zaslužna takođe hrvatska firma UPStudio.

Zašto baš MeteoAdriatic? Kako sve funkcioniše?

Podaci koji se mogu pronaći u aplikaciji rezultat su rada kompleksnih matematičkih sistema, programiranih u cilju modeliranja ponašanja atmosfere u realnom vremenu i predviđanja njenog stanja u nekom budućem trenutku. Atmosfera se može opisati nizom brojčanih vrednosti koje predstavljaju njene različite fizičke osobine, primera radi: temperaturu, vlažnost, smer i brzinu vetra, stanje oblačnosti…

Na opisan matematički način dobijeni podaci, predviđeni za neki trenutak u budućnosti, na nekom geografskom mestu, dalje se procesiraju uz pomoć inteligentnog sistema za naprednu obradu. Uz pomoć ovog sistema, inače kodnog imena “Vulkan”, dalje se unapređuju podaci, koji su inače već dobijeni iz numeričkih modela visoke rezolucije – kakvi se ne koriste često na području Balkana.

Pritom se nastoje smanjiti greške koja nastaju iz nesavršenosti matematičkih modela atmosfere, kako bi konačni podaci koji stižu u samu mobilnu aplikaciju bili što vernija slika onoga što se stvarno može očekivati tokom idućih nekoliko dana po pitanju vremenskih prilika. Sistem inteligentnog poboljšanja originalnih proračuna dobijenih iz modela, predstavlja jedan od glavnih aduta aplikacije, čime se ona čak izdiže iznad drugih svetski priznatih aplikacija za prognozu vremena.

Mogućnosti aplikacije

U okviru aplikacije moguće je pregledati prognozu svih osnovnih meteoroloških veličina odnosno parametara do 5 dana unapred, i to u obliku tablice i grafikja, sa vremenskim razmakom od svega jednog sata.

Grafici omogućuju i pregled nekih manje uobičajenih podataka kao što su nestabilnost atmosfere, te podaci slobodne atmosfere na nekoj visini od tla. Ovim je zainteresovanim korisnicima, koji se malo bolje razumeju u meteorologiju, omogućeno vrlo detaljno prikazano stanje atmosfere za narednih 5 dana.

Pored tabelarnog prikaza, te prikaza u obliku grafika, za one najiskusnije koji se dobro razumeju u meteorologiju i prognozu vremena, omogućeno je pregledanje prognostičkih karata.

Izgled

Pokretanje aplikacije
Pokretanje aplikacije (MeteoAdriatic aplikacija)
Početna stranica
Početna stranica (MeteoAdriatic aplikacija)
Tabelarna prognoza po satima
Tabelarna prognoza po satima (MeteoAdriatic aplikacija)
Prikaz grafika
Prikaz grafika (MeteoAdriatic aplikacija)
Podešavanja
Podešavanja (MeteoAdriatic aplikacija)

Moguće je podesiti više lokacija za koje se brzo može pribaviti prognoza, uz naravno podrazumevanu lokaciju. Takođe, u podešavanjima je moguće uključiti prognozu po logaciji, kada će aplikacija uz pomoć GPS-a vašeg mobilnog telefona pribavljati automatski prognozu za vašu lokaciju na kojoj se nalazite, ili onu najbližu.

Moguće je uključiti opciju verovatnoće, te će se pored standardne unapređene determinističke prognoze prikazivati i verovatnoća za snežne padavine (korisno u zimskom delu godine) odnosno grmljavine (korisno u aktuelnom, letnjem delu godine).

Preuzimanje

Android aplikacija

iOS aplikacija

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *