Ledeno martovsko jutro, jutros se živa u termometru spuštala i do -7 stepeni u Banatu

Očekivano, jutros su izmerene najniže minimalne temperature od početka aktuelnog hladnog talasa koji traje od nedelje 18. marta. Delimično razvedravanje tokom prethodne večeri i noći i mestimično postojanje snežnog pokrivača na tlu učinilu su svoje, a najniže vrednosti kada je Vojvodina u pitanju merene su na području Banata.

Minimalne temperature - 22. mart 2018
Minimalne temperature – 22. mart 2018 (Izvor: Ogimet)

Najniža temperatura u Vojvodini jutros je izmerena u Vršcu (-7.1°C) i Banatskom Karlovcu (-6.7°C). Potom slede Zrenjanin (-6.3°C) i Kikinda (-6.1°C), dok su ipak nešto više minimalne temperature zabeležene na području Bačke i Srema. Najviša jutarnja temperatura na području Vojvodine izmerena je na Rimskim Šančevima u Novom Sadu i to -2.7°C.

Obzirom da su određene rane voćarske kulture, a pre svega rane kajsije i trešnje u većini predela Vojvodine procvetale tokom proteklog toplog talasa sredinom marta, evidentno je da je jutrošnji mraz naneo određenu štetu voćkama. U skladu sa temepraturama najviše štete moglo bi biti u Banatu, gde bi ovogodišnji rod mogao biti značajno umanjen ukoliko nisu primenjivane metode zaštite od niskih temperatura. Svakako, razne voćarske kulture imaju različitu otpornost prema mrazu, a u skladu sa njihovim fenofazama.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 627

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *