Ledeno martovsko jutro, jutros se živa u termometru spuštala i do -7 stepeni u Banatu

Očekivano, jutros su izmerene najniže minimalne temperature od početka aktuelnog hladnog talasa koji traje od nedelje 18. marta. Delimično razvedravanje tokom prethodne večeri i noći i mestimično postojanje snežnog pokrivača na tlu učinilu su svoje, a najniže vrednosti kada je Vojvodina u pitanju merene su na području Banata.

Minimalne temperature - 22. mart 2018
Minimalne temperature – 22. mart 2018 (Izvor: Ogimet)

Najniža temperatura u Vojvodini jutros je izmerena u Vršcu (-7.1°C) i Banatskom Karlovcu (-6.7°C). Potom slede Zrenjanin (-6.3°C) i Kikinda (-6.1°C), dok su ipak nešto više minimalne temperature zabeležene na području Bačke i Srema. Najviša jutarnja temperatura na području Vojvodine izmerena je na Rimskim Šančevima u Novom Sadu i to -2.7°C.

Obzirom da su određene rane voćarske kulture, a pre svega rane kajsije i trešnje u većini predela Vojvodine procvetale tokom proteklog toplog talasa sredinom marta, evidentno je da je jutrošnji mraz naneo određenu štetu voćkama. U skladu sa temepraturama najviše štete moglo bi biti u Banatu, gde bi ovogodišnji rod mogao biti značajno umanjen ukoliko nisu primenjivane metode zaštite od niskih temperatura. Svakako, razne voćarske kulture imaju različitu otpornost prema mrazu, a u skladu sa njihovim fenofazama.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!