Ledeno martovsko jutro, jutros se živa u termometru spuštala i do -7 stepeni u Banatu

Očekivano, jutros su izmerene najniže minimalne temperature od početka aktuelnog hladnog talasa koji traje od nedelje 18. marta. Delimično razvedravanje tokom prethodne večeri i noći i mestimično postojanje snežnog pokrivača na tlu učinilu su svoje, a najniže vrednosti kada je Vojvodina u pitanju merene su na području Banata.

Minimalne temperature - 22. mart 2018
Minimalne temperature – 22. mart 2018 (Izvor: Ogimet)

Najniža temperatura u Vojvodini jutros je izmerena u Vršcu (-7.1°C) i Banatskom Karlovcu (-6.7°C). Potom slede Zrenjanin (-6.3°C) i Kikinda (-6.1°C), dok su ipak nešto više minimalne temperature zabeležene na području Bačke i Srema. Najviša jutarnja temperatura na području Vojvodine izmerena je na Rimskim Šančevima u Novom Sadu i to -2.7°C.

Obzirom da su određene rane voćarske kulture, a pre svega rane kajsije i trešnje u većini predela Vojvodine procvetale tokom proteklog toplog talasa sredinom marta, evidentno je da je jutrošnji mraz naneo određenu štetu voćkama. U skladu sa temepraturama najviše štete moglo bi biti u Banatu, gde bi ovogodišnji rod mogao biti značajno umanjen ukoliko nisu primenjivane metode zaštite od niskih temperatura. Svakako, razne voćarske kulture imaju različitu otpornost prema mrazu, a u skladu sa njihovim fenofazama.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 573

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *