Ledeni dan zabeležen u Banatskom Karlovcu, Kikindi i Vršcu – živa nije prelazila 0°C

Danas, prvog zimskog dana prema astronomskom kalendaru, usled dužeg zadržavanja niske oblačnosti i magle u pojedinim predelima Vojvodine temperatura ni u najtoplijem delu dana nije prešla nulti podeok. Najniža maksimalna temperatura zabeležena je danas u Banatskom Karlovcu, a najviša u Beogradu.

U Banatskom Karlovcu današnji maksimum je iznosio svega -2.5°C, u Vršcu -1.6°C, dok je u Kikindi izmereno maksimalnih -0.6°C. To su mesta u kojim je zabeležen prvi ledeni dan ove meteorološke zime, koja je počela 1. decembra, i to na prvi dan astronomske zime.

Temperatura je prešla u plus na svim ostalim stanicama u Vojvodini, u Zrenjaninu 0.4°C, Somboru 0.5°C, Palić 0.8°C, Novi Sad 1.1°C, Sremska Mitrovica 1.7°C i Beograd je bio najtopliji sa okruglo 2°C.

Sutra ponovo velika verovatnoća za maglu, noćas slab sneg

Tokom predstojeće noći očekuje nas jače naoblačenje koje će mestimično usloviti pojavu slabog snega u Vojvodini. Obzirom da će se temperatura kretati oko nule i malo ispod 0°C, i mala količina padavina koja se očekuje biće dovoljna da se dekorativno zabeli veći deo Vojvodine uz visinu pokrivača do 2cm.

ARW - snežni pokrivač za petak 22. decembar ujutru
ARW – snežni pokrivač za petak 22. decembar ujutru

Sutra treba računati na otopljenje, pa bi se maksimalne temperature kretale između 2 i 5°C, međutim obzirom da su prilično velike šanse za pojavu magle prema simulacijama našeg WRF-ARW numeričkog modela, nije isključeno ni da sutra temperature budu nešto niže od očekivanih, ali svakako ne treba očekivati ledeni dan (Tmax<0°C).

ARW - smanjena vidljivost u većem delu Vojvodine u petak pre podne
ARW – smanjena vidljivost u većem delu Vojvodine u petak pre podne
Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 618

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *