Ledeni dan zabeležen u Banatskom Karlovcu, Kikindi i Vršcu – živa nije prelazila 0°C

Danas, prvog zimskog dana prema astronomskom kalendaru, usled dužeg zadržavanja niske oblačnosti i magle u pojedinim predelima Vojvodine temperatura ni u najtoplijem delu dana nije prešla nulti podeok. Najniža maksimalna temperatura zabeležena je danas u Banatskom Karlovcu, a najviša u Beogradu.

U Banatskom Karlovcu današnji maksimum je iznosio svega -2.5°C, u Vršcu -1.6°C, dok je u Kikindi izmereno maksimalnih -0.6°C. To su mesta u kojim je zabeležen prvi ledeni dan ove meteorološke zime, koja je počela 1. decembra, i to na prvi dan astronomske zime.

Temperatura je prešla u plus na svim ostalim stanicama u Vojvodini, u Zrenjaninu 0.4°C, Somboru 0.5°C, Palić 0.8°C, Novi Sad 1.1°C, Sremska Mitrovica 1.7°C i Beograd je bio najtopliji sa okruglo 2°C.

Sutra ponovo velika verovatnoća za maglu, noćas slab sneg

Tokom predstojeće noći očekuje nas jače naoblačenje koje će mestimično usloviti pojavu slabog snega u Vojvodini. Obzirom da će se temperatura kretati oko nule i malo ispod 0°C, i mala količina padavina koja se očekuje biće dovoljna da se dekorativno zabeli veći deo Vojvodine uz visinu pokrivača do 2cm.

ARW - snežni pokrivač za petak 22. decembar ujutru
ARW – snežni pokrivač za petak 22. decembar ujutru

Sutra treba računati na otopljenje, pa bi se maksimalne temperature kretale između 2 i 5°C, međutim obzirom da su prilično velike šanse za pojavu magle prema simulacijama našeg WRF-ARW numeričkog modela, nije isključeno ni da sutra temperature budu nešto niže od očekivanih, ali svakako ne treba očekivati ledeni dan (Tmax<0°C).

ARW - smanjena vidljivost u većem delu Vojvodine u petak pre podne
ARW – smanjena vidljivost u većem delu Vojvodine u petak pre podne

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!