Kraj tmurnog i prohladnog vremena: Toplije uz više sunca od srede!

Ako ste se zapitali kada će više doći kraj niskim oblacima, rosulji, magli i sumaglici…odgovor je: uskoro, već od srede! Sunčanih perioda moglo bi biti i tokom naredna dva dana, ali će oni biti u manjini. Prognozom za period do 22. novembra pozabavili smo se kasno sinoć, i nju naravno možete pročitati, dok se večeras bavimo predviđanjem vremena za drugi deo predstojeće sedmice.

Sinoptička situacija za četvrtak 23. novembar (GFS model)

Anticiklon preuzima glavnu ulogu

U narednom periodu očekuje nas uticaj polja povišenog vazdušnog pritiska, koje će biti zaslužno za prolepšanje vremenskih prilika na našem području, dok će istovremeno ciklonska aktivnost na Atlantiku obezbediti put toploj vazdušnoj masi do naših krajeva.

Tako od srede treba očekivati znatno manje oblaka, a više sunca, uz istovremeni priliv toplije vazdušne mase. Maksimalne temperature u sredu kretale bi se između 13 i 16°C, dok bi već u četvrtak u većini predela u najtoplijem delu dana bilo više od 15°C.

Petak i vikend još uvek diskutabilni

Iako bi i u petak i za dane vikenda trebalo očekivati pretežno sunčano i relativno toplo vreme, to još uvek nije sigurno. Dok američki GFS model forsira topliji scenario uz dalje jačanje anticiklona, evropski ECMWF model simulira potpuno drugačiji scenario.

Tako bi narednog vikenda moglo biti relativno lepo vreme uz maksimume iznad 15°C, a sa druge strane hladnije i kišovito, uz čak moguću pojavu pahulja u nižim predelima Vojvodine. Pratićemo situaciju u narednim danima, i u skladu sa tim izveštavati.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 627

One comment

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *