Kišovito vreme do utorka uz temperature ispod proseka

Danas do kraja dana, tokom nedelje i ponedeljka – očekuje se kiša povremeno. Očekuje nas sasvim solidna jesenja kiša (natapača, iz slojaste oblačnosti), koja bi trebala da stavi konačnu tačku na ovogodišnju sušu koja se ne predaje još od jula meseca. U većini mesta akumuliraće se 25 do 35mm vodenog taloga, međutim ponegde bi tokom tri dana moglo da padne i do 50mm.

Danas do kraja dana zadržava se oblačno vreme, povremeno sa kišom. Od podneva do kraja dana očekuje se još 5 do 10mm kiše. Maksimalne temperature kretaće se između 9 i 11°C. Duvaće slab do umeren istočni i severoistočni vetar.

U nedelju će ujutru i pre podne takođe biti povremene kiše. U drugom delu dana, uz novo, ali kratkotrajno jačanje košave, očekuje se slabljenje padavina, a u Banatu i potpuni prestanak kiše. Dakle, posle kišnog jutra i prepodneva, popodne i veče će u većem delu Vojvodine (pre svega na istoku i jugu) biti suvo. Novi talas padavina očekuje se od drugog dela noći ka ponedeljku.

Sutra će se minimalne temperature kretati između 6 i 8°C, a maksimalne dnevne od 8 do 11°C. Duvaće umeren do jak istočni i jugoistočni vetar, na jugu Banata olujne jačine sa udarima do 25m/s (90km/h).

Novi talas padavina očekuje se u ponedeljak pre podne, ali će povremene kiše biti i u ostatku dana. U proseku se očekuje novih 10 do 15mm vodenog taloga, ali bi ponegde moglo pasti i do 20mm. U ponedeljak će duvati slab do umeren vetar promenljivog smera, uglavnom severozapadni. Jutarnje temperature prvog radnog dana sledeće sedmice kretaće se između 7 i 9°C, a maksimalne dnevne od 9 do 11°C.

Normalne jutarnje temperature za II dekadu oktobra su između 5 i 9°C, a maksimalne dnevne od 16 do 20°C. Dakle, jutarnje temperature biće u okvirima proseka, dok će maksimalne dnevne biti znatno i ekstremno ispod normale.

Ukupne padavine do utorka uveče po ECMWF modelu – meteologix.com
Ukupne padavine do utorka uveče po GFS modelu – meteologix.com

Sneg u planinama regiona iznad 1000m

Sneg će padati do sutra ujutru zaista u većini planinskih krajeva čija je nadmorska visina iznad 1000m, međutim formiranje manjeg snežnog pokrivača očekuje se u planinama iznad 1500mnv, i to naročito u planinama Bosne i Hercegovine, gde će se ponegde akumulirati i više od 20cm snega.

Jesenji režim i nakon utorka?

Počevši od utorka očekuje nas “blok situacija” na Atlantiku, odnosno polje povišenog vazdušnog pritiska će onemogućiti put ciklona sa Atlantika na evropsko kopno. Ovakva pozicija anticiklona će omogućiti i prodor hladnije vazdušne mase direktno sa severa. Tako nas najverovatnije u četvrtak, 14. oktobra, očekuje novi prodor hladnijeg vazduha, nakon manjeg otopljenja u utorak i sredu. U utorak i sredu maksimalne temperature će dostizati 15°C.

O eventualnoj novoj ciklonskoj situaciji i padavinama u regionu je još uvek isuviše rano govoriti, a više informacija će moći da se pruži od ponedeljka uveče, nakon što aktuelni ciklon napusti naše krajeve.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *