Kakvo se vreme očekuje u novogodišnjoj noći i u prvim danima 2019?

Iako je glavna tema večerašnjeg članka vreme u novogodišnjoj noći i na samom početku dolazeće 2019. godine, naravno nećemo propustiti da sa vama podelimo informacije i kakve vremenske prilike treba očekivati i tokom poslednja dva dana tekuće godine. Ukratko, budite spremni da se često družite sa oblacima, bez mnogo padavina, dok će temperature biti u skladu sa prosekom. Značajnije zahlađenje treba očekivati u drugoj polovini naredne sedmice.

Do kraja godine dosta oblaka uz malo kiše, u ponedeljak vetrovito

Tokom naredna dva dana naše područje će se naći pod uticajem slabo izražene ciklonske aktivnosti, odnosno doline koja se premešta iz srednje Evrope prema našim krajevima uz dalje produbljivanje. Ova dolina premeštaće se dalje ka jugu, preko Jonskog mora prema Sredozemlju, napuštajući naše područje, uz izraženiji uticaj anticiklona od ponedeljka i uspostavljanje severoistočnog strujanja.

Sinoptička situacija u ponedeljak sredinom dana (GFS)
Sinoptička situacija u ponedeljak sredinom dana (GFS)

U nedelju i ponedeljak preovladavaće pretežno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom, ali bez značajnije količine padavina. Povremeno bi moglo biti i snežnih pahulja, odnosno susnežice, dok u noćnim satima u “višim” krajevima Vojvodine poput Fruške Gore i Vršačkih planina može simbolično i da zabeli. U nedelju se padavine očekuju uglavnom u drugom delu dana, a u ponedeljak u prvom.

U nedelju jutarnje temperature će se kretati između -1 i 2°C, a maksimalne dnevne između 4 i 6°C. U ponedeljak jutarnje temperature će se kretati između 1 i 3°C, a maksimalne dnevne između 4 i 5°C. Dok će u nedelju duvati slab do umeren zapadni i jugozapadni vetar, u ponedeljak će duvati umeren severozapadnjak, ujutru i pre podne ponegde na udare jak.

Novogodišnja noć hladna i suva

U novogodišnjoj noći treba očekivati promenljivo oblačno, suvo vreme, uz temperature koje će se kretati oko nule. Duvaće slab, ponegde umeren, vetar severnih smerova. Može se reći da boravak na otvorenom u novogodišnjoj noći ukoliko planirate da je proslavite na gradskom trgu neće biti prijatan, ali će biti sasvim podnošljiv, obzirom na doba godine. Moglo je to biti mnogo gore. Adekvatno odevanje, topli zagrljaj sa voljenom osobom, ili neko toplo vino, biće dovoljno da vas zagreje 🙂

WindChill indeks nakon ponoći u noći ka utorku (ARW)
WindChill indeks nakon ponoći u noći ka utorku (ARW)

Na samom početku nove godine bez bitnije promene

Tokom prva dva dana nove godine, u utorak i sredu, ne treba očekivati značajniju promenu vremena. Očekuje se promenljivo oblačno vreme uz temperature primerene dobu godine, u jutarnjim časovima oko i malo ispod nule, dok će se dnevne temperature kretati oko 5°C. Dok se u utorak padavine na osnovu večerašnje prognoze ne očekuju, u sredu bi moglo biti malo kiše i susnežice. U sredu će ka nama početi da pritiče i osetno hladniji vazduh sa severa Evrope, a očekuje se i pojačan severni i severozapadni vetar, što će pojačati osećaj hladnoće!

Od četvrtka (03.01) sve izglednije osetno zahlađenje

Kao što smo u uvodu ovog članka to i pomenuli, u drugoj polovini naredne sedmice, već od četvrtka, vrlo je moguće jače zahlađenje koje nam stiže direktno sa severa, odnosno severoistoka Evrope.

Sinoptička situacija u noći ka četvrtku - 3. januar (GFS)
Sinoptička situacija u noći ka četvrtku – 3. januar (GFS)
Jezik hladnog vazduha preko centralne i istočne Evrope spušta se ka jugu (GFS)
“Jezik” hladnog vazduha preko centralne i istočne Evrope spušta se ka jugu (GFS)

Anticiklon pozicioniran negde u oblasti Velike Britanije, omogućiće dotok osetno hladnijem vazduhu sa severa i severoistoka Evrope. Za sada je još uvek rano govoriti o detaljima koliko će ovo zahlađenje potrajati, kao i o samom njegovom intenzitetu, i hoće li ono biti praćeno snežnim padavinama. Za sada je prilično izvesno da nas očekuje jako zahlađenje, koje bi moglo jutarnje minimume spustiti na ispod -10°C u periodu oko pravoslavnog Božića, dok bi se dnevne temperature kretale oko i ispod 0°C, dakle očekuje se pojava ledenih dana.

Za sada više deluje da će to biti suvo zahlađenje, bez značajnijih snežnih padavina, ali više detalja će biti poznato u utorak/sredu (1/2. januara), na samom početku nove godine kada ćemo detaljnije pisati o ovom prodoru.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 544

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *