Jak i olujni vetar pa kiša, bez većeg zahlađenja do 8. novembra

Jak i olujni vetar za predstojeću noć i prvi deo dana u petak najavili smo još u ponedeljak. Vetar će duvati još jače tokom noći i sutra u prvom delu dana, prvenstveno u Banatu, gde će biti olujne jačine. U drugom delu dana očekuje se povremena kiša, a mogući su i pljuskovi praćeni grmljavinom. Nakon suvog vremena u subotu, u nedelju se ponovo očekuje mestimično kiša i pljuskovi, naročito tokom popodneva.

U prvom delu dana u petak preovladavaće promenljivo oblačno, uglavnom suvo, i vetrovito vreme u Vojvodini.

Jugoistočni vetar biće umeren do jak, u Banatu sa udarima olujne jačine sa udarima do 18m/s (65km/h), a na području Vršca i do 25m/s (90km/h) – gotovo orkanski udari.

U drugom delu dana u petak uz premeštanje fronta mestimično se očekuju kiša i lokalni pljuskovi koji mogu biti praćeni grmljavinom, ali značajnije padavine na širem području ne treba očekivati. Uglavnom će se raditi o količini između 5 i 10mm, a u nekim mestima i manje. Premeštanje padavinske zone očekuje se uglavnom između 11 i 15h preko Vojvodine. Minimalne temperature kretaće se između 12 i 14°C, a maksimalne dnevne od 18 do 21°C.

U subotu će preovladavati promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, koji će biti duži u drugom delu dana. Duvaće slab do umeren vetar promenljivog smera, uglavnom zapadni. Jutarnje temperature kretaće se između 7 i 9°C, a maksimalne dnevne od 16 do 19°C.

Prostrani i dubok ciklon iznad Velike Britanije u noći ka nedelji ECMWF (Source: meteologix.com)

Sinoptička situacija dosta je slična već danima, jaki cikloni kreću se u oblasti severozapadne i severne Evrope, što kod nas rezultuje iznadprosečno toplim vremenom u većini dana, čestim vetrom i povremenim premeštanjem frontova koji donesu nešto padavina. Do obrta može doći tek posle 8. novembra, kada je u našim krajevima moguće zahlađenje, uz vraćanje temperatura u normalui za kraj prve, i početak druge dekade novembra.

Drugog dana vikenda, ujutru i pre podne duvaće jak, na udare olujni južni i jugozapadni vetar, a koji će biti u slabljenju u drugom delu dana. Po koja kap kiše moguća je i u prvom delu dana, ali se mestimična kiša i pljuskovi generalno očekuju tokom popodneva. Nedelja (za sada) nosi veći potencijal od petka kada govorimo o mogućim vremenskim nepogodama u vidu grada i obilnijih padavina za kratko vreme. U ponedeljak i utorak takođe može biti malo kiše uz sunčane intervale, i dnevne temperature uglavnom između 17 i 19°C. Više detalja u danima vikenda…

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 631

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *