U drugom delu dana u utorak moguće oluje, iznadprosečno toplo vreme barem još 7 dana

Premeštanje hladnog fronta preko naših krajeva tokom utorka usloviće lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom u utorak u drugom delu dana, a biće uslova i za vremenske nepogode sa olujnim vetrom, obilnijim padavinama i pojavom grada ponegde. Količina padavina biće vrlo neujednačena, pa će u nekim mestima praktično ostati suvo. Nove padavine očekuju se ponovo u petak. Konkretnije zahlađenje moguće je 7-8. novembra.

U utorak će u Vojvodini preovladavati promenljivo oblačno, a u drugom delu dana i nestabilno vreme, uz pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Izolovano moguće nepogode

Obzirom na neobično toplo vreme za ovo doba godine, biće šansi i za kratkotrajne vremenske nepogode sa olujnim vetrom, obilnim padavinama za kratko vreme, i pojavom grada. Glavnica “konvektivnih događaja” očekuje se u terminu 14-20h.

Jutarnje temperature u utorak će se kretati između 15 i 17°C, a maksimalne dnevne od 22 do 24°C. Duvaće umeren i jak vetar južnih smerova, u večernjim časovima u okretanju na umeren zapadni i severozapadni.

U sredu i četvrtak očekuje nas mirnija atmosfera, uz malo do umereno oblačno vreme, svežija jutra, i prijatno toplo vreme za početak novembra. Više oblaka biće u četvrtak. U sredu će najpre duvati slab jugozapadni vetar, koji će tokom dana okrenuti na južni i jugoistočni, koji će duvati i tokom četvrtka, uglavnom umeren, a u četvrtak i u noći ka petku na udare i jak – posebno u Banatu.

U sredu će se jutarnje temperature kretati između 7 i 9°C, a maksimalne dnevne od 17 do 18°C. U četvrtak će se jutarnje temperature kretati između 9 i 11°C, a maksimalne dnevne od 18 do 20°C.

U petak u drugom delu dana, očekuje se nova destabilizacija atmosfere, uz nove pljuskove i grmljavinu. Ponovo će biti moguće i vremenske nepogode, ali ćemo detaljnije o tome pisati u četvrtak, jer su promene naravno moguće, obzirom da sve zavisi od tajminga fronta i maksimalnih temperatura.

Jak i olujni vetar tokom petka

U petak u prvom delu dana, dakle pre očekivanih padavina u drugom delu dana, duvaće jak južni i jugoistočni vetar, sa udarima olujne jačine, prvenstveno u Banatu.

U subotu treba očekivati promenljivo oblačno i suvo vreme, dok su već drugog dana vikenda moguće nove padavine, a dnevne temperature u danima vikenda kretaće se uglavnom između 17 i 20°C.

Izražena ciklonska aktivnost nad Velikom Britanijom u subotu po GFS modelu (Source: tropicaltidbits.com)

U narednom periodu očekuje se česta ciklonska aktivnost u oblasti Atlantika i Velike Britanije, i tok ne dođe do promene sinoptičke situacije za naš region neće biti prave jeseni. Konkretnija promena sinoptike moguća je tek u prvom delu naredne sedmice, odnosno oko 7-8. novembra, a što bi prema našim krajevima pokrenulo strujanje hladnije vazdušne mase koja bi temperature vratila u granice normale za početak novembra.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 627

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *