Hladno vreme zadržava se do kraja dekade, za vikend povremen sneg i stvaranje manjeg pokrivača

U narednih nedelju dana, odnosno sve do kraja prve dekade januara iznad našeg područja zadržava se manje ili više hladno vreme, uz temperature koje će većinom delom dana biti ispod nule, a u većini dana konstantno ispod 0°C (ledeni dani). Danas od sredine dana, a povremeno i u nedelju, očekuju se i snežne padavine, da bi od ponedeljka usledilo nekoliko suvih, ali vrlo hladnih dana.

Sinoptička situacija u subotu sredinom dana (GFS)
Sinoptička situacija u subotu sredinom dana (GFS)

Danas će na vreme u našim krajevima sve izraženije kako dan bude odmicao uticati ciklon sa istoka Evrope koji će se preko Belorusije i Ukrajine spuštati ka Crnom Moru, dok će njegov pripadajući topli front uticati na vreme kod nas donoseći kratkotrajno otopljenje i snežne padavine. Početak padavina na severu i zapadu pokrajine treba očekivati već pre podne, da bi se u nastavku dana padavine proširile i na ostatak pokrajine. Tokom poslepodneva i večeri širom Vojvodine očekuju se snežne padavine.

Međutim, kako je reč o toplom frontu, sa oblacima i padavinama ka nama će priticati i nešto topliji vazduh, pa će ovaj sneg biti dosta vlažan, a ponegde na kratko može biti i susnežice, naročito u Bačkoj i Sremu. Prema večerašnjim proračunima najviše hladnog vazduha zadržalo bi se u Banatu. Padavine će sutra biti praćene najpre umerenim zapadnim i jugozapadnim vetrom, a potom uveče i umerenim, na udare ponegde jakim severozapadnim vetrom, pa će ponegde biti prave snežne vejavice!

Snežne padavine u Vojvodini sutra uveče (ARW)
Snežne padavine u Vojvodini sutra uveče (ARW)

Do nedelje ujutru u većini predela treba očekivati formiranje snežnog pokrivača, ali visinu je teško prognozirati zbog graničnih temperaturnih uslova na kojima će sneg padati. Vojvodina može računati uglavnom na 4 do 8cm snežnog pokrivača, naravno sa manjim oscilacijama. Ništa naročito, ali ipak dovoljno za lep zimski ambijent pred Božić na Badnji dan. Drugog dana vikenda preovladavaće pretežno do potpuno oblačno vreme i bez značajnijih padavina, za razliku od subote. Ipak, i u nedelju se očekuje provejavanje snega, a u drugom delu dana uz blago nestabilnu atmosferu mogući su i pljuskovi snega, kada uz krupne pahulje može biti prave vejavice, ali lokalnog karaktera.

Minimalne temperature u subotu će se kretati između -7 i -4°C, a maksimalne dnevne od -1 do 2°C, i one će biti dostignute tokom kasnog poslepodneva i večeri. U nedelju jutarnje temperature između -2 i 0°C, a maksimalne dnevne od 0 do 1°C, u večernjim satima u padu i biće hladnije nego ujutru, obzirom da ćemo biti pod uticajem hladnog fronta.

Od ponedeljka do srede većinom suvo, ali vrlo hladno uz umeren i jak mraz

Od ponedeljka do srede treba očekivati promenljivo oblačno i većinom suvo vreme sa sunčanim intervalima. Uz tzv. “bloking” situaciju na Atlantiku, već od nedelje ka nama će priticati osetno hladniji vazduh sa severoistoka, a kulminacija njegovog uticaja očekuje se tokom ponedeljka i utorka. U danima pravoslavnog Božića očekuju se ledeni dani sa maksimalnim temepraturama ispod nule, dok će se jutarnje temperature spuštati i do -10°C, a lokalno i niže – naročito u utorak!

Aktuelan proračun jutarnjih temepratura u utorak (ARW)
Aktuelan proračun jutarnjih temepratura u utorak (ARW)

Nova promena već sredinom naredne sedmice

Nova promena sinoptičke situacije očekuje se već tokom srede 9. januara. Globalni numerički modeli simuliraju izdizanje anticiklona čiji bi se centar nalazio u oblasti Velike Britanije, uz istovremenu jaku ciklonsku aktivnost nad Skandinavijom. To bi rezultovalo spuštanjem hladne i vlažne vazdušne mase preko centralne Evrope, a kasnije bi u kontaktu sa toplijim Sredozemljem došlo do ciklogeneze u oblasti Đenovskog zaliva.

Sinoptička situacija u noći ka sredi (GFS)
Sinoptička situacija u noći ka sredi (GFS)

Obzirom da su tačna putanja i dužina delovanja ovog sve sigurnijeg ciklona sredinom naredne sedmice još uvek neizvesni, rano je za prognoziranje detalja kako će ovaj ciklon uticati na vreme na Balkanskom poluostrvu, pa tako i na području Vojvodine.

Postoji opcija da se nađemo u njegovom toplom sektoru i tako dobijemo hladnu januarsku kišu, međutim poistočnjavanjem ovog sistema koje je postalo trend u proračunima, sve je izvesnije da bi sredinom naredne sedmice mogle da uslede nove snežne padavine na temperaturama oko nule, uz kasnije spuštanje dodatne količine hladnijeg vazduha u drugoj polovini sedmice.

Ukratko rečeno, sledeća sedmica nesumnjivo ima pravi zimski potencijal, dok bi kakav-takav sneg u naredna dva dana bio uvertira. Svakako ima razloga da pratite naše objave u narednim danima!

Obzirom da je ovo naš prvi članak u novoj godini, koristimo priliku da vam i ovde poželimo srećnu novu 2019. godinu, a pre svega dobro zdravlje i naravno da se družimo i u novoj godini! ♥
Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 615

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *