Do vikenda pravo leto uz maksimume do 30°C, a onda je moguća jaka promena vremena!

I tokom narednih 4 do 5 dana naše područje biće pod konstantnim uticajem termobaričkog grebena, odnosno prostranog anticiklona. To će značiti pretežno sunčano vreme u narednim danima, kao i visoke dnevne temperature za ovo doba godine, ali i prijatne septembarske večeri i noći. Promena vremena očekuje se u danima vikenda, verovatnije u nedelju, i ona mi mogla biti vrlo izražena – mada je o tome još uvek rano govoriti.

Topla vazdušna masa pokriva veći deo Evrope (GFS)
Topla vazdušna masa pokriva veći deo Evrope (GFS)

Bez padavina uz maksimume do 30°C naredna četiri dana

Tokom preostalih radnih dana aktuelne sedmice preovladavaće pretežno sunčano i iznadprosečno toplo vreme za drugu dekadu septembra. Jutarnje temeprature u narednim danima kretaće se većinom između 13 i 16°C, dok će maksimalne dnevne biti u intervalu od 28 do 30°C. Iako ove temperature (naročito maksimalne dnevne) jesu više od proseka, nisu ništa neobično za septembar, a skrećemo pažnju i kako smo još nekoliko dana u kalendarskom letu.

Svih narednih dana duvaće slab do umeren jugoistočni vetar, na jugu Banata u sredu i petak umeren.

Zahlađenje moguće u danima vikenda

Zahlađenje koje bi vratilo temperature u normalu, ili čak donelo temperature ispod prosečnih, još uvek je samo opcija (dakle ne i sasvim izvesno) u danima predstojećeg vikenda. Simulacija globalnih numeričkih modela za sada govore da bi smo se na kratko našli pod uticajem dubokog ciklona sa centrom na severu Evrope, čiji bi pripadajući hladni front doneo zahlađenje uz jak vetar i našem području. Promena vremena najverovatnije bi se odigrala drugog dana vikenda, dok bi padavinski ova promena vremena bila slabo izražena – odnosno aktuelni proračuni govore da bi padavine bile simbolične.

Ensembli GFS modela za Beograd - do početka oktobra
Ensembli GFS modela za Beograd – do početka oktobra (Izvor: meteociel.fr)

Na iznad priloženoj slici je prikaz ensembala globalnog GFS modela (posmatraju se padavine i T850 hPa), koji svedoče koliko su proračuni numeričkih modela nestabilni i lutaju iz krajnosti u krajnost kada je srednjeročna prognoza u pitanju. Ipak, većina njih se slaže da bi nekakvo zahlađenje trebalo da nastupi u periodu između 23 i 26. septembra, i da ono ima potencijal da štaviše bude vrlo intenzivno, pa bi početak naredne sedmice moglo obeležiti znatno hladnije vreme, sa dnevnim temperaturama ispod 20°C i povremenim padavinama.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 612

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *