Do vikenda leto na odmoru, česta kiša i temperature ispod proseka

Ciklon koji će se danas tokom dana iz Jonskog mora premeštati prema Egejskom moru, i pritom će se čak malo i produbiti, imaće značajniji uticaj na vremenske prilike u Srbiji tokom naredna tri dana. U proseku tokom tri dana (danas i naredna dva) treba računati između 20 i 40mm kiše, dok će ponegde pasti i više od 50mm, što najpre važi za zapad i jugozapad Srbije. Dok se u sredu očekuje uglavnom kiša “natapača”, u četvrtak i petak biće i padavina konvektivnog porekla, odnosno lokalnih pljuskova i grmljavine. U sredu i ponovo u petak će duvati pojačan vetar zapadnih i severnih smerova.

Sinoptička situacija u sredu sredinom dana (GFS)
Sinoptička situacija u sredu sredinom dana (GFS)

Danas tmurno sa povremenom kišom i sveže

U sredu će na području Vojvodine preovladavati pretežno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom. Više padavina treba očekivati sredinom dana i u poslepodnevnim časovima, kada su ponegde moguće i padavine pljuskovitog karaktera. Biće prohladno, uz temperature znatno ispod prosečnih vrednosti za kraj juna. Minimalne temperature kretaće se između 13 i 15°C, a maksimalne dnevne između 17 i 20°C.

Padavine u sredu poslepodnevnim časovima - 6h akumulacija (GFS)
Padavine u sredu poslepodnevnim časovima – 6h akumulacija (GFS)

U četvrtak i petak malo toplije, sa dosta oblaka povremena kiša i pljuskovi

U četvrtak nas očekuje pripadajući topli front u sklopu već pomenutog ciklona, tako da će doći do priliva toplije vazdušne mase tokom četvrtka i petka, pa će u petak temperature biti primerenije dobu godine. U noći ka četvrtku očekuje se mestimična kiša, koja bi u Bačkoj mogla biti i obilnija. U četvrtak tokom dana ne očekuju se značajnije padavine, ali u poslepodnevnim i večernjim časovima treba očekivati lokalne pljuskove koji mogu biti praćeni i grmljavinom.

U petak će biti umereno do potpuno oblačno vreme sa ređim sunčanim periodima. Tokom čitavog dana biće uslova za kratkotrajnu kišu i pljuskove, ali će šansa ipak biti veća u poslepodnevnim časovima kada će pored pljuskova biti i grmljavine. U četvrtak će se maksimalne temperature kretati između 21 i 23°C, a u petak od 23 do 26°C.

Akumulacija vodenog taloga do subote ujutru (ARW)
Akumulacija vodenog taloga do subote ujutru (ARW)

Do subote ujutru u nekim predelima Vojvodine moglo bi pasti i više od 50mm kiše, dok se u proseku očekuje između 20 i 40mm prema proračunu našeg WRF-ARW modela visoke rezolucije. Sa druge strane, u nekim delovima Srbije moglo bit se akumulirati i preko 100mm do subote ujutru, pa je vrlo moguć porast vodostaja na bujičnim vodotocima.

Postepena stabilizacija za vikend

Lepše vremenske prilike sa dosta više sunca treba očekivati u danima vikenda. Dok će subotu najverovatnije obeležiti promenljivo oblačno vreme, sa mogućim pljuskovima popodne, ali i sa dužim sunčanim intervalima, u nedelju treba očekivati pretežno sunčano i stabilno vreme. Maksimalne temperature kretaće se oko prijatnih 25°C.

 

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *