Do subote ciklon, slede jak vetar, malo kiše uz moguću grmljavinu, zahlađenje od petka

Već od danas područje Vojvodine pod uticajem je polja niskog vazdušnog pritiska, a delovanje ciklona može se pre svega zapaziti po konstantnom opadanju vazdušnog pritiska i pojačanom vetru koji duva od sredine dana. U narednim časovima sledi dalje opadanje vazdušnog pritiska i jačanje jugoistočnog vetra, a šta nas očekuje u periodu do kraja nedelje, saznajte u nastavku ovog teksta.

Cikloni diktiraju vreme u većem delu Evrope u četvrtak (GFS)
Cikloni diktiraju vreme u većem delu Evrope u četvrtak (GFS)

Tokom noći i jutra jak i olujni jugoistočni vetar

Kao posledica daljeg opadanja vazdušnog pritiska, odnosno velike razlike u vazdušnom pritisku na malom području, jugoistočni vetar koji je već umeren, u Banatu na udare i jak – nastaviće da jača tokom noći. Tako se u drugom delu noći i sutra ujutru u većem delu Vojvodine očekuje umeren do jak jugoistočni vetar, a u Banatu jak sa udarima čak i olujne jačine.

Pojačan jugoistočni vetar duvaće i sutra pre podne, ali uz postepeno slabljenje, pa će njegov intenzitet biti uglavnom umeren, u Banatu još ponegde povremeno jak. U nastavku dana duvaće umeren vetar južnih smerova, a kasno uveče vetar menja smer na severozapadni uz priliv hladnijeg vazduha.

Sutra malo kiše, poslepodne mogući čak pljuskovi sa grmljavinom

Sutra će preovladavati pretežno do potpuno oblačno vreme u Vojvodini. Uprkos jačini ciklona ne očekuju se značajnije padavine, već će biti reč o uglavnom simboličnim padavinama. Tako se pre podne mestimično očekuje tek po koja kap kiše, dok će u poslepodnevnim časovima verovali ne uz nestabilnu atmosferu postojati mogućnost za lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom u Vojvodini.

Simulacija radarske reflektivnosti za četvrtak kasno poslepodne (ARW)
Simulacija radarske reflektivnosti za četvrtak kasno poslepodne (ARW)

U četvrtak se još zadržava toplo vreme sa iznadprosečnim temperaturama za kraj decembra. Tako će se jutarnje temperature kretati između 7 i 9°C, a maksimalne dnevne od 12 do 14°C.

U petak i subotu osetno hladnije i većinom suvo

Sa okretanjem vetra na severozapadni, u petak nas očekuje osetniji pad temperatura, pa će u petak i subotu biti i do 10°C hladnije u odnosu na četvrtak. U petak ujutru i pre podne, samo ponegde, uglavnom na jugu pokrajine moguća je mestimična pojava susnežice. U drugom delu dana u petak, kao i tokom subote, biće suvo, a subotu će zapravo obeležiti malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima.

U petak će se jutarnje temperature kretati između 2 i 4°C, a maksimalne dnevne od 4 do 6°C. U subotu se očekuje pojava slabog i umerenog mraza uz jutarnje minimume između -4 i -2°C, dok će se maksimalne dnevne kretati od 3 do 6°C.

U petak će duvati umeren, na udare ponegde jak severozapadni vetar – što će dodatni pojačati osećaj hladnoće, dok će u subotu duvati slab vetar promenljivog smera, uglavnom zapadni i jugozapadni.

U nedelju otopljenje

Poslednjeg dana u ovoj godini očekuje se promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, a uslediće i porast temperatura. Nakon salbog jutarnjeg mraza, dnevne temperature bi se kretale uglavnom između 6 i 9 stepeni. Više detalja u prognozi koja sledi u petak.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 615

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *