Do subote ciklon, slede jak vetar, malo kiše uz moguću grmljavinu, zahlađenje od petka

Već od danas područje Vojvodine pod uticajem je polja niskog vazdušnog pritiska, a delovanje ciklona može se pre svega zapaziti po konstantnom opadanju vazdušnog pritiska i pojačanom vetru koji duva od sredine dana. U narednim časovima sledi dalje opadanje vazdušnog pritiska i jačanje jugoistočnog vetra, a šta nas očekuje u periodu do kraja nedelje, saznajte u nastavku ovog teksta.

Cikloni diktiraju vreme u većem delu Evrope u četvrtak (GFS)
Cikloni diktiraju vreme u većem delu Evrope u četvrtak (GFS)

Tokom noći i jutra jak i olujni jugoistočni vetar

Kao posledica daljeg opadanja vazdušnog pritiska, odnosno velike razlike u vazdušnom pritisku na malom području, jugoistočni vetar koji je već umeren, u Banatu na udare i jak – nastaviće da jača tokom noći. Tako se u drugom delu noći i sutra ujutru u većem delu Vojvodine očekuje umeren do jak jugoistočni vetar, a u Banatu jak sa udarima čak i olujne jačine.

Pojačan jugoistočni vetar duvaće i sutra pre podne, ali uz postepeno slabljenje, pa će njegov intenzitet biti uglavnom umeren, u Banatu još ponegde povremeno jak. U nastavku dana duvaće umeren vetar južnih smerova, a kasno uveče vetar menja smer na severozapadni uz priliv hladnijeg vazduha.

Sutra malo kiše, poslepodne mogući čak pljuskovi sa grmljavinom

Sutra će preovladavati pretežno do potpuno oblačno vreme u Vojvodini. Uprkos jačini ciklona ne očekuju se značajnije padavine, već će biti reč o uglavnom simboličnim padavinama. Tako se pre podne mestimično očekuje tek po koja kap kiše, dok će u poslepodnevnim časovima verovali ne uz nestabilnu atmosferu postojati mogućnost za lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom u Vojvodini.

Simulacija radarske reflektivnosti za četvrtak kasno poslepodne (ARW)
Simulacija radarske reflektivnosti za četvrtak kasno poslepodne (ARW)

U četvrtak se još zadržava toplo vreme sa iznadprosečnim temperaturama za kraj decembra. Tako će se jutarnje temperature kretati između 7 i 9°C, a maksimalne dnevne od 12 do 14°C.

U petak i subotu osetno hladnije i većinom suvo

Sa okretanjem vetra na severozapadni, u petak nas očekuje osetniji pad temperatura, pa će u petak i subotu biti i do 10°C hladnije u odnosu na četvrtak. U petak ujutru i pre podne, samo ponegde, uglavnom na jugu pokrajine moguća je mestimična pojava susnežice. U drugom delu dana u petak, kao i tokom subote, biće suvo, a subotu će zapravo obeležiti malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima.

U petak će se jutarnje temperature kretati između 2 i 4°C, a maksimalne dnevne od 4 do 6°C. U subotu se očekuje pojava slabog i umerenog mraza uz jutarnje minimume između -4 i -2°C, dok će se maksimalne dnevne kretati od 3 do 6°C.

U petak će duvati umeren, na udare ponegde jak severozapadni vetar – što će dodatni pojačati osećaj hladnoće, dok će u subotu duvati slab vetar promenljivog smera, uglavnom zapadni i jugozapadni.

U nedelju otopljenje

Poslednjeg dana u ovoj godini očekuje se promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, a uslediće i porast temperatura. Nakon salbog jutarnjeg mraza, dnevne temperature bi se kretale uglavnom između 6 i 9 stepeni. Više detalja u prognozi koja sledi u petak.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!