Danas vrlo nestabilno, u nastavku dana moguće jače nevreme sa nepogodama

Svedoci smo vrlo nestabilne atmosfere tokom predstojeće noći i današnjeg prepodneva. U dosta mesta na području Vojvodine bilo je pojave pljuskova sa grmljavinom, ali i jakog do olujnog vetra (češće noćas nego danas pre podne), kao i pojave sugradice i sitnijeg grada. Fotografije i druge izveštaje možete pronaći na našoj Facebook ili Twitter stranici, a tu je i Instagram.

Konvektivna oblačnost Pivnice

Pivnice (okolina Odžaka) pre oko pola sata!Video: Vierka (Janko) Pintir

Publiée par VojvodinaMeteo sur mercredi 13 juin 2018

Ova "opasna" panorama stiže nam iz Srpskog Itebeja, pre oko 20 minuta.Foto: Bojan Kordin

Publiée par VojvodinaMeteo sur mercredi 13 juin 2018

U ovom trenutku u centralnom pojavu zemlje besni nekoliko jakih oluja, trenutno se jedno jače nevreme iz reona zapadne iz Srbije iz smera Užica (gde je padao obiman grad veličine lešnika) premešta dalje prema centralnoj Srbiji, odnosno prema Čačku, Kraljevu, Gornjem Milanovcu…dok je drugi vrlo jak oblak aktivan na području istočne Srbije, na području Boljevca, Zaječara i Bora. U Vojvodini trenutno (14h) bez većih dešavanja.

Veliko nevreme u Užicu! Velika količina grada, sve se zabelelo…

Publiée par VojvodinaMeteo sur mercredi 13 juin 2018

Radarska slika u 14h (RHMZ)
Radarska slika u 14h (RHMZ – www.hidmet.gov.rs)

U nastavku dana moguće jače nevreme i u Vojvodini

U nastavku dana, tokom poslepodneva i rane večeri jače nevreme sa pljuskovima i grmljavinom, ali i lokalnom pojavom olujnog vetra, obilnih padavina i grada moguće je i na području Vojvodine, sa nešto većom verovatnoćom u odnosu na ostale krajeve na području Srema i južnog Banata! Oluje koje se trenutno dešavaju južnije, u ostalim predelima Srbije, mogu biti dobar znak da u Vojvodini danas ipak neće biti nepogoda, već da će se one dešavati južnije, međutim valja biti na oprezu.

ESTOFEX (European Storm Forecast Experiment) je takođe regovao adekvatnom najavom i upozorenjem, i veći deo Vojvodine je stavljen u visok LVL 2.

ESTOFEX za 13. jun 2018 (Izvor: estofex.org)
ESTOFEX za 13. jun 2018 (Izvor: estofex.org)

Kao što smo već pomenuli, dešavanja južnije u Srbiji, mogu značiti da u Vojvodini danas ipak (srećom) neće biti vremenskih nepogoda, međutim sav dostupan prognostički materijal ukazuje da šanse za to postoje. Prognostički model GFS i dalje je uporan u simulaciji padavinskih „bombi“ nad Vojvodinom danas poslepodne.

Padavinske bombe danas poslepodne (GFS)
Padavinske bombe danas poslepodne (GFS)

U slučaju da dođe do formiranja ovih olujnih nevremena, naš model visoke rezolucije WRF-ARW simulira jake i olujne udare vetra u određenim područjima Vojvodine. Iako je sve ovo samo moguće, obzirom da je atmosfera u ovim situacijama vrlo nepredvidiva, valja biti na oprezu i znati da postoji takva mogućnost.

Jaki i olujni udari vetra danas poslepodne (ARW)
Jaki i olujni udari vetra danas poslepodne (ARW)

VojvodinaMeteo stormchase tim biće na terenu, najverovatnije na području južnog Banata.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

2 komentara
 1. Dragan T. kaže

  Dragi moji vas sam verni fan. Samo tako nastavite sa radom. Samo jedno pitanje za vas, kako postizete da ispratite sve te oluje koje se desavaju i u vreme i u nevreme? Kako to uskladjujete sa poslom i radnim obavezama. Gledao sam danas na Fejs buku vasa uzivo ukljucenja. Bili ste super, ali kako to postizete u radno vreme ili kada treba da idete u lov na oluje u sitne sate. Kako uspevate?

  S postovanjem,
  Dragan

  1. VojvodinaMeteo kaže

   Pre svega, izvinjavamo se na kasnijem odgovoru. Odgovor je jednostavan, trudimo se! Ne stignemo baš sve da ispratimo na terenu, ali koliko nam vreme dozvoli ulažemo maksimalan napor da ispratimo sve što je interesantno.
   Veliki pozdrav Dragane za vas! 🙂

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!