Danas lokalno izraženije nestabilnosti, petak i subota temperaturno prijatni

Danas će kako u Vojvodini, tako i u ostatku Srbije preovladavati promenljivo oblačno i nestabilno vreme, posebno u poslepodnevnim časovima. Očekuje se lokalna pojava kiše i lokalnih pljuskova sa grmljavinom, a biće uslova i za vremenske nepogode sa gradom i olujnim vetrom. Nakon današnjeg sparnog dana, petak će biti temperaturno prijatniji, a donekle i subota.

Kada govorimo o Vojvodini, već u prepodnevnim časovima može biti mestimično kiše ili kratkotrajnog pljuska. Od podneva, pa sve do kasnih poslepodnevnih časova, biće nestabilno, uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom, ali i moguće vremenske nepogode sa gradom i olujnim vetrom. Naravno, ove pojave biće izuzetno lokalnog karaktera, a vredi istaći i da će u centru pažnje biti Srem i južni Banat. To naravno ne znači da je ostatak pokrajine bez šansi za pojavu izolovanih nepogoda.

Očekuje se formiranje višećelijskih, a nije isključeno ni superćelijskih olujnih sistema. Uz prisustvo mlazne struje, postoji izraženo vertikalno smicanje vetra, kako u plitkom (0-1km), tako i dubokom sloju (0-6km). Ipak, dostupnost latentne nestabilnosti (MLCAPE) se vrlo razlikuje u dostupnim proračunima modela, i kreće se od simboličnih 200-300J/kg, do 1400J/kg, te je raspoloživost energije za konvekciju glavni “problem” pri određivanju prognoze za sutrašnji dan, i kamen spoticanja u proračunima modela.

Jutarnje temperature kretaće se između 18 i 21°C (dakle ponegde uz pojavu tropske noći), a maksimalne dnevne biće u intervalu od 26°C na severozapadu do 33°C na jugoistoku pokrajine. Duvaće umeren do jak jugozapadni vetar, krajem dana u okretanju na severozapadni.

Vreme danas u ostatku Srbije

Veliki temperaturni gradijent između zapadne i istočne odnosno južne Srbije. Dok na zapadu zemlje, kao i u većem delu Vojvodine, temperature sutra neće prelaziti 30°C, na istoku i jugu Srbije očekuju se maksimalne temperature i do 37°C. Duvaće umeren do jak zapadni i jugozapadni vetar, uveče u okretanju na severozapadni.

Kao i u Vojvodini biće promenljivo oblačno, mestimično sa kišom, i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom uz mogućnost nepogoda. U centru pažnje će biti zapadna Srbija (naročito Mačva), Šumadija, ali i centralni predeli zemlje i Podunavlje. Na jugu i istoku zemlje uglavnom će se zadržati suvo vreme, bez padavina, i uslova za nepogode.

Vreme u Vojvodini u petak i za vikend

U petak će preovladavati malo do umereno oblačno vreme u prvom delu dana, a u drugom delu dana će biti pretežno sunčano. Padavine se ne očekuju. Duvaće umeren severozapadni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između 14 i 17°C, a maksimalne dnevne od 26 do 28°C. Zaista prijatne temperature, ali imajte u vidu da nešto viša relativna vlažnost vazduha može podići subjektivni osećaj hladnoće, pa će tako jutarnji i večernji časovi svakako biti znatno prijatniji.

U subotu i nedelju preovladavaće pretežno sunčano vreme sa (vrlo) malo oblaka. Subota će biti temperaturno prijatnija, obzirom da se od nedelje 8. avgusta ponovo očekuje izražena advekcija toplijeg vazduha na naše područje. U subotu će duvati uglavnom slab istočni i severoistočni vetar.

U subotu će se minimalne temperature kretati između 16 i 19°C, a maksimalne dnevne od 30 do 32°C. U nedelju, jutarnje temperature biće u intervalu od 18 do 21°C, a maksimalne dnevne od 34 do 36°C, a nije isključeno i da negde bude izmereno 37 stepeni.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *