Danas je osetno hladnije uz pojačan vetar, do 8 sati najviše kiše u Somboru

U skladu sa očekivanjima danas je na području Vojvodine osetno hladnije nego prethodnih dana, i temperature u 9 časova kreću se između 10 i 14°C, a tokom dana se može očekivati samo dalji postepen pad. Najviše kiše palo je prema jutrošnjim merenjima u Somboru, dok je sa druge strane na jugu Banata bilo jedva merljivih padavina do 8 časova, a sada i tamo pada kiša.

Hladni front tokom prethodne noći doneo nam je osetno hladniji vazduh iz centralne Evrope, pa tako maksimalne dnevne temperature danas neće prelaziti 15°C. Duva umeren do jak severni i severozapadni vetar, čiji udari dostižu i 15m/s (54km/h).

Padavine u Srbiji u poslednja 24h - 3. oktobar u 8 (Izvor: Ogimet.com)
Padavine u Srbiji u poslednja 24h – 3. oktobar u 8 (Izvor: Ogimet.com)

Prema zvaničnim merenjima na glavnim meteorološkim stanicama, do jutros u 8 časova najviše kiše palo je na području Sombora – 18.2mm, potom slede Novi Sad sa 8.8mm i Sremska Mitrovica sa 8.6mm vodenog taloga.

U Banatu je do jutros palo manje kiše, pa je u Kikindi izmereno 3.4mm, a u Zrenjaninu tek 2.7mm, dok u Banatskom Karlovcu i Vršcu jedva postoji merljiva količina.

Kiše će povremeno biti i u nastavku dana, i to naročito na jugu pokrajine, tako da je za očekivati da i u ovim predelima dođe do povećanja ukupne količine vodenog taloga.

Nema sumnje da je aktuelni broj meteoroloških stanica čiji su podaci javno dostupni (na svakih sat vremena) često nedovoljan za pravu i preciznu sliku stanja na terenu, i zbog toga VojvodinaMeteo insistira i aktivno radi na pokretanju mreže automatskih meteoroloških stanica u Vojvodini, a kojoj bi mogli da se priključe svi oni koji to žele.

Naredna dva dana već malo toplije

U petak i subotu će doći do manjeg porasta temperatura uz intervale sunčanog vremena, koji će više biti tokom petka. Detaljniju prognozu potražite na stranicama naše trodnevne prognoze za Vojvodinu, koja će biti ažurirana ponovo u poslepodnevnim časovima.

Opasnosti od pojave jutarnjeg mraz nema, jer će uostalom iznad našeg područja često biti oblaka u predstojećim danima. Manja verovatnoća za pojavu samo prizemnog mraza postoji tek u utorak i sredu.

U narednih nedelju dana očekuje se promenljivo vreme uz temperature uglavnom malo ispod prosečnih vrednosti, dok na osetniji porast temperatura treba računati krajem prve dekade, odnosno oko 9. oktobra.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 573

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *