Još dva dana letnjih temperatura, u četvrtak osetnije zahlađenje

Iznadprosečno toplo vreme sa letnjim temperaturama zadržava se i tokom prva dva oktobarska dana uz dosta sunca, dok će u četvrtak uslediti prilično intenzivna promena vremena sa kišom, pojačanim severozapadnim vetrom i osetnim padom temperatura. U petak već treba očekivati sunčane intervale i porast temperatura, koje će se u danima vikenda kretati do 20°C u najtoplijem delu dana.

Naredna dva dana donose nam još uvek toplo vreme, a uz povremeno povećanu oblačnost ipak će dominirati sunčani intervali, uz temperature koje možda više priliče prvim danima septembra, nego oktobra. Detaljniju prognozu za naredna dva dana možete pročitati na našoj stranici trodnevne prognoze za Vojvodinu.

Promena stiže već u sredu krajem dana

Već u sredu u večernjim časovima u Vojvodini treba očekivati naoblačenje, uz mestimičnu pojavu kiše i pljuskova. Kiša će povremeno padati i tokom noći ka četvrtku, kao i u četvrtak u prvom delu dana. Prestanak padavina na području Vojvodine treba očekivati do sredine dana u četvrtak, a tokom večernjih časova na krajnjem severu uslediće i delimično razvedravanje.

Ova promena vremena doneće znatno veće količine padavina uz grmljavinske procese kod naših zapadnih suseda.

Promenu vremena pratiće i umeren do jak severozapadni vetar, koji će biti najjači u četvrtak u prepodnevnim časovima. Doći će i do priliva osetno hladnijeg vazduha sa severa, pa tako temperatura u četvrtak tokom dana gotovo uopšte rasti, a nije isključeno da ponegde jutro bude toplije od poslepodnevnih časova.

Dnevne temperature u četvrtak neće prelaziti 15°C.

Ukupna kolicina padavina prema ECMWF modelu
Ukupna kolicina padavina prema ECMWF modelu
Ukupna kolicina padavina prema GFS modelu
Ukupna kolicina padavina prema GFS modelu

Kod dva najpoznatija globalna numerička modela još uvek nema usaglašenosti po pitanju ukupne količine padavina na teritoriji Vojvodine. Dok je američki GFS suvlji sa predviđenih 4 do 8mm vodenog taloga, evropski ECMWF model je u svom večerašnjem proračunu prosečno izdašniji i simulira 8 do 16mm vodenog taloga.

Moguć prvi sneg u višim planinama regiona

Duž Dinarida u četvrtak u drugom delu dana, odnosno u petak ujutru u predelima iznad 1400m nadmorske visine očekuju se prve snežne padavine, a doći će i do formiranja simboličnog snežnog pokrivača.

Zato, ne bi trebalo da iznenadi ukoliko u petak ujutru Kopaonik osvane pod simboličnim snežnim pokrivačem.

Sunčani intervali i porast temperatura već u petak

U petak treba očekivati malo do umereno oblačno vreme sa dužim intervalima sunčanog vremena. Nakon prohladnog jutra, u odnosu na četvrtak već treba očekivati manji porast temperatura tokom dana. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar.

Jutarnje temperature kretaće se između 6 i 8°C, a maksimalne dnevne od 15 do 17°C.

U danima vikenda treba očekivati smenu sunčanih i oblačnih intervala, a u subotu je moguća i tek manja količina kiše. Više informacija, naravno, u predstojećim danima.

Meteogram za Novi Sad narednih 10 dana
Meteogram za Novi Sad narednih 10 dana

Čini se i da nastavak oktobra neće doneti neko značajnije otopljenje koje bi ponovo uslovilo maksimalne temperature iznad 25°C kakve imamo ovih dana.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 606

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *