Ciklon u Sredozemlju donosi nam gotovo letnje temperature i vetrovit vikend

Ciklon koji će se tokom predstojeće noći ka suboti formirati u Đenovskom zalivu, uticaće na vreme u regionu tokom narednih nekoliko dana. Dok se u delovima Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore očekuju obilne padavine, kao i jak i olujni jugo na moru, naše područje će se naći u toplom sektoru ciklona u kojem će preovladavati promenljivo oblačno, ali većinom suvo, vetrovito i neuobičajeno toplo vreme za kraj oktobra uz maksimume i do 26°C na području Vojvodine.

Ciklon u Đenovskom zalivu - noć na nedelju 28. okt (GFS)
Ciklon u Đenovskom zalivu – noć na nedelju 28. okt (GFS)

Za vikend toplo, promenljivo oblačno i vetrovito, u nedelju ponegde kiša

U danima vikenda preovladavaće promenljivo oblačno vreme sa intervalima sunčanog vremena i temperaturama znatno iznad prosečnih vrednosti za kraj oktobra. Dok će se maksimalne temperature na području Vojvodine kretati između 24 i 26°C, jutarnje će se u subotu kretati između 11 i 14°C, a drugog dana vikenda između 13 i 16°C. Ovako visokim minimalnim temperaturama može da pozavidi i druga polovina septembra…

Kako u subotu, tako i u nedelju duvaće uglavnom umeren vetar južnih smerova. U subotu će duvati uglavnom umeren, ponegde na udare i jak južni i jugozapadni vetar, a drugog dana vikenda južni i jugoistočni. Upravo fenski efekat južnog vetra biće glavni “krivac” zašto će Panonska nizija tokom naredna dva dana biti najtopliji deo Evrope! Da, dobro ste pročitali, najtopliji deo Evrope!

Maksimalne temperature u Srbiji i bližem okruženju u subotu (ARW)
Maksimalne temperature u Srbiji i bližem okruženju u subotu (ARW)

Dok će se prvog dana vikenda zadržati suvo vreme i bez padavina, u nedelju poslepodne i uveče mestimično treba očekivati pojavu kiše, a nije isključena čak ni pojava pljuskova koji mogu biti praćeni grmljavinom! Nije neobično, ali jeste zaista retko u ovim krajevima tokom jesenjeg i zimskog perioda.

Od ponedeljka manji pad temperatura, uz povremene padavine

U ponedeljak i utorak i dalje ćemo biti pod uticajem vrlo razvijenog polja niskog vazdušnog pritiska, čiji će se centar iz Sredozemlja (oblast Sardinije) izmeštati dalje na sever preko centralne Evrope. Veći deo područja biće pod uticajem pripadajućeg frontalnog sistema, koji će biti u talasanju preko zapadnog i centralnog Sredozemlja, odnosno kasnije Jadrana i zapadnog Balkana.

Dubok ciklon uz izražen gradijent pritiska u Sredozemlju - ponedeljak 29. okt (GFS)
Dubok ciklon uz izražen gradijent pritiska u Sredozemlju – ponedeljak 29. okt (GFS)

Tokom ponedeljka i utorka treba očekivati ipak nešto niže, ali i dalje iznadprosečne temperature za sam kraj oktobra. Numerički modeli još uvek imaju različito pozicioniranje ciklona u Sredozemlju tokom ova dva dana, pa su tako i razlike u proračunima, naročito maksimalnih temperatura u ponedeljak još uvek dosta raznolike. U svakom slučaju, očekuje se da u ponedeljak i utorak maksimalne temperature budu oko i malo iznad 20°C, dok će jutarnje i dalje biti vrlo visoke, oko 15°C.

Padavinski totali u okruženju do utorka sredinom dana (ARW)
Padavinski totali u okruženju do utorka sredinom dana (ARW)

Prema našim trenutnim prognozama, u ponedeljak ujutru i pre podne biće uslova za mestimičnu kišu ili pljusak, dok bi u nastavku dana bilo uglavnom suvo. U utorak već tokom prepodneva treba uz jače naoblačenje računati na povremenu kišu. Tokom večeri očekuje se delimično razvedravanje.

Bez jačeg zahlađenja i uglavnom suvo do 5. novembra

Nakon pomenutih padavina u utorak, u nastavku predstojeće sedmice treba očekivati uglavnom suvo i relativno toplo vreme uz dnevne maksimume iznad 20°C. Više detalja o vremenu tokom naredne sedmice u nedelju ili ponedeljak.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *