Bez prave zime još najmanje 10 dana, u ponedeljak i do 15°C

Kao što smo to već i najavili, pre još nedelju dana, usledio je period iznadprosečno toplog vremena i sa manje padavina. Nakon današnje mestimične slabe kiše, do kraja godine kiša se očekuje još 27. decembra, a moguća je i oko 29-30. decembra. Snežne padavine se ne očekuju, a dnevne temperature će se u ponedeljak 26. decembra kretati i do 15°C. Dok su SAD i Kanada pod naletom jake zime, za Evropu to znači ono što nam se upravo i dešava.

Tokom većine dana do kraja godine očekuje se suvo vreme i bez padavina. Nakon današnje, sledeća kiša se očekuje u utorak, a zatim je ponovo moguća krajem sledeće sedmice. Očekuje se mestimična pojava magle u noćnim i jutarnjim časovima, a naročito sutra 25. decembra, i zatim ponovo 28. decembra, odnosno u sredu. Kako je pojavu magle teško prognozirati mnogo unapred, svakako, izvesne promene su moguće i neophodno je pratiti našu trodnevnu prognozu.

Kišu ponovo treba očekivati tokom utorka (ECMWF) – meteologix.com

U nedelju i ponedeljak jutarnje temperature kretaće se uglavnom između 2 i 4°C, da bi se potom u utorak kretale između 6 i 9°C – za ovo doba godine abnormalno visokih. U nedelju i utorak će se dnevne temperature kretati oko 10°C, zapravo sutra i nešto više, dok će od naredna tri dana najtopliji biti ponedeljak uz maksimume i do 15°C. Nakon povremene kiše tokom utorka, a koje bi više palo na području Srema i delova Bačke nego u Banatu, uslediće kakvo-takvo zahlađenje, i nešto niže temperature u sredu i četvrtak. U sredu će se jutarnje temperature kretati između -3 i 0°C, tek toliko da nas kratko podseti da je zima, a maksimalne dnevne od 7 do 9°C. U četvrtak će već biti nešto toplije, uz minimume između 0 i 3°C, i dnevne temperature između 10 i 12°C.

Hladni front tek na dan-dva vraća temperature u normalu (ECMWF) – tropicaltidbits.com

U nedelju i ponedeljak duvaće uglavnom slab vetar južnih smerova, a utorak umeren severozapadni.

Iznadprosečno toplo i oko novogodišnjih praznika

Po svoj prilici iznadprosečno toplo vreme očekuje se i krajem sledeće sedmice. Dnevne temperature u petak i narednog vikenda najverovatnije će biti dvocifrene, odnosno kretaće se između 11 i 14°C. Normalne dnevne temperature bi bile približno između 3 i 8°C, čisto radi poređenja. Prema trenutnim očekivanjima ovih dana bi takođe izostajao jutarnji mraz, uz minimume uglavnom između 1 i 3°C. Naravno, ovo su još uvek preliminarne vrednosti, ali bitnije promene ne treba očekivati, zahvaljujući sinoptičkoj situaciji koja se očekuje.

DONIRAJ i POMOZI

Nije novo da se u ovo doba godine nalazimo u težem finansijskom položaju da pokrijemo troškove zakupa servera odnosno troškove našeg “boravka” na internetu. Zbog toga bi nam od velike pomoći bila vaša donacija u proizvoljnom iznosu putem neke od opcija na stranici Donacije. Najlakše i najbrže opcije sa procesuiranje jesu PayPal, zatim uplata u Raiffeisen banci, a zatim Patron ili uplata članarine Udruženja. Patreon opcija pruža stalnu mesečnu pretplatu, i dodatne mogućnosti za pretplatnika!

Generalno, do Božića po Julijanskom kalendaru ne treba očekivati bitniju promenu globačnih sinoptičkih činilaca, što znači da ne treba očekivati ni jače zahlađenje odnosno ozbiljnu zimu u našim krajevima. Obzirom da ćemo veći deo perioda od naredne dve sedmice biti pod dominantnim uticajem anticiklona, to će značiti i moguću pojavu magli, čije će mestimično duže zadržavanje uticati na temperaturne vrednosti.

U prevodu, do 6. januara, u mestima gde magle ne bude, dnevne temperature bi se uglavnom kretale oko 10°C, a tamo gde je bude – znatno niže, koji stepen iznad nule. Naravno, za par dana ćemo izdati novu prognozu sa više detalja za sam doček Nove godine.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 609

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *