Sledi period stabilnog vremena uz uobičajene decembarske temperature (samo) do srede

Nakon što je na vreme kod nas uticao “brzopotezni” ciklon koji je prethodne noći doneo burno vreme u vidu pljuskova i grmljavine, narednih 7-10 dana naše područje biće pod uticajem anticiklona, a zapravo ćemo već sutra i prekosutra beležiti visoke vrednosti vazdušnog pritiska od preko 1030hPa na nivou mora. U ponedeljak i utorak ćemo se “družiti” sa košavom, koja ne bi trebala biti olujne jačine, ovog puta. Anticiklonalno polje će nam obezbediti suvo i stabilno vreme u narednom periodu, uz povremenu pojavu magle.

Jačanje anticiklona uz advekciju toplijeg vazduha na naše područje u ponedeljak (ECMWF) – tropicaltidbits.com

Tokom naredna tri dana očekuju se uglavnom umereni jutarnji mrazevi, u nedelju i ponedeljak jutarnje temperature će se kretati uglavnom između -6 i -3°C, a u utorak ujutru od -4 do -1°C. Dnevne temperature će se tokom naredna dva dana kretati između 2 i 5°C, a u utorak između 4 i 6°C. Dok će u nedelju duvati uglavnom slab istočni i severoistočni vetar, u ponedeljak i utorak treba očekivati umeren do jak jugoistočni, samo na jugu Banata povremeno sa udarima olujne jačine. Tokom ova tri dana uglavnom se ne očekuje pojava jutarnje magle.

Umeren i jak vetar duvaće u ponedeljak od sredine dnaa (GFS) – vojvodinameteo.rs

DONIRAJ i POMOZI

Nije novo da se u ovo doba godine nalazimo u težem finansijskom položaju da pokrijemo troškove zakupa servera odnosno troškove našeg “boravka” na internetu. Zbog toga bi nam od velike pomoći bila vaša donacija u proizvoljnom iznosu putem neke od opcija na stranici Donacije. Najlakše i najbrže opcije sa procesuiranje jesu PayPal, zatim uplata u Raiffeisen banci, a zatim Patron ili uplata članarine Udruženja. Patreon opcija pruža stalnu mesečnu pretplatu, i dodatne mogućnosti za pretplatnika!

Od srede do narednog vikenda se očekuju nešto veće šanse za jutarnju maglu, koja bi uz eventualno duže zadržavanje ponegde mogla stvoriti “veštačku zimu”, dok bi u ostatku predela usledio porast temperatura i njihov izlazak iz granica normale za početak treće dekade decembra.

U sredu, četvrtak i petak očekuje se sasvim slab jutarnji mraz, koji bi ponegde mogao i izostati (jutarnje temperature biće oko 0°C), a maksimalne dnevne temperature bi se u četvrtak i petak, 22 i 23. decembra mogle kretati oko 10°C, što je izvan prosečnih vrednosti. Dakle, nema govora o zimi. Magla bi, kao što je već pomenuto, mogla u lokalnim sredinama da “pomrsi račune” i uslovi nižu dnevnu temperaturu, i depresivno i monotono vreme.

Male su šanse za pravu zimu do kraja godine

Sasvim je izvesno da do kraja naredne sedmice, odnosno do 26. decembra, nećemo imati pravu zimu sa snegom i dnevnim temperaturama oko nule, već će one u većini dana biti oko 10°C, čak i uz izostajanje jutarnjih mrazeva u pojedinim danima.

Dnevne temperature verovatno će se kretati oko i malo iznad 10°C krajem sledeće sedmice (ECMWF) – meteologix.com

Tek u poslednjim danima aktuelnog decembra i godine javljaju se prve šanse za narušavanje sinoptičke situacije, odnosno slabljenje zonalnog zapadnog strujanja sa Atlantika, i eventualni dotok hladnoće na naše područje, ali je i to pod znakom pitanja.

Svakako, zbog kompleksnosti situacije, u narednom periodu je više nego poželjno pratiti trodnevnu prognozu vremena, zbog eventualne najave magle i temperaturne inverzije. Iako ćemo biti pod uticajem anticiklona, to na žalost ne znači nužno i lepe i sunčane dane.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

2 komentara

  1. Poštovanje,

    Rad i preciznost podataka za svaku pohvalu.

    Ali jedno “bode u očima”. Zašto na svakoj mapi južni deo Srbije, konkretno Kosovo i Metohiju predstavljate kao državu?

    Hvala i srdačan pozdrav

    • Poštovanje Dejane,
      pre svega hvala na lepim rečima.

      Što se tiče Kosova i Metohije, hteli mi to sebi da priznamo ili ne, ono jeste nezavisna država. Mi se ne bavimo politikom, naša lična mišljenja i uverenja jesu drugačija od aktuelnog činjeničnog (odnosno slažemo se sa Vama), ali na to ne možemo uticati.

      Kao što vidite, prognostičke mape čiji smo mi autori, imaju KiM kao sastavni deo Srbije! Međutim, mi mape drugih servisa, koje koristimo, ne možemo da menjamo.

      Nadamo se da je sada jasnije.
      Puno pozdrava i srećni predstojeći praznici

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *