Bez prave zime do kraja januara, od srede više sunca i postepeno toplije

Po svemu sudeći ovogodšnji januar, barem u Vojvodini, neće proteći u znaku prave zime – ozbiljnijih jutarnjih mrazeva i debelog snežnog pokrivača. Do petka se očekuju barem slabi jutarnji mrazevi, dok bi nakon petka čak i oni mogli izostati. Sutra će ponegde provejavati sneg, dok se od srede već očekuju sve duži sunčani periodi. Sutra ko vidi – ko ne vidi pahulje, u nastavku januara ih gotovo izvesno više neće biti.

Sutra hladno, provejavanje snega ponegde

U utorak nas očekuje pretežno do potpuno oblačno i uglavnom suvo vreme. Na istočnoj periferiji anticiklona sa zapada Evrope još sutra se očekuje dotok vlagom nešto bogatijeg vazduha, pa je uglavnom u prepodnevnim časovima i sredinom dana mestimično moguća pojava sasvim slabog snega, uglavnom u severnim i zapadnim predelima pokrajine. Duvaće slab istočni i severoistočni vetar.

Mestimično provejavanje snega, uglavnom u zapadnim predelima (ARW)
Mestimično provejavanje snega, uglavnom u zapadnim predelima (ARW)

Jutarnje temperature kretaće se između -2 i 0°C, a maksimalne dnevne od 2 do 4°C.

Od srede do subote više sunca nego oblaka i danju sve toplije

Od srede će našim regionom zavladati polje visokog vazdušnog pritiska, a centar anticiklona nalaziće se najpre istočno od naših krajeva. Dejstvo anticiklona samo kratkotrajno bi popustilo tokom petka 26. januara, pod uticajem ciklona u Sredozemlju, međutim to prema aktuelnim proračunima modela neće značiti neku značajniju promenu vremena kod nas.

U sredu je u jutarnjim i prepodnevnim časovima ponegde moguća pojava sumaglice ili pak magle, ali bi se do sredine dana vidljivost popravila. U nastavku dana treba očekivati malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima. Tokom četvrtka i petka takođe se očekuje manje oblaka, a znatno više sunca. Vreme će više podsećati na početak marta, nego na januar. U sredu i četvrtak očekuje se slab jutarnji mraz uz jutarnje temperature između -3 i -1°C, dok bi u petak mraz mogao izostati. Maksimalne temperature u sredu će se kretati od 3 do 5°C, a u četvrtak i petak između 6 i 9°C.

Umerena košava od srede do subote

Počevši od srede u drugom delu dana, pa sve do petka krajem dana u košavskom području očekuje se umeren jugoistočni vetar. Za sada se ne očekuje pojava jakog vetra, pa tako ni ova pojava možda nije vredna previše pažnje, ali bi vetar svakako mogao blago pojačati osećaj hladnoće i pripomoći osećaju da smo ipak još uvek u srcu zime.

Za vikend se vraća dominacija AC-a, biće suvo, dnevne temperature iznad 5°C

U danima vikenda 27-28. januara očekuje nas ponovni porast vazdušnog pritiska, nakon njegovog kratkotrajnog opadanja tokom petka. Ponovo će sasvim dominantan uticaj na vreme u Vojvodini i širem regionu zauzeti polje visokog vazdušnog pritiska – anticiklon.

U nedelju prostrani anticiklon diktira vreme u najvećem delu Evrope (GFS)
U nedelju prostrani anticiklon diktira vreme u najvećem delu Evrope (GFS)

To bi za vreme u Vojvodini najverovatnije značilo malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim periodima. Sunce bi trebalo biti dominantno, odnosno tokom dana valja očekivati više sunca nego oblaka. Ipak, za više detalja treba sačekati da se termin još malo približi.

Dok bi se jutarnje temperature kretale oko 0°C – dakle jedva uz pojavu slabih mrazeva, dnevne temperature biće više od 5°C, a niže od 10°C. Ove vrednosti su na gornjoj granici odnosno malo iznad normale za kraj januara.

Ono što je u očekivanoj sinoptičkoj situaciji do kraja meseca sasvim izvesno – ne očekuju nas značajniji jutarnji mrazevi, kao ni snežne padavine, osim vrlo simboličnih tokom sutrašnjeg dana, i to samo ponegde.

 

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 605

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *