Bez konkretnijih zimskih prodora do sredine februara, klimatološko proleće sve bliže

Prethodnih dana bili smo svedoci iznadprosečno toplog vremena, koje je doduše bilo praćeno jakom i olujnom košavom, a sve to danas je prekinuo hladni front koji nam je stigao sa zapada. I dok su mediji proteklih dana brujali o velikoj zimi u Americi i šansama da se nešto slično u nastavku zime dogodi i kod nas, razvoj sinoptičke situacije iznad Evrope će u predstojećem periodu ići u nekom drugom pravcu. U narednih 10-ak dana osim na krajnjem severu Evrope, konkretniji i dugotrajniji prodori hladnijeg vazduha izostaće iznad Evropskog kontinenta, a zime će ponajmanje biti možda baš iznad Balkana.

Sinoptička situacija u utorak, anticiklon dominira Evropom (GFS)
Sinoptička situacija u utorak, anticiklon dominira Evropom (GFS)

U narednom periodu na vreme u našim krajevima dominantno će uticati prostrani anticiklon koji će uslovljavati stabilno i većinom suvo vreme, barem do 10. februara. Postavka ovog anticiklona, uz istovremenu izraženu ciklonsku aktivnost Atlantika, blokiraće ka našem području dotok značajnije količine hladnog vazduha, uz istovremeno povremene poraste temperature u narednom periodu.

Do srede ili četvrtka treba očekivati zadržavanje pretežno do potpuno oblačnog vremena uz vrlo retke sunčane intervale i uz temperature oko prosečnih vrednosti. Dok će se jutarnje temperature kretati uglavnom između 0 i 3°C, uz mestimično slab mraz, maksimalne dnevne temperature do četvrtka 7. februara kretaće se uglavnom između 5 i 8°C. Dok su očekivane jutarnje temperature malo iznad normale, dnevne temperature koje se očekuju su u okviru proseka za prvu dekadu februara.

Maksimalne temperature u regionu u sredu (ARW)
Maksimalne temperature u regionu u sredu (ARW)

Nakon četvrtka trebalo bi da usledi nekoliko dana sa manje oblaka, a više sunca, uz manji porast temperatura tokom dana. Dok bi se jutarnje temperature kretale malo ispod i oko 0°C, maksimalne dnevne bi ponegde dostizale 10°C.

U pojedinim danima narednog perioda ponegde se očekuje formiranje magle, naročito u noćnim i jutarnjim časovima, što bi se onda naravno odrazilo i na dnevni hod temperature, pa bi tamo tokom dana bilo nešto hladnije.

Jači zimski prodor moguć tek od sredine meseca

U proračunima globalnih numeričkih modela postoje neke naznake značajnije promene sinoptičke situacije tek od sredine meseca, kada bi moglo doći i do jačeg zahlađenja uz eventualne snežne padavine i u nizijama.

Sinoptička situacija uz izraženu aktivnost Atlantika neretko ume da potraje i do 2-3 nedelje, tako da ovo uopšte ne čudi, a zapravo je pitanje hoće li do većeg obrta doći i sredinom meseca, odnosno do kraja druge dekade.

U drugoj polovini februara već smo sve bliže klimatološkom proleću, dani su sve duži, i svakako da potencijal za pravi zimski ambijent opada. Međutim, sa druge strane, setimo se situacija kada je zima itekako umela da nas ošine repom i na samom kraju februara. Jedna takva situacija je zapravo vrlo sveža, prošle godine nas je pravi zimski udar zadesio upravo krajem februara, i trajao je od 25. februara pa sve do 5. marta. Bilo je to možda i najjače zahlađenje prethodne zime, a čak i aktuelna zima može da mu pozavidi. Ove zime snega smo zaista imali, ali oni prodori sa severoistoka uz velike i dugotrajnije minuse su izostali.

Naravno, redovno ćemo ažurirati našu trodnevnu prognozu vremena, posećujte tu stranicu i budite uvek u korak sa svežim informacijama uz više detalja!

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!