ODLAZAK VELIKOG ČOVEKA: Preminuo čuveni i Svetski poznat srpski meteorolog Zaviša Janjić

U subotu 30. marta u Vašingtonu je u 70. godini života preminuo poznati Svetski stručnjak iz oblasti meteorologije i dopisni član SANU (Srpska akademija nauka i umetnosti) – Zaviša Janjić. Janjićev najveći doprinos meteorologiji je iz oblasti modeliranja atmosfere, za šta je Zaviša Janjić dobijao i brojne nagrade, među kojima je i nagrada Američkog meteorološkog Društva Francis W. Reichelderfer  za izuzetne doprinose razvoju i implementaciji NCEP-ovih modela za prognozu vremena u ograničenoj oblasti (2007).

Rođen je u Čačku 26. februara 1949., a sin je poznatog čačanskog inžinjera Isidora. Osnovnu školu „Milica Pavlović“ završio 1963. godine, a Gimnaziju 1967. Janjić je diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, a magistrirao (1974) je i doktorirao (1977) na Univerzitetu u Zagrebu, u tadašnjoj Jugoslaviji.

Prof. dr Zaviša Janjić (Izvor: NOAA)
Prof. dr Zaviša Janjić (Izvor: NOAA)

Zaviša Janjić bio je redovni profesor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu (od 1990), radio je u Saveznom Hidrometeorološkom Zavodu (od 1973), kratko i u Republičkom Hidrometeorološkom Zavodu Srbije, a kasnije u Univerzitetskoj korporaciji za atmosferska istraživanja (UCAR), Vašington, SAD (počevši od 1987. godine).

Model koji je razvijao Zaviša bio je jedan od najrasprostranjenijih regionalnih modela atmosfere koji je bio korišćen kao glavno sredstvo za kratkoročnu prognozu vremena u našem regionu, SAD, kao i širom Planete, a koristi se i dan danas, i to operativno.

Autor je i koautor većeg broja radova, publikovanih u svetskim časopisima i prezentovanim na naučnim skupovima. Dobitnik je i godišnje nagrade svetske meteorološke organizacije za 2012. godinu, a koja mu je uručena u maju 2013. godine. Ta nagrada se smatra najprestižnijom međunarodnom nagradom u oblasti meteorologije.

Možemo slobodno reći da je gospodin Zaviša Janjić srpski “Nikola Tesla” u oblasti meteorologije. Neka mu je večna slava!

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *