Barijere u stratosferi u borbi protiv globalnog zagrevanja?

Raspršivanje hemikalija u visokim slojevima stratosfere koje mogu “prigušiti” Sunčevo zračenje kao način usporavanja globalnog zagrevanja bilo bi “upečatljivo jeftino” uz cenu od oko 2,25 milijardi dolara godišnje tokom 15-godišnjeg razdoblja, navodi se u jednoj studiji američkih naučnika.

Neki naučnici kažu da bi geo-inženjerska tehnika poznata kao stratosferna aerosolna injekcija (SAI) mogla ograničiti rastuće temperature koje su uzrok klimatskih promena.

Za sada nedokazane delotvornosti i hipotetička, metoda bi uključivala korišćenje velikih creva, topova i posebno dizajniranih aviona za raspršivanje velikih količina čestica sulfata u gornje slojeve atmosfere koje bi delovale kao reflektirajuća barijera protiv Sunčevog svetla.

Početni troškovi operacije koja bi mogla početi za 15 godina bili bi 3,5 milijardi dolara, pišu naučnici sa niverziteta Harvard u izveštaju objavljenom u časopisu Environmental Research Letters, dodajući da bi prosečni godišnji troškovi bili oko 2,25 milijardi dolara tokom 15 godina.

Odbacujući druge metode zbog troškova i izvedivosti, naučnici misle da se može proizvesti posebna letelica koja bi letela na visini od 20 kilometara i prenosila 25 tona tereta.

Nakon savetovanja s nekoliko svemirskih i inženjerskih kompanija, naučnici su razvili dizajn koji bi mogao odgovarati i mogao biti spreman za početak operacije za 15 godina s ciljem da se prepolovi trend globalnog zagravanja.

Naučnici ističu da se u ovom trenutku radi o hipotetičkom scenariju.

“Ne donosimo nikakve sudove o poželjnosti postupka. Jednostavno pokazujemo da bi hipotetički, program mogao početi za 15 godina, istovremeno vrlo neizvestan i ambiciozan, i da bi bio itekako tehnički moguć s inženjerskog stanovištva. Bio bi i upečatljivo jeftin”, navodi se u izveštaju.

Postoje rizici vezani za takve netestirane tehnologije. Naučnici upozoravaju da bi SAI mogao da rezultira negativnim posledicama poput izazivanja suša ili ekstremnog vremena u drugim delovima sveta, mogao bi naštetiti usevima, kao i izazvati zdravstvene probleme i probleme upravljanja.

Metoda ne daje rešenje za rast emisije ugljen-dioksida, glavnog uzročnika efekta staklene bašte, koji je odgovoran za globalno zagrevanje.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:

One comment

  1. Jedno pitanje a da ne izgleda kao glupo. 🙂

    Da li je moguća ozonizacija, da ga tako nazovem, ozonskog omotača sa gasom ozonom (O3) stvorenim u postrojenjima na zemlji i njegovim raspršivanjem u gornjim slojevima atmosfere?

    Da li bi takav postupak bio moguć da se izvede?

    Pozzzz Miloš

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *