Zajedno sa tropskom vrućinom u naše krajeve stiže pesak iz Sahare, jutros je bio vidljiv i na satelitu

Jutros je pesak iz Sahare koji se visinskim atmosferskim strujanjima transportuje u naše krajeve bio vidljiv i na satelitskim snimcima. Vidljiv je i sada, ali ipak znatno manje uočljiv zbog pozicije (visine) Sunca.

Zajedno sa vrelim vazduhom sa severa Afrike, danas u naše krajeve stiže i pesak iz Sahare, te će nebo narednih dana biti manje ili više zamućeno. Pesak bi u atmosferi trebao ostati sve do utorka, a u slučaju kiše i pljuskova uslediće i njegova mokra depozicija (spuštanje na tlo posredstvom padavina).

Moguć manji uticaj na temperature

Zahvaljujući prisustvu peska u atmosferi, moguć je određen uticaj na prognozirane vrednosti temperatura, tako da maksimalne temperature mogu biti neznatno niže od prognoziranih, a noćne odnosno minimalne isto tako neznatno više od prognoziranih. Biće svakako zanimljivo za pratiti korelaciju i uticaj peska u atmosferi na očekivane temperature vazduha, obzirom da globalni numerički modeli ne uzimaju ovaj parametar i njegov uticaj značajnije u obzir.

U 13 časova, na području Vojvodine mere se temperature između 32 i 35°C. Očekuju se maksimalne temperature između 34 i 36°C, ponegde može biti dostignuto i 37°C, a slično će biti i sutra. U petak i subotu mogu se meriti još više temperature, ali o tome smo pisali juče, i pisaćemo ponovo narednih dana, obzirom da fokus ove objave nije prognoza vremena.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 631

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *