Današnji dan uvertira u junski PAKAO koji tek sledi, do kraja sedmice merićemo preko 35°C, a evo kojeg dana se očekuje vrhunac

Maksimalne temperature na području Vojvodine danas su se kretale između 33 i 34°C. Iako su ovo temperature ekstremno iznad proseka za II dekadu juna (normala do 29°C), još više temperature tek slede na samom kraju druge i početku treće dekade juna, odnosno sve do kraja aktuelne sedmice. Narednih dana merićemo temperature preko 35°C, a kulminaciju ovog izraženog tropskog talasa možemo očekivati u subotu 22. juna, kada će biti ugroženi apsolutni temperaturni rekordi za jun.

Još samo tokom srede ne bi trebalo očekivati tropske noći u većini mesta, uz minimalne temperature između 18 i 21°C. Maksimalne temperature će se kretati između 34 i 36°C, a nije isključeno da ponegde bude izmereno i 37 stepeni.

Potom će sve do kraja sedmice uslediti i pojava tropskih noći, odnosno jutarnjih minimuma iznad 20°C. U četvrtak i petak jutarnje temperature kretaće se između 20 i 22°C, a u danima vikenda između 21 i 23°C.

Dok se u četvrtak maksimalne temperature neće menjati u odnosu na sredu, i kretaće se između 34 i 36°C, u petak i subotu biće još toplije, uz ekstremne vrućine. Očekuju nas maksimalne temperature između 35 i 37°C u petak, odnosno između 36 i 38°C u subotu, a nije isključeno da ponegde bude izmereno i čak 39 stepeni Celzijusa.

Ugroženi junski rekordi apsolutnih maksimuma

Dosadašnji junski rekordi u Vojvodini uglavnom su između 37 i 38°C i jasno je da će sa maksimumima koji se očekuju u subotuu 22. juna oni biti ugroženi.

Tokom perioda sreda – petak preovladavaće pretežno sunčano vreme, uz retko slab razvoj dnevne oblačnosti. Prvi uslovi za lokalne nestabilnostu i vidu pljuskova sa grmljavinom javljaju se u danima vikenda, 22-23. juna. Ovo bi bile ređe nestabilnosti, ali bi potencijalno mogle biti vrlo intenzivne. Početkom sledeće sedmice, u ponedeljak i utorak, treba očekivati manje osveženje, ali koje bi dodatno destabilizovalo atmosferu na širem području, tada uz nešto češću pojavu pljuskova sa grmljavinom, i mogućnost za vremenske nepogode.

O kulminaciji tropskog talasa u danima vikenda, kao i destabilizaciji atmosfere pisaćemo detaljnije verovatno u petak popodne ili subotu u prvom delu dana.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 631

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *