Prve naznake: Kakvo vreme možemo očekivati krajem godine i za doček 2018?

Sada već skoro svi planiraju gde će i u kakvom ambijentu dočekati narednu 2018. godinu. Neki planiraju i da promene sredinu, odu u drugi grad, na planinu, ili čak u drugu državu. Otkrivamo prve naznake kakvo vreme bi moglo obeležiti kraj 2017. godine i samu novogodišnju noć u Srbiji. Ovo je samo preliminarna najava, i naravno do dočeka ćemo pisati još najmanje u dva navrata na ovu temu.

GFS: Relativno toplo i suvo

Američki numerički model GFS već u nekoliko poslednjih izlaza forsira „aktivaciju“ Atlantika u poslednjoj nedelji decembra. Nakon kratkotrajno zahlađenja u periodu 27-29. decembra, u poslednjim danima ove godine ovaj model simulira otopljenje na našem području.

ENSI dijagram (GFS model) - kraj 2017 i početak 2018. godine
ENSI dijagram (GFS model) – kraj 2017 i početak 2018. godine za lokaciju Beograd (Izvor: meteoguru.com)

Tako bi 31. decembar tekuće i 1. januar naredne godine portekli u znaku suvog vremena bez padavina, i sa temperaturama znatno iznad prosečnih. Maksimalne dnevne temperature bi čak blago prelazile 10°C, dok bi jutarnji mrazevi izostali.

Otopljenje koje bi usledilo bi nažalost narušilo zimski ambijent i na planinama, ako ga uopšte bude i pre toga, obzirom da od ponedeljka sledi porast temperatura uz otapanje snega i na planinama.

Dakle, prema trenutnim simulacijama ovog široko poznatog modela koji održava američka državna meteorološka organizacija (NOAA), poslednji dani tekuće godine i sam početak naredne, obeležilo bi ne baš karakteristično vreme za taj period, i svakako bez zimskog (belog) ambijenta.

ECMWF: Hladniji scenario, ali toplo za sneg

Za razliku od američkog modela, evropski ECMWF u svojim poslednjim proračunima svojih ensembala i kontrolnog izlaza simulira temperature koje su nešto normalnije za kraj decembra, ali svakako iznad nule, bez uslova za sneg.

ENSI dijagram (ECMWF model) - kraj 2017 i početak 2018. godine
ENSI dijagram (ECMWF model) – kraj 2017 i početak 2018. godine za lokaciju Beograd (Izvor: meteoguru.com)

Kao što je već i pomenuto, izuzetno je rano za neku konkretniju prognozu. Ovo su samo prve i preliminarne tendencije. Na osnovu današnjeg prognostičkog materijala, nije teško zaključiti da pre treba očekivati topliji scenario, nego hladniji sa snežnim ambijentom.

Da li će temperature biti oko 5-10°C, ili će čak vremenske prilike više podsećati na mart nego na kraj decembra / početak januara, ostaje da vidimo. Naravno, postoji šansa da se situacija okrene i da na kraju preovlada zimski scenario sa snegom. Sledeće pisanje na ovu temu planiramo za 25/26. decembar, kada će prognozirani period biti dosta bliži, i verovatnoća ostvarenja prognoze znatno viša. Konačnu prognozu uz znatno više detalja za samu novogodišnju noć za celu Srbiju ćemo objaviti 29 ili 30. decembra.

Svakako nas pratite i u narednim danima, prvo da ispratimo vreme do kraja sedmice, i otopljenje koje je neminovno od nedelje.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

1 komentar
  1. Tanja kaže

    Hvala 🙂

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!