Poranilo proleće? Temperature danas u Vojvodini dostizale 20°C, u ostatku Srbije do 22°C

Poslednjeg dana februara za koji važi da su maksimalne temperature u normali između 6 i 14°C u većem delu Vojvodine, a da su “tolerantne” temperature do 17°C, izmereno je i do 20°C, a na zapadu Srbije živa u termometru danas je dostigla i maksimalna 22 stepena. Definitivno još uvek nije vreme za temperature iznad 20 stepeni.

Danas je najtoplije bilo na zapadu Srbije, u Loznici, gde je zabeleženo maksimalnih 21.6°C. Odmah potom slede lokacije u Vojvodini, pa je tako danas zabeleženo maksimalnih 20.6°C u Sremskoj Mitrovici, u Somboru 20.4°C, Novom Sadu 20.1°C, Kikindi okruglo 20°C. Tek neznatno niže temperature zabeležene su u Zrenjaninu, Banatskom Karlovcu, na Paliću i u Beogradu, dok je najniža maksimalna temperatura zabeležena u Vršcu gde je izmereno opet iznadprosečno toplih 17.6°C.

Maslačak već ima svoje posetioce
Maslačak već ima svoje posetioce (Foto: Daliborka Popov)
Sve je više pupoljaka (Foto: Daliborka Popov)

Prošle godine u ovo vreme 20cm snega i temperature ispod -20°C

Poređenja radi, prošle godine smo krajem februara i početkom marta imali potpuno drugačije vremenske uslove. Bio je to vrlo ozbiljan udarac zime, čak i najjači tokom protekle zime 2017/2018. Na tlu Vojvodine bilo je i do 20cm snega, dok se živa u termometrima u jutarnjim satima spuštala i ispod -20°C, tada je 1. marta u Somboru izmereno -24.5°C.

Minimalne temperature - 1. mart 2018
Minimalne temperature – 1. mart 2018

Sombor je tog jutra bio najhladnija lokacija u zemlji, sa nižom temperaturom od Sjenice i Kopaonika, a temperatura se tog jutra spustila na ispod -20°C spustila i u Novom Sadu i Kikindi. Nešto toplije bilo je u Banatu, ali i tamo su jutarnje temperature bile ispod -15°C.

Temperature u normali za vikend

Temperature će se vratiti u okvire normale u danima predstojećeg vikenda, ali će to po svemu sudeći biti kratkog daha, jer se već u ponedeljak očekuje osetniji porast temperatura.

Naredni period biće promenljiv, uz čestu smenu sunčanih i oblačnih intervala i toplih i hladnih talasa. Sve će to najviše podsećati na rano proleće, a prave zime do 10. marta nema na vidiku.

Opširnije u našim prognozama poput trodnevne prognoze, i automatske prognoze po lokaciji.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 606

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *