Poranilo proleće? Temperature danas u Vojvodini dostizale 20°C, u ostatku Srbije do 22°C

Poslednjeg dana februara za koji važi da su maksimalne temperature u normali između 6 i 14°C u većem delu Vojvodine, a da su „tolerantne“ temperature do 17°C, izmereno je i do 20°C, a na zapadu Srbije živa u termometru danas je dostigla i maksimalna 22 stepena. Definitivno još uvek nije vreme za temperature iznad 20 stepeni.

Danas je najtoplije bilo na zapadu Srbije, u Loznici, gde je zabeleženo maksimalnih 21.6°C. Odmah potom slede lokacije u Vojvodini, pa je tako danas zabeleženo maksimalnih 20.6°C u Sremskoj Mitrovici, u Somboru 20.4°C, Novom Sadu 20.1°C, Kikindi okruglo 20°C. Tek neznatno niže temperature zabeležene su u Zrenjaninu, Banatskom Karlovcu, na Paliću i u Beogradu, dok je najniža maksimalna temperatura zabeležena u Vršcu gde je izmereno opet iznadprosečno toplih 17.6°C.

Maslačak već ima svoje posetioce
Maslačak već ima svoje posetioce (Foto: Daliborka Popov)
Sve je više pupoljaka (Foto: Daliborka Popov)

Prošle godine u ovo vreme 20cm snega i temperature ispod -20°C

Poređenja radi, prošle godine smo krajem februara i početkom marta imali potpuno drugačije vremenske uslove. Bio je to vrlo ozbiljan udarac zime, čak i najjači tokom protekle zime 2017/2018. Na tlu Vojvodine bilo je i do 20cm snega, dok se živa u termometrima u jutarnjim satima spuštala i ispod -20°C, tada je 1. marta u Somboru izmereno -24.5°C.

Minimalne temperature - 1. mart 2018
Minimalne temperature – 1. mart 2018

Sombor je tog jutra bio najhladnija lokacija u zemlji, sa nižom temperaturom od Sjenice i Kopaonika, a temperatura se tog jutra spustila na ispod -20°C spustila i u Novom Sadu i Kikindi. Nešto toplije bilo je u Banatu, ali i tamo su jutarnje temperature bile ispod -15°C.

Temperature u normali za vikend

Temperature će se vratiti u okvire normale u danima predstojećeg vikenda, ali će to po svemu sudeći biti kratkog daha, jer se već u ponedeljak očekuje osetniji porast temperatura.

Naredni period biće promenljiv, uz čestu smenu sunčanih i oblačnih intervala i toplih i hladnih talasa. Sve će to najviše podsećati na rano proleće, a prave zime do 10. marta nema na vidiku.

Opširnije u našim prognozama poput trodnevne prognoze, i automatske prognoze po lokaciji.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!