Jako nevreme pogodilo delove zapadne i centralne Srbije, grad zabeleo Kragujevac i okolinu

Danas u poslepodnevnim časovima jače nevreme pogodilo je delove zapadne i centralne Srbije. U Vojvodini do ovog trenutka (18:25 časova) nije bilo nepogoda, već je u jutarnjim i prepodnevnim časovima bilo mestimične kiše i pljuskova, najčešće na jugu Banata čiji su predeli danas profitirali sa 15-25mm vodenog taloga.

Nevreme Miokovci
Nevreme Miokovci (Izvor: glaszapadnesrbije.rs)

Olujni oblaci zahvatili su danas predele zapadne Srbije između Valjeva, Užica i Čačka, i potom su se premeštajući se dalje prema istoku i severoistoku kretali preko Šumadije i severnog Pomoravlja (Kragujevac, Knić, Batočina, Aranđelovac…), donoseći lokalno obilne pljuskove sa grmljavinom, olujni vetar i pojavu grada najčešće veličine lešnika.

Kako prenosi Glas zapadne Srbije, grad veličine lešnika koji je padao gotovo 7 minuta napravio je značajnu štetu u selu Miokovci nadomak Čačka. Strelac PGO Vojkan Tomić, ispalio je čak šest raketa, a čuo je da su protivgradni strelci dejstvovali i iz okolnih mesta.

“Odmah sam dejstvovao, mogu da vam potvrde i iz Republičko hidrometeorološkog zavoda, ispali sam šest raketa, ali nije bilo pomoći. Čuo sam da su rakete ispaljivane i iz Goričana, Milićevaca i Rakove”, kaže Tomić a prenosi Tanjug.

Jako nevreme sa gradom, koje je vrlo verovatno bilo jače od pomenutog u okolini Čačka, pogodilo je danas Kragujevac i okolinu. Praćenjem oblačnosti uočili smo i “kukicu” na radarskim odrazima sa RC Jastrebac, što ukazuje da je gotovo izvesno bilo reč o superćeliji (HP supercell) – koja je negde mogla da spusti i trombu ili tornado.

Radarski snimak u 16:15h
Radarski snimak u 16:15h (Izvor: hidmet.gov.rs)

 

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 618

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *