Jako nevreme pogodilo delove zapadne i centralne Srbije, grad zabeleo Kragujevac i okolinu

Danas u poslepodnevnim časovima jače nevreme pogodilo je delove zapadne i centralne Srbije. U Vojvodini do ovog trenutka (18:25 časova) nije bilo nepogoda, već je u jutarnjim i prepodnevnim časovima bilo mestimične kiše i pljuskova, najčešće na jugu Banata čiji su predeli danas profitirali sa 15-25mm vodenog taloga.

Nevreme Miokovci
Nevreme Miokovci (Izvor: glaszapadnesrbije.rs)

Olujni oblaci zahvatili su danas predele zapadne Srbije između Valjeva, Užica i Čačka, i potom su se premeštajući se dalje prema istoku i severoistoku kretali preko Šumadije i severnog Pomoravlja (Kragujevac, Knić, Batočina, Aranđelovac…), donoseći lokalno obilne pljuskove sa grmljavinom, olujni vetar i pojavu grada najčešće veličine lešnika.

Kako prenosi Glas zapadne Srbije, grad veličine lešnika koji je padao gotovo 7 minuta napravio je značajnu štetu u selu Miokovci nadomak Čačka. Strelac PGO Vojkan Tomić, ispalio je čak šest raketa, a čuo je da su protivgradni strelci dejstvovali i iz okolnih mesta.

“Odmah sam dejstvovao, mogu da vam potvrde i iz Republičko hidrometeorološkog zavoda, ispali sam šest raketa, ali nije bilo pomoći. Čuo sam da su rakete ispaljivane i iz Goričana, Milićevaca i Rakove”, kaže Tomić a prenosi Tanjug.

Jako nevreme sa gradom, koje je vrlo verovatno bilo jače od pomenutog u okolini Čačka, pogodilo je danas Kragujevac i okolinu. Praćenjem oblačnosti uočili smo i “kukicu” na radarskim odrazima sa RC Jastrebac, što ukazuje da je gotovo izvesno bilo reč o superćeliji (HP supercell) – koja je negde mogla da spusti i trombu ili tornado.

Radarski snimak u 16:15h
Radarski snimak u 16:15h (Izvor: hidmet.gov.rs)

 
Podeli tačne informacije:
Default image
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 471

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.