Doček 2018: Kakvo vreme možemo očekivati u novogodišnjoj noći i prvog januara?

Prognoza do kraja tekuće godine za područje Vojvodine objavljena je još juče, i ona će već sutra dobiti novo ažuriranje uz više detalja kakvo nas vreme očekuje i petak i za vikend. U ovoj objavi, bavimo se temom kakvo vreme treba očekivati u novogodišnjoj noći i u danima oko nove godine. Ova prognoza odnosi se na čitavu Srbiju.

NEDELJA 31. DECEMBAR:

VOJVODINA i BEOGRAD: Promenljivo oblačno, suvo i toplije u odnosu na petak i subotu. Duvaće slab do umeren južni i jugoistočni vetar. Jutarnje temperature kretale bi se između 2 i 5°C, a maksimalne dnevne od 9 do 11°C.

OSTATAK SRBIJE: Takođe promenljivo oblačno, ali bi prema današanjoj prognozi bilo više sunčanih intervala južno od Save i Dunava u odnosu na Vojvodinu, pa bi u ovim predelima ponegde moglo biti i pretežno sunčano. Vetar slab, južnih smerova.

Otopljenje se očekuje i na planinama, pa bi tokom dana temperatura bila iznad nule čak i na višim planinama.

PROGNOZA ZA NOVOGODIŠNJU NOĆ:

VOJVODINA i BEOGRAD: Malo do umereno oblačno uz temperaturu iznad nule, uglavnom između 2 i 4°C. Vetar slab, južni i jugoistočni.

OSTATAK SRBIJE: Bez bitnije razlike, malo do umereno oblačno i suvo. U nižim predelima temperature pozitivne, na planinama oko i ispod nule. Vetar slab, u planinskim predelima ponegde umeren i južnih smerova.

PONEDELJAK 1. JANUAR:

VOJVODINA i BEOGRAD: U ponedeljak bi moglo doći do jačeg naoblačenja, usled nove ciklogeneze u Đenovskom zalivu koja bi se potencijalno mogla odigrati u nedelju u drugom delu dana. Još uvek nije jasno definisana putanja ovog mogućeg ciklona, pa je naravno sada teško reći kako će on tačno uticati na vreme kod nas.

Ciklon sa centrom u središnjem Jadranu (GFS) - ponedeljak 1. januar 2018
Ciklon sa centrom u središnjem Jadranu (GFS) – ponedeljak 1. januar 2018

Prema trenutnim proračunima globalnih numeričkih modela u Vojvodini se u ponedeljak tokom dana, a naročito u drugom delu dana, očekuju kiša i zahlađenje. Poslepodne i uveče očekuje se i umeren do jak severozapadni vetar.

OSTATAK SRBIJE: Bez bitnije razlike u odnosu na Vojvodinu, samo što se jače naoblačenje sa padavinama tamo očekuje nešto kasnije, poslepodne i uveče. U nižim predelima se očekuju kiša i susnežica, a u brdsko-planinskim kiša bi brzo prešla u susnežicu i sneg. U noći ka utorku sneg bi padao i u nižim predelima južno od Save i Dunava.

Napomena: Ovo je još uvek preliminarna prognoza, i svakako ne najdetaljnija. Konačnu prognozu za doček nove 2018. godine, 31. decembar i 1. januar nove godine – objavićemo u petak ili subotu.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 618

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *