Novost na portalu: ARW Skew-T dijagrami

Od danas je na vojvođanskom meteorološkom portalu dostupan novi produkt našeg WRF-ARW numeričkog modela atmosfere, rezolucije 3km. Reč je o Skew-T log-P dijagramima.

Skew-T log-P dijagram je vrsta termodinamičkog dijagrama koji se koristi u meteorologiji, i vrlo je sličan emagramu. Ima veliku primenu u prognozi vremena, naročito kada se radi o adijabatskim i konvektivnim procesima (što je povezano), dok u zimskom delu godine može poslužiti za tačno određivanje tipa padavina – hoće li padati čist sneg, ledena kiša, ledena zrnca, ili pak krupa. Nema sumnje da će ovaj nov produkt olakšati i poboljšati prognozu u pomenutim situacijama.

Skew-T za Novi Sad večeras

Dijagrami su produkt domena našeg modela rezolucije 3km, i trenutno su dostupni za 33 lokacije na teritoriji čitave Srbije, od toga većina sa područja Vojvodine. Stranici možete pristupiti klikom na sadržaj ispod, a naravno i putem padajućeg menija pod stavkom “PROGNOZA”.

Više o dijagramima na samoj stranici na kojoj su predstavljeni. Skew-T dijagrami se ažuriraju 2 puta dnevno, kao i ostali produkti našeg WRF-ARW modela, i dostupni su oko 15h za 12Z izlaz, odnosno oko 3h noću za 00Z izlaz.

VojvodinaMeteo nastavlja da uvodi novine i realizuje nove projekte koji su dostupni javno, ali je veliki znak pitanja do kada će to moći biti tako – zbog nedostatka vremena i sve većih troškova održavanja. Podsećamo da još uvek nemamo nikakvu finansijsku podršku. Ukoliko podržavate naš rad, možete postati naš Patreon, ili izvršiti jednokratnu uplatu putem PayPala.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 573

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *