Novost na portalu: ARW Skew-T dijagrami

Od danas je na vojvođanskom meteorološkom portalu dostupan novi produkt našeg WRF-ARW numeričkog modela atmosfere, rezolucije 3km. Reč je o Skew-T log-P dijagramima.

Skew-T log-P dijagram je vrsta termodinamičkog dijagrama koji se koristi u meteorologiji, i vrlo je sličan emagramu. Ima veliku primenu u prognozi vremena, naročito kada se radi o adijabatskim i konvektivnim procesima (što je povezano), dok u zimskom delu godine može poslužiti za tačno određivanje tipa padavina – hoće li padati čist sneg, ledena kiša, ledena zrnca, ili pak krupa. Nema sumnje da će ovaj nov produkt olakšati i poboljšati prognozu u pomenutim situacijama.

Skew-T za Novi Sad večeras

Dijagrami su produkt domena našeg modela rezolucije 3km, i trenutno su dostupni za 33 lokacije na teritoriji čitave Srbije, od toga većina sa područja Vojvodine. Stranici možete pristupiti klikom na sadržaj ispod, a naravno i putem padajućeg menija pod stavkom “PROGNOZA”.

Više o dijagramima na samoj stranici na kojoj su predstavljeni. Skew-T dijagrami se ažuriraju 2 puta dnevno, kao i ostali produkti našeg WRF-ARW modela, i dostupni su oko 15h za 12Z izlaz, odnosno oko 3h noću za 00Z izlaz.

VojvodinaMeteo nastavlja da uvodi novine i realizuje nove projekte koji su dostupni javno, ali je veliki znak pitanja do kada će to moći biti tako – zbog nedostatka vremena i sve većih troškova održavanja. Podsećamo da još uvek nemamo nikakvu finansijsku podršku. Ukoliko podržavate naš rad, možete postati naš Patreon, ili izvršiti jednokratnu uplatu putem PayPala.
Podeli tačne informacije:
Default image
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 461

Komentar: