Letnje računanje vremena počinje noćas, pomeranjem sata jedan čas unapred

Noćas između subote i nedelje, u 2 časa nakon ponoći počinje letnje računanje vremena, tako što se časovnici pomeraju jedan sat unapred, sa 2 na 3 sata. Letnje računanje vremena traje do poslednjeg vikenda u oktobru, kada ponovo počinje zimsko računanje vremena vraćanjem časovnika jedan sat unazad.

Srbija je počela da koristi letnje računanje vremena prvi put 27.marta 1983. Od 1995. godine satovi su se vraćali u poslednjoj sedmici septembra i to na osnovu odluka koje je donosila Vlada, a kasnije je donet zakon kojim je letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

Hoće li štetno pravilo pomeranja sata uskoro biti ukinuto?

U Evropskom parlamentu, usled sve više dokaza o negativnom uticaju pomeranja sata dva puta godišnje, postoji snažna podrška ukidanju te prakse, rekao je pre nekoliko dana na konferenciji za medije češki evroparlamentarac Pavel Svoboda (EPP).

„Naučna istraživanja pokazala su da 20 posto populacije pati od zdravstvenih problema zbog menjanja sata“, istakao je Svoboda, predsednik neformalne radne grupe evroparlamentaraca oformljene oko te inicijative.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!