Nešto bolji kvalitet vazduha u maju, sa prestankom grejne sezone

Rezultati merenja vazduha u okviru projekta “Za čist vazduh u Zrenjaninu”, koji se realizuje uz podršku Centra za međunarodne i bezbednosne poslove – ISAC fonda, i u partnerstvu sa BFPE i Udruženjem Pro.Tok21. iz Smedereva, ukazuju na poboljšanje kvaliteta vazduha u Zrenjaninu. Podsetimo, projekat sprovodi Udruženje “ZRAK” i edukativni centar “ARS”, uz tehničko/logističku podršku VojvodinaMeteo.

U odnosu na prethodni period tokom maja meseca, a naročito tokom treće dekade, primetno je poboljšanje kvaliteta vazduha u Zrenjaninu. Na lokaciji Bulevar Milutina Milankovića merač Uhoo, kojeg je proizvela istoimena kompanija koja postoji od 2014. godine, beležio je vrednosti uglavnom u granicama normale, odnosno zadovoljavajućeg i odličnog kvaliteta vazduha. Odstupanja su beležena jedino za ispravljiva organska jedinjenja (TVOC).

Kao i tokom zimskog perioda, veće koncentracije zagađujućih materija u vazduhu beležene su na lokaciji Duvanika, gde su negativna odstupanja za većinu merenih parametara, a naročito za TVOC, NO2 i CO2. Treba istaći da je tokom treće dekade maja, došlo do značajnijeg poboljšanja kvaliteta vazduha i na ovoj lokaciji.

Vrednosti zagađenja vazduha za maj 2022 – Bulevar Milutina Milankovića
Vrednosti zagađenja vazduha za april 2022 – Duvanika

U Zrenjaninu su u sklopu projekta održane i tribina i lokalna debata, tokom juna meseca. Najpre je u sredu 1. juna održana tribina “Šta Zrenjanin udiše”, gde je specijalni gost bio gospodin Dejan Lekić, developer i idedjni tvorac aplikacije “xEco”, a govornici su bili još i Gojkan Stojinović (stručnjak za cirkulanu ekonomiju) i Jovan Čabrilo (glavni urednik portala VojvodinaMeteo i student IT-a) – obojica aktivisti ZRAK-a. Kasnije, u četvrtak 9. juna, uz podršku BFPE (Beogradski font za političku izuzetnost), a sa temom “Ka novim partnerstvima za čist vazduh, zdravu životnu sredinu i zaštitu javnog zdravlja”, a koju je moderirao Ognjan Pantić, iz Beogradske otvorene škole (BOŠ). Uz predstavljanje rezultata za prvu polovinu juna, donećemo i opširnije informacije o ovoj debati, i njenim zaključcima, već u danima predstojećeg vikenda.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 573

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *