Grad i olujni vetar sinoć pogodili delove Vojvodine, u Kikindi i Zrenjaninu 100km/h

Kao što smo i najavljivali sinoć je šire područje Vojvodine u sklopu hladnog fronta pogodilo snažno nevreme, koje je osim kiše i grmljavine donosilo i olujni i orkanski vetar, a ponegde je bilo i pojave grada, uprkos dejstvu PGZ sa radarskih centara Bajša i Samoš, kao i Fruška Gora čija je branjena teritorija ipak nešto manje pogođena.

Olujna oblačnost najpre je stigla do severozapada Vojvodine, tačnije okoline Sombora i Odžaka, između 19:30 i 20h. Potom je oko 21:30 stigla na sever Banata, a oko 22h i u srednji Banat, kada je naša AMS u Zrenjaninu zabeležila udar vetra od 28m/s, odnosno čak 100km/h. Na GMS Zrenjanin (RHMZ Srbije) zabeležen je udar vetra od 24m/s, dok je na GMS Kikinda zabeležen udar od 25m/s. Najjači udari vetra su bili iz smera severozapada i severa.

Grmljavina (električna pražnjenja) 25. maj sreda uveče – blitzortung.org

Za Kikindu i Zrenjanin zvanična osmatranja nisu otišla u međunarodnu razmenu podataka SYNOP (spominjemo čisto kao zanimljivost), jer ove stanice rade bez ljudske posade od 19 do 7 časova, a nevreme je pogodilo ova dva grada upravo u tom vremenskom intervalu.

Naši pratioci slali su nam svoje fotografije i izveštaje iz najrazličitijih delova Vojvodine, a Srem i jug Banata uglavnom su prošli bez olujnog nevremena, i u ovim delovima Vojvodine često nije pala ni merljiva količina kiše. Na jugu Banata jedino je solidnu kišu dobio Vršac sa okolinom. Prema zvaničnim merenjima najviše kiše palo je u Kikindi – 28mm, a zatim u Somboru – 17mm. Ozbiljnija kiša preskočila je i Novi Sad, u Sremskoj Mitrovici ni kapi, dok je u Banatskom Karlovcu palo 1.5mm, kontrasta radi. Nezvanična merenja su ponegde zabeležila i nešto preko 30mm kiše.

Sve u svemu, u većem delu Vojvodine nije pala dovoljna količina vodenog taloga, a bilo je pojave olujnog i orkanskog vetra, i sporadične pojave grada. Zato, ne možemo konstatovati da je sinoćni front dobro došao.

Grad u Zrenjaninu (Foto: Manuela Subotin)
Jutro u Senti nakon oluje (Foto: Dragan Jovičić)

Kikinda danas posle oluje (Foto: Radio Ami Kikinda)
Posledice olujnog vetra u Kuli (Foto: Violeta Cacić)
Grad u Banatskom Dvoru (Foto: Suzana Trivunović)

Novi pljuskovi sa grmljavinom, ali bez vremenskih nepogoda, očekuju se u noći između petka i subote. Prognoza za dane vikenda sledi kasnije večeras.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 609

One comment

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *