Danas do 33°C, a za vikend oko 20°C?

Danas nas očekuje tropski toplo vreme uz maksimume do 33°C na širem području, dok bi ponegde u Vojvodini moglo biti izmereno i do 34°C, što važi i za ostatak Srbije. U večernjim časovima uz destabilizaciju atmosfere očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom. U četvrtak i petak zadržava se toplo, ali ipak malo prijatnije vreme, dok bi u danima vikenda moglo biti čak i hladno za ovo oba godine, uz povremenu kišu.

Danas do kraja dana malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima. Biće veoma toplo uz maksimalne temperature između 31 i 33°C, dok bi ponegde moglo biti izmereno i 34°C. Duvaće slab do umeren zapadni i jugozapadni vetar, uveče pojačan severozapadni. Kasno poslepodne (nakon 17h) i uveče očekuje se destabilizacija atmosfere, uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom. Obzirom na dosta raspoložive energije u atmosferi (preko 1000J/kg) i prisutnost umerenog smicanja vetra oko 20m/s, biće uslova za vremenske nepogode sa gradom i olujnim vetrom, naročito na zapadu i severu pokrajine.

U podne, temperature se na području Vojvodine kreću između 26 i 29°C, dok je na području Srbije najtoplije Valjevo sa 31°C. Dostizanje današnjih maksimuma očekuje se oko 16h.

Veća količina raspoložive energije u atmosferi predveče danas (4×4 Swiss ECMWF)
Tokom večeri pljuskovi sa grmljavinom mogući u celoj Vojvodini, ali sa naglaskom na sever (4×4 Swiss ECMWF)

U četvrtak i petak preovladavaće promenljivo oblačno i temperaturno prijatnije vreme, ali će biti sparno. U četvrtak ujutru je moguća pojava lokalnih pljuskova, dok bi u nastavku dana bilo suvo, uprkos značajnijem prisustvu oblaka. U petak takođe promenljivo oblačno, ali suvo vreme. Tokom ova dva dana jutarnje temperature kretaće se uglavnom između 13 i 16°C, a maksimalne dnevne u četvrtak od 27 do 29°C, a u petak od 29 do 31°C. U četvrtak će duvati slab do umeren severni i severozapadni vetar, a u petak promenljivog smera, ali uglavnom južni. U petak uveče postojaće manja mogućnost za pljuskove praćene grmljavinom, o čemu ćemo pisati u trodnevnoj prognozi.

Pridružite se našem Viber kanalu

U okviru popularne telekomunikacione aplikacije Viber pokrenuli smo naš kanal, koji služi za povremeno obaveštenje pratilaca o novim aktuelnostima našeg rada, a pre svega aktuelnih i očekivanih vremenskih prilika u Vojvodini, ali i šire. Obaveštenja šaljemo povremeno, najčešće 2 puta nedeljno, a u slučaju nekih opasnih meteoroloških pojava (što je kod nas svakako retko) po potrebi i češće.

VojvodinaMeteo trudi se na uspostavljanju što više kanala komunikacije sa svojim pratiocima, kako niko ne bi ostao uskraćen za sveže i kvalitetne informacije. Možete se pridružiti klikom na dugme ispod, i pozvati svoje prijatelje da se pridruže praćenju kanala. Nije moguće slanje privatnih poruka, bilo kakvo uznemiravanje je onemogućeno, a moguće je samo komentarisati naše objave, a pritom za te komentare ne stiže notifikacija. Ne radi se o Viber grupi.

U danima vikenda sveže uz povremenu kišu?

Numerički modeli simuliraju formiranje ciklona u Tirenskom moru, a čiji bi se centar kasnije izmeštao prema Jonskom moru, eventualno jugu Jadrana. Uz prostrano polje visokog vazdušnog pritiska nad zapadnom i severnom Evropom, to bi za naše krajeve značilo izraženije zahlađenje, uz povremene padavine.

Još uvek je rano govoriti o količini padavina u danima vikenda, o čemu svedoče podaci da su u opticaju količine od 10mm za 48 sati do 40mm vodenog taloga tokom subote i nedelje. Ono što je izvesnije jeste izraženiji pad temperatura. Maksimalne temperature mogle bi se kretati između 17 i 21°C. Više o ovoj promeni vremena pisaćemo sutra ili u petak.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *