Gasimo društvene mreže i prepuštamo ih clickbait medijima

Kao što je već i najavljeno, a večeras u 22:30 odluka stupa na snagu (za 50-ak minuta od ove objave), gasimo naše stranice na Cukebergovim društvenim mrežama Facebook i Instagram. Svoju aktivnost mimo našeg sajta vojvodinameteo.rs nastavljamo na Twitter-u, kao i na našim Viber i Telegram kanalima.

O ovom potezu razmišljali smo već duže vremena, u nekoliko navrata, ali postoji kap koja je prelila čašu. Naime, primarni razlozi jesu teška ekonomska situacija, izostanak bilo kakve pomoći organa vlasti (nećemo zalaziti u detalje), iako smo se obraćali i konkurisali za sredstva. Takođe, u poslednjih godinu dana značajno je opao i broj donacija, te je lako zaključiti da se naš rad i doprinos ne poštuju dovoljno.

Kap koja je prelila čašu jeste činjenica da zato nema nikakvih problema kada je u pitanju “šišanje” nas, kao pojedinaca. Fiksne troškove uz pomoć manjeg broja donacija i reklame na sajtu uspevamo da pokrijemo sami, ali ništa više od toga. Sredstva za projekat izostaju, i uprkos našoj želji i naporima za daljom modernizacijom i popularizacijom meteorologije i njenog značaja u Vojvodini, ne uspevamo ništa da postignemo. Štaviše, početkom ove godine smo bili prinuđeni da ugasimo sopstveni numerički model, na kojem su se temeljile naše precizne trodnevne prognoze.

Dalje, algoritam na ovim društvenim mrežama postao je vrlo alav, i bolju prođu imaju samo clickbait (fakenews) objave protiv kojih smo se borili. Radi se o lažnim naslovima i zastrašivanju stanovništva putem ovih naslova, kako bi posetioci kliknuli na objavu i posetili sajt određenog javnog medija. Ne trebamo da ih navodimo poimenično, svi znamo koji su, a njima se sada polako pridružuju i lokalni portali, verovatno svesni činjenice da takve objave sa zastrašujućim i lažnim naslovima – prosto imaju znatno veću prođu.

Takođe, u poslednje vreme, prisutan je značajan broj kritičara, tzv. “hejtera”, koji su spremni samo da kritikuju, i stalno traže nove razloge za to. Bilo da se radi o “pogrešnoj” prognozi vremena, “nepravilnom i lažnom” merenju temperature u letnjem periodu godine, ili našem “saučešništvu” sa trovačima sa neba – chemtrails, jer tvrdimo da je to teorija zavere. Dakle, prisutno je sve više isfrustriranih pojedinaca koji su za sve stručnjaci, za sve oblasti života, od COVID 19, preko ratova u Svetu, do meteorologije.

Ideja VojvodinaMeteo od samog starta jeste razvoj meteorologije i meteoroloških merenja u Vojvodini, kao i podizanje svesti o njenom značaju i popularizacija ove nauke među mladima. Verujemo da smo na popularizaciji uradili zaista mnogo, između ostalog i našim delovanjem na društvenim mrežama Facebook i Instagram, recimo putem LIVE uključenja iz našeg lova na oluje. U prethodne dve godine, 2021 i 2022., nismo imali dovoljan broj ovakvih događaja. Na ovim drugim poljima, nismo uspeli da ostvarimo skoro ništa, što je ogromno razočarenje za nas, a od ove godine znatno slabije komuniciramo i sa svojim pratiocima putem Inbox-a, što ranijih godina nije bio slučaj. U trenucima kada su iznad našeg područja aktivne oluje, stizalo je i po 20-30 poruka na sat.

Da ne dužimo, na Facebook-u i Instagram-u možete da opstanete samo ukoliko izdvajate značajna finansijska sredstva za reklame (a što mi nismo u stanju), ili ukoliko plasirate lažne (clickbait) naslove. Uticaj ovih društvenih mreža na ostvaren saobraćaj na našem sajtu, postao je vrlo mali, izgradili smo zajednicu koja direktno dolazi na naš portal jer zna ko smo, šta smo, i koliko posvećeno radimo, a veliki broj posetilaca dolazi i putem Google pretrage.

Zbog toga, smatramo da je povlačenje sa ovih društvenih mreža dobar potez, a prave rezultate – pokazaće vreme. Dakle, VojvodinaMeteo se ne gasi, naprotiv, imamo nove ideje i planove za unapređenje, u srednjeročnim planovima je i pokretanje aplikacije za pametne telefone, a možete nas nastaviti pratiti na Viberu, Telegramu, ili Twitter-u. U ovom trenutku, na Facebook-u VojvodinaMeteo ima oko 50.000 pratilaca, a na Instagramu nas prati oko 10.200 ljudi.

Nemamo planove da se vraćamo na ove društvene mreže, osim ako se nešto bitno ne promeni, i ukoliko se jednog lepog dana naš rad ne bude više cenio. Do tada, imate svu slobodu da uživate u clickbait (fakenews) naslovima iz oblasti meteorologije, a ko zaista voli naš rad, tu je sajt na ovoj web adresi na kojoj se sada nalazite.

VAŽNO!

Naša Facebook grupa nastavlja sa radom, gde će naši saradnici, sjajni fotografi, moći da nastave da objavljuju svoj sadržaj koji je bio objavljivan na našim društvenim mrežama, a koji je veselio desetine hiljada ljudi. Ove fotografije povremeno ćemo objavljivati na Twitter-u, ređe na Viberu i Telegramu, a služiće za naše objave na portalu vojvodinameteo.rs! Dakle, ne postoji nikakav razlog da prestanete sa svojim doprinosom u našem radu, objavljivanjem fotografija, videa, i informacija iz vašeg mesta. Sadržaj možete poslati i na našu email adresu, dostupnu na stranici kontakt forme.

Hvala na razumevanju!

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

2 komentara

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *