Vrlo nizak vodostaj na rekama, zabranjeno navodnjavanje iz tri akumulacije u Vojvodini

Suša koja traje već mesecima unazad (od početka godine uz izuzetak aprila kada govorimo o Vojvodini), kao i često visoke temperature od juna, uzrokovale su značajno smanjenje ionako niskog vodostaja na rekama.

RHMZ Srbije je saopštio da su vodostaji na Dunavu, kao i na Savi kod Šapca i Sremske Mitrovice ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Begeju su se vrednosti vodostaja približili minimalnim srednjim mesečnim vrednostima, odnosno biološkom minimumu (95% ne obezbeđenosti).

Hidrološki bilten 19.07 RHMZ

Najkritičnija situacija je na reci Savi, kao i na banatskim vodotocima. Situacija je dosta loša i na gornjem toku Dunava kroz Srbiju. Biološki minimumi utiču na kvalitet vode u rekama i oko njih, a što prvenstveno znači nedostatak kiseonika i veliku šansu za pomor ribe, i ostalog biljnog i životinjskog sveta. Takođe, vodosnabdevanje može biti ugroženo.

Podsećamo, veće suše su zabeležene 2003, 20011 i 2012. godine, a među najsušnije godine od 2000. godine će se svakako svrstati i tekuća godina. Ukoliko se sušno vreme nastavi i tokom avgusta, velika je verovatnoća i da će ovo biti najsušnija godina u poslednjih 20., sa najvećim posledicama.

Hidro alarm RHMZ 20.07

Zabrana navodnjavanja iz akumulacija MORAVICA, ZOBNATICA I SAVA

Na području Vojvodine, visoke temperature u proteklih mesec dana i najveća suša od 2012. godine, prouzrokovali su niske vodostaje reka, ali i zabrinjavajuće spuštanje nivoa vode na pojedinim akumulacijama.

S obzirom na to da se nivo vode na akumulacijama Moravica, Zobnatica i Sava spustio na biloški minimum, pokrajinska vodna inspekcija je naložila obustavu navodnjavanja iz navedenih akumulacija. Iz ovih akumulacija navodnjavalo se 3.200 hektara, a zabrana će biti na snazi sve dok se nivoi vode ne povećaju – stoji na sajtu VodaVojvodine.

Otežavajuća okolnost je činjenica da se ni jedna od ovih akumalacija ne može dopunjavati vodom iz prirodnih vodotoka ili kanalske mreže, već količina vode direktno zavisi od meteoroloških uslova, odnosno od padavina.

Imajući ovo u vidu, ali i sve učestalije i intenzivnije sušne periode, JVP „Vode Vojvodine“ u poslednje vreme ulaže znatno više sredstava u izgradnju ili rekonstrukciju sistema za navodnjavanje.

Trenutno se iz HS DTD, regionalnih i dvonamenskih sistema navodnjava oko 70.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i bez obzira na izuzetno sušan period i visoke temperature, navodnjavanje iz kanalske mreže je stabilno.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 609

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *