Golubarska vremenska prognoza

VojvodinaMeteo golubarska prognoza za Srbiju. Na ovoj stranici nalazi se vremenska prognoza po regionima, a prilagođena je za golubarstvo i golubarske sportove sa svim neophodnim meteorološkim elementima, računajući osim osnovnih meteoroloških elemenata u prizemlju i određene vrednosti na visinama na kojima srpski visokoletač i pismonoše lete.

🛈 POČETAK SEZONE 2024:

U dogovoru sa NSS doneta je odluka da se ove sezone prikazuje samo operativna prognoza – i to ponedeljkom, sredom i petkom, a po izuzetnoj potrebi i subotom. Operativna prognoza biće izrađivana za 16 do 18. regiona, o čemu će odluka biti donešena uskoro. Automatska prognoza će se po potrebi uključivati nedeljom i ponedeljkom (do ažuriranja operativne u ponedeljak), i u drugim vanrednim situacijama.

Sajt Nacionalnog Saveza Srbije je u izradi i biće dostupan javnosti oko 18. aprila

 

GENERALNI POKROVITELJ:

NSS

TEKSTUALNA PROGNOZA ZA SRBIJU

TEKSTUALNA VREMENSKA PROGNOZA ↓

ČETVRTAK, 25. april

U četvrtak u Srbiji oblačno vreme uz postojanu srednju, a u predelima južno od Beograda i umerenu nisku oblačnost. U Beogradu i Banatu uz srednju oblačnost biće i malo oblaka niske baze, nedovoljno da predstavljaju faktor rizika kao što će to biti slučaj u predelima južnije. Na jugozapadu, a naročito na jugoistoku i istoku zemlje uz značajniju količinu niske oblačnosti očekuje se kiša povremeno, naročito u prvom delu dana. Temperature će u četvrtak biti u većini predela ispod prosečnih vrednosti za III dekadu aprila.

Severni i severozapadni vetar će na referentnim visinama (600 i 1000m) biti uglavnom graničnih brzina, između 4 i 6m/s. Više detalja svakako u numeričkom delu prognoze.

PETAK, 26. april

U petak ujutru na jugozapadu zemlje umerena niska oblačnost uz pojavu jutarnje magle, a u regionima koji gravitiraju R14 slaba niska. U ostalim predelima mestimično jutarnja sumaglica. Dalke tokom dana na zapadu i jugozapadu postojana srednja oblačnost koja ne predstavlja značajniji faktor rizika, dok će u ostatku zemlje biti malo do umereno oblačno vreme, uz duže sunčane intervale, i takođe oblačnost srednje baze. Kasno popodne i uveče na jugozapadu (R14) može biti malo kiše. Nakon prohladnog jutra, u petak tokom dana toplije u odnosu na sredu i četvrtak.

Izuzev istoka (R9) gde će još tokom jutra i prvog dela prepodneva na referentnim visinama biti pojačanog severozapadnog vetra, u ostatku zemlje u petak se očekuju u potpunosti povoljne brzine na referentnim brzinama, uz vetar promenljvog smera.

Ažurirano / sledeće ažuriranje: sreda, 24.04 u 18:00 ; petak, 26.04

TEKSTUALNA VREMENSKA PROGNOZA ZA (takmičarsku) NEDELJU ↓Ažurirano / sledeće ažuriranje: ; SREDA 15.05 (za nedelju 19.05)


TEHNIČKA OBAVEŠTENJA

1.) Aktuelni numerički model od ove sezone ima poteškoća sa kalkulacijama tačke rose odnosno relativne vlažnosti vazduha. U velikoj većini situacija u sloju na 2m visine prikazuje se manja RH od realne, za oko 20%. Ovo je vrednost koju bi trebalo dodati tokom većine dana za dobijanje tačnijih vrednosti. Parametrizacija temperatura, smera i brzine vetra je uredna, kao i stanja neba (naročito u slučaju operativne prognoze kada govorimo o stanju neba). Za sezonu 2024 u planu je uvođenje potpuno novog matematičkog modela (solvera), čime će biti ispravljen problem sa kalkulacijom relativne vlažnosti vazduha (RH). Hvala na razumevanju.

Situacija sa relativnom vlažnošću vazduha na 1000m (RH 1000m) je nešto bolja i prikazane vrednosti su verodostojnije. Ističemo da će promena matematičkog modela, a na kojem radovi počinju već u novembru mesecu, doneti niz poboljšanja u sveukupnom kvalitetu prognoze, koja će uzgred biti jedinstvena (ukida se sadašnji režim automatske i operativne prognoze, koje se fuzionišu u jednu).

Ažurirano: ponedeljak, 21. avgust u 11:30


NAPOMENA O OBLACIMA:

Visoka, srednja i niska oblačnost ne nalazi se uvek na istim visinama, već je ova vrednost promenljiva. Visoki (5-13km) i srednji oblaci (1.5-7km) ne predstavljaju faktor rizika za let srpskih visokoletača, već u rizičnu grupu spadaju isključivo niski oblaci (od tla – do 1.5km visine). Niski oblaci mogu se nalaziti na 1500m, 1000m, ali i na nižim visinama poput 200, 300m, dok među niske oblake spada i magla. U tu grupu spadaju oblaci tipa Stratus, Nimbostratus, Stratocumulus, kao i oblaci vertikalnog razvitka Cumulus i Cumulonimbus koji imaju promenljivu vrednost visine baze oblaka.

Zbog činjenice da se niski oblaci mogu naći kako na 200m, tako i na 1500m, te da iz meteorološkog ugla tu nema razlike, a da za golubare i golubove to predstavlja značajnu razliku, u tekstuelnom delu posebna pažnja se posvećuje prognozi baze oblaka, u slučajevima kada se očekuje (prognozirana je) niska oblačnost.

DETALJI O PROGNOZI (UPUTSTVO)

AŽURIRANJE PROGNOZE: Prognoza se ažurira tri dana u sedmici, ponedeljkom, sredom i petkom, u ranim poslepodnevnim časovima, između 14 i 15h ponedeljkom i sredom, a između 13 i 14h petkom. Sredom i petkom objavljuje se i tekstualna prognoza za nedelju, kada je takmičarski deo sezone, onda i subotom. U toku takmičarskog dela sezone (seniori od prvenstva opštinskih saveza do kupa prvaka, i juniori od prvenstva balkanskog saveza do prvaka opštinskih saveza) prognoza će se po potrebi ažurirati i subotom, do 13h. Automatska prognoza (kao dopunska) biće dostupna konstantno, 7 dana u nedelji, sa ažuriranjem 2 do 4 puta dnevno sa novim podacima.

Za donošenje odluka o održavanju takmičenja petkom ili po potrebi subotom, posmatra se i analizira OPERATIVNA PROGNOZA, a ne AUTOMATSKA koja je tu samo kao dopuna, i kako bi ukazala na tendenciju razvoja vremenskih prilika u narednom periodu. Njena glavna prednost jeste čestina ažuriranja, dva puta dnevno, dok operativna prognoza prolazi kroz dodatne kontrole, i u velikoj većini slučajeva je tačnija. Takođe, uvek je obavezno konsultovanje TEKSTUALNE PROGNOZE!

Granične vrednosti oblačnosti i vetra podebljavaju se (bolduju) i boje u narandžasto (postojana srednja, slaba niska oblačnost ; vetar brzina 5 i 6m/s), a nepovoljne vrednosti koji su visok faktor rizika boje se u crveno (umerena i postojana niska oblačnost ; vetar brzina 7m/s i više). Ova funkcionalnost dodata je zarad bolMje preglednosti tabele, i kako bi se realni faktori rizika istakli. Ne predstavlja nikakvu ocenu povoljnosti (nekadašnji PSI – indeks povoljnosti).

Granične vrednosti temperature na 2m i 1000m podebljavaju se (bolduju) i boje u zeleno zbog akcentovanja da je sveže (T2m – temperature 8, 9 i 10°C), a nepovoljne vrednosti koji su visok faktor rizika boje se u crveno i plavo (T2m 7°C ili niže, odnosno 37°C ili više ; T1000m 7°C ili niže, odnosno 30°C ili više). Ova funkcionalnost dodata je zarad bolje preglednosti tabele za potrebe takmičarske komisije, i kako bi se realni faktori rizika istakli. Ne predstavlja nikakvu ocenu povoljnosti (nekadašnji PSI – indeks povoljnosti), ali je kreirana na osnovu takmičarskog pravilnika.

Ponekad je potrebo kliknuti CTRL + F5 na tastaturi (hard refresh) kako bi se automatska prognoza prikazala (ponavljamo, omogućena je u danima kada izostane operativna ili operativna kasni).