Golubarska vremenska prognoza

VojvodinaMeteo golubarska prognoza za Srbiju. Na ovoj stranici nalazi se vremenska prognoza po regionima, a prilagođena je za golubarstvo i golubarske sportove sa svim neophodnim meteorološkim elementima, računajući osim osnovnih meteoroloških elemenata u prizemlju i određene vrednosti na visinama na kojima srpski visokoletač i pismonoše lete.

 

GENERALNI POKROVITELJ:


Međuokružni Savez odgajivača golubova srpskih visokoletača – Jagodina

OBAVEŠTENJE (NAPOMENA):

Za donošenje odluka o održavanju takmičenja petkom ili po potrebi subotom, posmatra se i analizira OPERATIVNA PROGNOZA, a ne AUTOMATSKA koja je tu samo kao dopuna, i kako bi ukazala na tendenciju razvoja vremenskih prilika u narednom periodu. Njena glavna prednost jeste čestina ažuriranja, dva puta dnevno, dok operativna prognoza prolazi kroz dodatne kontrole.

TEKSTUALNA PROGNOZA ZA SRBIJU

ČETVRTAK i PETAK:

Naredna dva dana anticiklonarno polje u postepenom slabljenju. U petak približavanje hladnog fronta, uz pad geopotencijala, i uspostavljanje izraženog hladnog strujanja. U noći ka suboti i premeštanje izraženog hladnog fronta, kako u polju vetra, tako i u polju padavina.

U četvrtak se očekuje promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme, bez padavina. Tek ponegde može biti slabih i kratkotrajnih padavina (najpre na jugu i jugozapadu zemlje), a baza oblaka biće uglavnom iznad 1500m. Temperature iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine, dok će pritisak biti malo iznad normale, u stagnaciji i manjem opadanju, uz preovlađujuće uzlazne vertikalne struje.

Vetar u većini regiona povoljan, jedo na području Bačke i severnog Banata graničnih brzina.

U petak promenljivo oblačno, od sredine dana i nestabilno. Najpre na zapadu i severozapadu zemlje kasno poslepodne očekuje se lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom, a tokom večeri i u većini zemlje (osim na istoku i krajnjem jugu). U većem delu zemlje još tokom petka zadržava se toplo vreme, uz temperature iznad normale.

Vetar od sredine dana u većem delu zemlje u jačanju, pa će tako u poslepodnevnim časovima i pred kraj dana brzina dostizati nepovoljne vrednosti iz smera juga i jugozapada.

Ažurirano / sledeće ažuriranje: sreda, 23. septembar u 15:00h ; petak, 25. septembar

 

TEKSTUALNA PROGNOZA ZA NEDELJU

SREDOM i PETKOM:

Prema prvim i još uvek nezvaničnim očekivanjima, u nedelju 27. septembra naše područje biće pod uticajem ciklonske aktivnosti, uz promenljive i nestabilne vremenske prilike. Visinsko strujanje biće zapadno i blago severozapadno (oblaci će se premeštati prema istoku i jugoistoku).

Biće znatno hladnije, uz minimalne temperature uglavnom između 7 i 10°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 14 do 18°C.

Biće pretežno do potpuno oblačno vreme, uz oblačnost srednje i niske baze, uglavnom suvo, ali nije isključeno da ponegde bude kratkotrajne kiše.

Vetar u prvom delu dana pojačan severozapadni, od sredine dana u slabljenju.

NAPOMENA: Još uvek nepostoji usaglašenost svih proračuna numeričkih modela, te je aktuelna verovatnoća ostvarenja prognoze oko 60%. Do petka su moguće određene izmene u prognozi, ali se očekuje da veći Srbije ipak neće imati takmičarske uslove u nedelju, zbog vetra, i oblačnosti.

 

Ažurirano / sledeće ažuriranje: sreda, 23. septembar u 16:00h ; petak, 25. septembar

DETALJI O PROGNOZI

    • AŽURIRANJE PROGNOZE do 13. maja: Prognoza se do početka takmičarske sezone ažurira tri dana u sedmici, ponedeljkom, sredom i petkom, oko podneva, između 11 i 13h. Sredom i petkom objavljuje se i tekstualna prognoza za nedelju, kada je takmičarski deo sezone, onda i subotom. U toku takmičarskog dela sezone (seniori od prvenstva opštinskih saveza do kupa prvaka, i juniori od prvenstva balkanskog saveza do prvaka opštinskih saveza) prognoza će se ažurirati i subotom, do 13:00h. Do početka takmičarskog dela sezone, biće dostupna svakodnevno i automatska prognoza.
  • Automatska (vanredna) prognoza je , dostupna po potrebi – u slučaju izostanka operativne prognoze zbog tehničkih problema kao što su nestanak el. energije, prekid u internet komunikacijama u razmeni podataka i tome slično, omogućava se pristup automatskoj prognozi. U normalnim okolnostima koristi se glavna, operativna prognoza.
  • Granične vrednosti oblačnosti i vetra podebljavaju se (bolduju) i boje u narandžasto (postojana srednja, slaba niska ; vetar brzina 5 i 6m/s), a nepovoljne vrednosti koji su visok faktor rizika boje se u crveno (umerena i postojana niska ; vetar brzina 7m/s i više). Ova funkcionalnost dodata je zarad bolje preglednosti tabele, i kako bi se realni faktori rizika istakli. Ne predstavlja nikakvu ocenu povoljnosti (nekadašnji PSI – indeks povoljnosti).

Ponekad je potrebo kliknuti CTRL + F5 na tastaturi (hard refresh) kako bi se automatska prognoza prikazala (ponavljamo, omogućena je u danima kada izostane operativna ili operativna kasni).