Golubarska vremenska prognoza

VojvodinaMeteo golubarska prognoza za Srbiju. Na ovoj stranici nalazi se vremenska prognoza po regionima, a prilagođena je za golubarstvo i golubarske sportove sa svim neophodnim meteorološkim elementima, računajući osim osnovnih meteoroloških elemenata u prizemlju i određene vrednosti na visinama na kojima srpski visokoletač i pismonoše lete.

 

GENERALNI POKROVITELJ:


Međuokružni Savez odgajivača golubova srpskih visokoletača – Jagodina


NAPOMENA O OBLACIMA:

Visoka, srednja i niska oblačnost ne nalazi se uvek na istim visinama, već je ova vrednost promenljiva. Visoki (5-13km) i srednji oblaci (1.5-7km) ne predstavljaju faktor rizika za let srpskih visokoletača, već u rizičnu grupu spadaju isključivo niski oblaci (od tla – do 1.5km visine). Niski oblaci mogu se nalaziti na 1500m, 1000m, ali i na nižim visinama poput 200, 300m, dok među niske oblake spada i magla. U tu grupu spadaju oblaci tipa Stratus, Nimbostratus, Stratocumulus, kao i oblaci vertikalnog razvitka Cumulus i Cumulonimbus koji imaju promenljivu vrednost visine baze oblaka.

Zbog činjenice da se niski oblaci mogu naći kako na 200m, tako i na 1500m, te da iz meteorološkog ugla tu nema razlike, a da za golubare i golubove to predstavlja značajnu razliku, od ove sezone više pažnje će se posvetiti prognozi baze oblaka, u slučajevima kada se očekuje (prognozirana je) niska oblačnost.

 

OBAVEŠTENJE o TEHNIČKOJ NOVINI od 6-9. septembra

Uz manje izmene u samom sistemu dobijanja konačnih izračuna za prognozu vremena, te dolaženja do zaključka određivanja ikonice koja simbolizuje kakvo se vreme očekuje u određenom terminu narednih dana (na svaka 3 sata), od 6. septembra je redizajniran i prikaz same prognoze, uz nove animirane ikonice za prikaz pritiska, vertikalnih strujanja, i opisnog vremena. Animirane ikonice će na bolji i vizuelno lepši način moći da dočaraju tip vremena koji se očekuje.

Takođe, na molbu golubara iz tih krajeva, uvedene su posebne prognoze za nove regione 9B (Knjaževac) i 7C (Pirot), čime golubari istočne i južne Srbije sada imaju još potpuniju prognozu za svoje krajeve. Izvršene su manje modifikacije postojećih regiona 7 i 9, obzirom da su uvedeni novi regioni na ovom području.

OBAVEŠTENJE o smanjenju broj ažuriranja AUTOMATSKE PROGNOZE

Od subote 9. oktobra, ukidaju se ažuriranja automatske prognoze u 13h i 1h po ponoći. Ostaju dva dnevna ažuriranja, ujutru oko 7h, i uveče oko 19 časova. Odluka je doneta obzirom da je sam kraj sezone, te zbog činjenice da će veći deo dana do 15. oktobra biti nepovoljan, i zbog oslobođenja resursa. Na ovaj način, prognoze koje izađu oko 7 i 19h zadržaće se duže na prikazu, što je prednost za ovaj deo godine.

Ovaj režim će važiti tokom zimskog dela sezone, do početka aprila.

TEKSTUALNA PROGNOZA ZA SRBIJU

PETAK – 15. oktobar:

Poslednjeg dana sezone 2021, u Srbiji se ujutru očekuje pretežno do potpuno oblačno vreme, sa čestom pojavom magle (smanjena vidljivost <1km), a u predelima južno od Save i Dunava i sa mestimičnom pojavom kiše. Biće hladno, uz jutarnje temperature oko i ispod 5°C, a na 1000m visine temperatura će se kretati između 0 i 5°C (ovo se odnosi na ceo dan).

Tokom popodneva zadržava se pretežno do potpuno oblačno vreme, u većem delu zemlje povremeno sa slabom kišom, a suvo će biti jedino u većem delu Vojvodine (10, 11, 2B). Očekuje se umerena, a čak i postojana niska oblačnost u popodnevnim terminima (14-17h), te se situacija u odnosu na prognozu juče (sreda) na žalost značajno pogoršala, i sada su uslovi nepovoljni za poslednju šansu održavanja društvenih utakmica.

Vetar uglavnom graničnih i nepovoljnih brzina, iz smera istoka i severoistoka. Više informacija o smeru i brzini vetra u numeričkom delu prognoze.

Ažurirano / sledeće ažuriranje: četvrtak, 14 oktobar 10:50 ; KRAJ SEZONE

REZIME TAKMIČARSKOG DELA SEZONE 2021 i PRVE NAJAVE ZA 2022

Bez sumnje, aktuelna godina bila je najuspešnija godina, od kako postoji saradnja na relaciji SRB Savez-a (MOSS) i VojvodinaMeteo (EkoMeteos), a to je od 2016. godine, iako se posebno se može pohvaliti i mora istaći period saradnje od 2019. godine. Ova godina ogleda se u uspehu kvaliteta prognoze, nivoa saradnje sa takmičarskom komisijom Balkana, Srbije, Beograda, ali i drugih regiona.

Uz ove pomenute detalje, i uz naklonost vremenskih prilika, održan je veliki broj seniorskih i juniorskih takmičenja, održano je prvenstvno Balkana i Srbije kako u seniorskoj, tako i juniorskoj konkurenciji, kao i zaista ogroman broj regionalnih i opštinskih takmičenja.

Tokom sezone nije bilo većih tehničkih problema u izradi i ažuriranju prognoze, osim kratkotrajnog problema pred seniorsko prvenstvno Srbije, što je angažovanjem i brzom intervencijom od strane VojvodinaMeteo uspešno sanirano, bez ikakvih posledica na održavanje takmičenja. Tokom juniorskog dela sezone bilo je sporadičnih i manjih tehničkih problema, ali su oni proizilazili kao posledica radova na unapređenju sistema, bili retki, i kratkotrajni.

Možemo se pohvaliti da je tokom aktuelne sezone (2021) urađen najveći posao još od 2016. godine, kada se govori o unapređenju celokupnog sistema za prognozu vremena (numerički model i naknadna obrada), a na kraju i vizuelnog prikaza prognoze, koja ima novi i moderniji izgled od septembra meseca, uz nove dinamičke (animirane) ikonice, koje zasigurno bolje dočaravaju očekivane vremenske prilike po satima.

U želji da se pomogne takmičarskim komisijama opština, ali i iz drugih opravdanih razloga iz ugla meteorologije i orografije terena, u periodu između 6 i 11. septembra, kreirano je ukupno 4 nova regiona – i to 1 na jugu Srbije (7C – Pirot), 1 na istoku Srbije (9B – Knjaževac), i 2 nova regiona za područje Beograda odnosno centralne Srbije (1B – Obrenovac i 1C – Mladenovac). Za ove regione dostupna je automatska prognoza, svakodnevno, uz ažuriranje 4 puta dnevno.

PLANOVI za 2022 godinu

O planovima za narednu sezonu nećemo pričati detaljno, kako zbog činjenice da prognozu prate i oni koji nisu članovi SRB Saveza, ili uopšte nisu golubari, tako i zbog činjenice što još uvek nije zvanično sklopljena saradnja sa MOSS za sledeću godinu.

U kraćim crtama, treba istaći dogovor, da će naša organizacija izraditi novi, moderan, i sadržajan sajt MOSS-a, ali po sklapanju zvaničnog dogovora za 2022. godinu. To se očekuje u narednom periodu, a najkasnije u decembru mesecu. Sajt će biti dostupan na adresi medjuokruznisavezsrbije.rs

Novi sajt, nesumnjivo će privući veću pažnju javnosti, omogućiti brže i bolje informisanje golubarske javnosti, ali i olakšati rad Saveza.

Prema našim planovima tokom sledeće sezone treba očekivati još nekoliko novih regiona, koji će sigutno biti dostupni u automatskoj verziji prognoze, koja je znatno pouzdanija u odnosu na prethodne godine. Broj regiona u operativnoj prognozi se najverovatnije neće uvećavati, obzirom da je aktuelni broj regiona sasvim zadovoljavajuć, ali o tome će se konačna odluka doneti tek nakon konsultacija sa Savezom.

Na kraju, treba istaći da se očekuju veći radovi na samom numeričkom modelu (koji je osnova prognoze, i celokupnog sistema), te dalji radovi na polju kalibracije svakog regiona posebno, kako bi se postigla bolja autonomija pri izradi prognoze vremena, u skladu sa mikroklimatskim karakteristikama svakog regiona posebno.

Plan je da se radi na edukaciji, te će pred novu sezonu biti izrađeno uputstvo za korišćenje i tumačenje vremenske prognoze, uz nekoliko osnovnih i jednostavnih lekcija o osnovama meteorologije, i uticaju vremenskih (ne)prilika na let srpskih viskoletača. Očekuje se još bolja integracija na relaciji prognoza – takmičarska komisija, za čije će potrebe biti napravljen poseban Online formular.

Hvala na ukazanom poverenju,
VM tim.

Ažurirano / sledeće ažuriranje: 20. septembar ; KRAJ SEZONE

DETALJI O PROGNOZI (UPUTSTVO)

      • AŽURIRANJE PROGNOZE: Prognoza se ažurira tri dana u sedmici, ponedeljkom, sredom i petkom, u ranim poslepodnevnim časovima, između 13 i 14h. Sredom i petkom objavljuje se i tekstualna prognoza za nedelju, kada je takmičarski deo sezone, onda i subotom. U toku takmičarskog dela sezone (seniori od prvenstva opštinskih saveza do kupa prvaka, i juniori od prvenstva balkanskog saveza do prvaka opštinskih saveza) prognoza će se po potrebi ažurirati i subotom, do 13h. Automatska prognoza (kao dopunska) biće dostupna konstantno, 7 dana u nedelji, sa ažuriranjem 2 do 4 puta dnevno sa novim podacima.
  • Za donošenje odluka o održavanju takmičenja petkom ili po potrebi subotom, posmatra se i analizira OPERATIVNA PROGNOZA, a ne AUTOMATSKA koja je tu samo kao dopuna, i kako bi ukazala na tendenciju razvoja vremenskih prilika u narednom periodu. Njena glavna prednost jeste čestina ažuriranja, dva puta dnevno, dok operativna prognoza prolazi kroz dodatne kontrole, i u velikoj većini slučajeva je tačnija.
  • Granične vrednosti oblačnosti i vetra podebljavaju se (bolduju) i boje u narandžasto (postojana srednja, slaba niska oblačnost ; vetar brzina 5 i 6m/s), a nepovoljne vrednosti koji su visok faktor rizika boje se u crveno (umerena i postojana niska oblačnost ; vetar brzina 7m/s i više). Ova funkcionalnost dodata je zarad bolMje preglednosti tabele, i kako bi se realni faktori rizika istakli. Ne predstavlja nikakvu ocenu povoljnosti (nekadašnji PSI – indeks povoljnosti).
  • Granične vrednosti temperature na 2m i 1000m podebljavaju se (bolduju) i boje u zeleno zbog akcentovanja da je sveže (T2m – temperature 8, 9 i 10°C), a nepovoljne vrednosti koji su visok faktor rizika boje se u crveno i plavo (T2m 7°C ili niže, odnosno 37°C ili više ; T1000m 7°C ili niže, odnosno 30°C ili više). Ova funkcionalnost dodata je zarad bolje preglednosti tabele za potrebe takmičarske komisije, i kako bi se realni faktori rizika istakli. Ne predstavlja nikakvu ocenu povoljnosti (nekadašnji PSI – indeks povoljnosti), ali je kreirana na osnovu takmičarskog pravilnika.

Ponekad je potrebo kliknuti CTRL + F5 na tastaturi (hard refresh) kako bi se automatska prognoza prikazala (ponavljamo, omogućena je u danima kada izostane operativna ili operativna kasni).