Golubarska vremenska prognoza

VojvodinaMeteo golubarska prognoza za Srbiju. Na ovoj stranici nalazi se vremenska prognoza po regionima, a prilagođena je za golubarstvo i golubarske sportove sa svim neophodnim meteorološkim elementima, računajući osim osnovnih meteoroloških elemenata u prizemlju i određene vrednosti na visinama na kojima srpski visokoletač i pismonoše lete.

GENERALNI POKROVITELJ:


Međuokružni Savez odgajivača golubova srpskih visokoletača – Jagodina

OBAVEŠTENJE (NAPOMENA):

Za donošenje odluka o održavanju takmičenja petkom ili po potrebi subotom, posmatra se i analizira OPERATIVNA PROGNOZA, a ne AUTOMATSKA koja je tu samo kao dopuna, i kako bi ukazala na tendenciju razvoja vremenskih prilika u narednom periodu. Njena glavna prednost jeste čestina ažuriranja, dva puta dnevno, dok operativna prognoza prolazi kroz dodatne kontrole, i u velikoj većini slučajeva je tačnija.

OBAVEŠTENJE o OBLACIMA (NAPOMENA 2):

Visoka, srednja i niska oblačnost ne nalazi se uvek na istim visinama, već je ova vrednost promenljiva. Visoki (5-13km) i srednji oblaci (1.5-7km) ne predstavljaju faktor rizika za let srpskih visokoletača, već u rizičnu grupu spadaju isključivo niski oblaci (od tla – do 1.5km visine). Niski oblaci mogu se nalaziti na 1500m, 1000m, ali i na nižim visinama poput 200, 300m, dok među niske oblake spada i magla. U tu grupu spadaju oblaci tipa Stratus, Nimbostratus, Stratocumulus, kao i oblaci vertikalnog razvitka Cumulus i Cumulonimbus koji imaju promenljivu vrednost visine baze oblaka.

Zbog činjenice da se niski oblaci mogu naći kako na 200m, tako i na 1500m, te da iz meteorološkog ugla tu nema razlike, a da za golubare i golubove to predstavlja značajnu razliku, od ove sezone više pažnje će se posvetiti prognozi baze oblaka, u slučajevima kada se očekuje (prognozirana je) niska oblačnost.

POČETAK SEZONE 2021:

Iako je bilo reči o povećanju broja regiona za koje će se izdavati prognoza od ove godine, na zahtev Saveza do povećanja regiona za koje će se moći gledati prognoza vremena ipak nije povećana, i neće biti promena u odnosu na 2020. godinu.

Tokom seniorskog dela sezone prognoza će funkcionisati kao i tokom protekle seniorske sezone, odnosno operativna prognoza ažuriraće se ponedeljkom, sredom, i petkom, između 12:30 i 13:30 časova. U slučaju eventualnih promena na nedeljnom nivou, o tome će biti izdavana blagovremena obaveštenja. Automatska prognoza biće dostupna svih 7 dana u nedelji, uz ažuriranje 2 puta dnevno, oko 7:30 i oko 19:30 časova.

Operativna prognoza počinje da se izdaje (ažurira) u petak 16. aprila.

NOVINE OD JUNIORSKOG DELA SEZONE:

Paralelno sa izdavanjem/ažuriranjem prognoze, biće razvijan potpuno novi sistem koji upravlja golubarskom prognozom vremena. U skladu sa tim, bitnije promene očekuju se od juniorskog dela sezone, odnosno od septembra. To će rezultovati još tačnijim prognozama, a pored prognoze za regione na osnovu potreba takmičarskih komisija, biće dostupni dodatni podaci za manje regione, koji će više služiti za potrebe individualnih takmičara.

U izradu novog sistema biće uključene najnovije tehnologije, uz primenu mašinskog učenja i veštačke inteligencije, tako da će prognoza postajati bolja kako vreme bude odmicalo.

TEKSTUALNA PROGNOZA ZA SRBIJU

NEDELJA – 16. maj:

Jutro umereno oblačno, uglavnom uz oblačnost srednje baze, dok će se količina niskih oblaka kretati između 20 i 60%, ponegde do 80%.  Tokom dana promenljivo oblačno, uz nešto višu bazu oblaka u odnosu na subotu, i uz ređu pojavu kratkotrajne kiše i poslepodnevnih pljuskova. Dakle, u odnosu na subotu (i prethodne dane) kišom i pljuskovima biće zahvaćena manja teritorija, i u većini mesta bi se zadržalo suvo vreme tokom celog dana, uz smenu sunčanih i oblačnih perioda. Veća verovatnoća za pljuskove važiće za planinske predele, i istočni deo zemlje, bliže Karpatima.

Jutarnje temperature kretaće se između 7 i 11°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 18 do 23°C.

Vetar će biti uglavnom graničnih i povoljnih brzina. Sve detaljnije informacije o vetru možete pronaći u tabelarnom delu prognoze.

PONEDELJAK – 17. maj:

Jutro pretežno do potpuno oblačno, pretežno uz oblake srednje baze, ali će biti i niskih oblaka do 60% prekrivenosti neba. Tokom dana promenljivo oblačno uz novu destabilizaciju atmosfere, te se u poslepodnevnim časovima očekuje lokalna pojava pljuskova, koji će ponegde biti praćeni grmljavinom, najpre na severu i zapadu zemlje, a kasno poslepodne i u ostalim predelima, izuzev krajnjeg juga (6B, 7, 7B, 12).

Jutarnje temperature kretaće se između 9 i 13°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 18 do 24°C.

Vetar će biti uglavnom graničnih i nepovoljnih brzina. Sve detaljnije informacije o vetru možete pronaći u tabelarnom delu prognoze.

Ažurirano / sledeće ažuriranje: subota, 15. maj u 07:45 (dopunska tekstualna uz automatsku) / ponedeljak, 17. maj

TEKSTUALNA PROGNOZA ZA NEDELJU

Tekstualna prognoza za nedelju startuje sa početkom takmičarske sezone, odnosno prva prognoza će biti izdata u sredu 19. maja.

Ažurirano / sledeće ažuriranje: – ; 19. maj 2021. godine

DETALJI O PROGNOZI

    • AŽURIRANJE PROGNOZE: Prognoza se ažurira tri dana u sedmici, ponedeljkom, sredom i petkom, u ranim poslepodnevnim časovima, između 12:30 i 13:30h. Sredom i petkom objavljuje se i tekstualna prognoza za nedelju, kada je takmičarski deo sezone, onda i subotom. U toku takmičarskog dela sezone (seniori od prvenstva opštinskih saveza do kupa prvaka, i juniori od prvenstva balkanskog saveza do prvaka opštinskih saveza) prognoza će se ažurirati i subotom, do 13h. Do početka takmičarskog dela sezone (sredinom maja), biće dostupna svakodnevno i automatska prognoza.
  • Automatska (vanredna) prognoza je , dostupna po potrebi – u slučaju izostanka operativne prognoze zbog tehničkih problema kao što su nestanak el. energije, prekid u internet komunikacijama u razmeni podataka i tome slično, omogućava se pristup automatskoj prognozi. U normalnim okolnostima koristi se glavna, operativna prognoza.
  • Granične vrednosti oblačnosti i vetra podebljavaju se (bolduju) i boje u narandžasto (postojana srednja, slaba niska ; vetar brzina 5 i 6m/s), a nepovoljne vrednosti koji su visok faktor rizika boje se u crveno (umerena i postojana niska ; vetar brzina 7m/s i više). Ova funkcionalnost dodata je zarad bolje preglednosti tabele, i kako bi se realni faktori rizika istakli. Ne predstavlja nikakvu ocenu povoljnosti (nekadašnji PSI – indeks povoljnosti).

Ponekad je potrebo kliknuti CTRL + F5 na tastaturi (hard refresh) kako bi se automatska prognoza prikazala (ponavljamo, omogućena je u danima kada izostane operativna ili operativna kasni).