Golubarska vremenska prognoza

VojvodinaMeteo golubarska prognoza za Srbiju. Na ovoj stranici nalazi se vremenska prognoza po regionima, a prilagođena je za golubarstvo i golubarske sportove sa svim neophodnim meteorološkim elementima, računajući osim osnovnih meteoroloških elemenata u prizemlju i određene vrednosti na visinama na kojima srpski visokoletač i pismonoše lete.

GENERALNI POKROVITELJ:


Međuokružni Savez odgajivača golubova srpskih visokoletača – Jagodina

KRAJ SEZONE 2018

Na samom smo kraju još jedne golubarske sezone, koju je obeležilo vrlo promenljivo i nestabilno vreme, naročito tokom prva tri meseca (april, maj i jun). Od jula, odnosno u juniorskom delu sezone, oblaci i padavine su bili možda češći saveznik srpskim visokoletačima, ali zato je vetar bio saveznik u znatno manjoj meri. Evo, i u poslednjih 7 do 10 dana sezone, svedoci smo dugotrajnog stabilnog i relativnog toplog vremena, međutim zbog samog rasporeda baričkih sistema, gotovo svakodnevno duva pojačan jugoistočni vetar u košavskom području.

Tokom ove godine, posao meteorologa za naš tim nije bio ni malo lak, obzirom na već pomenuto nestabilno i promenljivo vreme, možda i najlošije u poslednjih 4-5 godina. Često se čekao poslednji čas za donošenje odluka o održavanju takmičenja, češće je to bilo apsolutno opravdano i isplatilo se donošenjem adekvatnih odluka, ali bilo je i manjih promašaja u nekim situacijama. Prognostički tim i takmičarske komisije vršili su maksimalne napore da se održe sva takmičenja, ako za to postoje i najmanji uslovi.

U samom srcu sezone, dogovorenu saradnju između tri organizacije, napustio je GSS (Golubarski savez Srbije), i time VojvodinaMeteo, ali i MOSS (Međuokružni Savez Srbije) značajno oštetio u nastavku sezone, tokom juniorskih takmičenja. Zbog, razume se, manjeg prioriteta ovog posla, prognoza je često bila ažurirana u poslepodnevnim časovima, umesto pre podne. Zbog ovoga se VojvodinaMeteo duboko izvinjava svim vernim posetiocima, članovima MOSS Saveza. Nismo bili spremni na ovu promenu, jer je niko nije ni očekivao. No, da ne dužimo o tome.

Za budućnost golubarske prognoze vremena, u sezoni 2019 – postoje ozbiljni planovi, o kojima se već neformalno razgovara na relaciji MOSS – VojvodinaMeteo. Radiće se na daljem unapređenju sistema, tako da se pre svega poboljšanje ostvari na brzini odnosno vremenu ažuriranja prognoze, kao i na odnosima na relaciji takmičarska komisija – prognostički tim, češćom razmenom informacija, putem elektronskih formi. Više detalja otkrićemo nakon održanih sastanaka koji su u planu. Takođe, treba istaći da je zbog planiranih radova i unapređenja, izuzetno kasno dogovarati saradnju tek u aprilu mesecu, već je potrebno to završiti već tokom zimskog perioda.

Za kraj, VojvodinaMeteo tim zahvaljuje se na ukazanom poverenju MOSS (Međuokružni Savez Srbije Jagodina), ali i GSS (Golubarski Savez Srbije) – sa kojim se sarađivalo u seniorskom delu sezone. Posebno se zahvaljujemo čelnicima MOSS Saveza, koji su imali razumevanja za novonastalu situaciju tokom sezone, i svojim zalaganjem pomogli da se prognoza održi do kraja sezone. Verujemo da smo opravdali poverenje, a sigurni smo da će se to sigurno isplatiti u narednoj sezoni.

AUTOMATIKA + TEKSTUALNA PROGNOZA DO KRAJA OKTOBRA

Automatski generisana prognoza, na osnovu produkata jednog od naših numeričkih modela, biće dostupna za pregledanje do kraja oktobra. Vrlo je moguće da će ista biti dostupna i tokom čitave zime, ali čisto informativnog karaktera, obzirom da ista nije na nivou kvaliteta operativne prognoze.

Do kraja oktobra, ponedeljkom, sredom, i petkom, uz ažuriranje automatske prognoze, biće ažurirana i tekstualna prognoza, što će dati dodatnu sigurnost golubarima koji možda žele da iskoriste još po neki dobar dan do kraja meseca za treninge svojih ljubimaca. Ova odluka doneta je u znak zahvalnosti prema MOSS.

Ukoliko dođe do nastavka saradnje, sa tekstualnom prognozom koja će služiti kao dopunska prognoza automatskoj, počeće se već 15. marta naredne godine, dok operativna startuje 15. aprila.

TEKSTUALNA PROGNOZA ZA SRBIJU (26 i 27. OKTOBAR)

SINOPTIKA: U petak u prizemlju uticaj anticiklona koji slabi sa odmicanjem dana, a krajem dana dolazi i do ciklogeneze u Đenovskom zalivu. U danima vikenda uticaj prednje strane razvijeno ciklona iz Sredozemlja. U temperaturnom polju prisutna topla advekcija. Visinsko strujanje u petak severozapadno i zapadno, a u subotu zapadno i jugozapadno.

PROGNOZA: U petak u Srbiji uglavnom malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima, a jedino u Vojvodini i delu zapadne Srbije umereno do pretežno oblačno uz manje sunca u odnosu na ostale predele. Biće toplije u odnosu na sredu i četvrtak.

U subotu bez bitnije promene, uglavnom malo do umereno oblačno sa dužim sunčanim periodima, a u Vojvodini može biti nešto više oblaka i samim tim manje sunčanih intervala. Uz dalji priliv toplije vazdušne mase na prednjoj strani ciklona, biće iznadprosečno toplo za kraj oktobra uz maksimume ponegde i do 25°C.

U petak ujutru i pre podne uglavnom povoljne brzine vetra, da bi sa odmicanjem dana jugozapadni vetar bio u pojačanju. U subotu nepovoljne brzine uglavnom jugozapadnog vetra na teritoriji čitave zemlje. Velike brzine južnog i jugozapadnog vetra zadržavaju se i u nedelju na teritoriji Srbije.

Ažirirano / sledeće ažuriranje: četvrtak, 25. oktobar u 12:00 ; petak, 26. oktobar

TEKSTUALNA PROGNOZA ZA NEDELJU (APRIL 2019)

SINOPTIKA: /

PROGNOZA: /

Ažurirano / sledeće ažuriranje: subota, 13. oktobar u 13:10 (dopuna) ; KRAJ SEZONE 2018

DETALJI O PROGNOZI

AŽURIRANJE PROGNOZE: Prognoza se ažurira pet dana u sedmici, svakim radnim danom, u prepodnevnim časovima, između 12 i 14h. Sredom i petkom objavljuje se i tekstualna prognoza za nedelju, kada je takmičarski deo sezone, onda i subotom.

U toku takmičarskog dela sezone (seniori od prvenstva opštinskih saveza do kupa prvaka, i juniori od prvenstva balkanskog saveza do prvaka opštinskih saveza) prognoza će se ažurirati i subotom, do 12:30h.

Automatska (vanredna) prognoza je , dostupna po potrebi – u slučaju izostanka operativne prognoze zbog tehničkih problema kao što su nestanak el. energije, prekid u internet komunikacijama u razmeni podataka i tome slično, omogućava se pristup automatskoj prognozi. U normalnim okolnostima koristi se glavna, operativna prognoza. Ponekad je potrebo kliknuti CTRL + F5 na tastaturi (hard refresh) kako bi se automatska prognoza prikazala (ponavljamo, omogućena je u danima kada izostane operativna ili operativna kasni).