Golubarska vremenska prognoza

VojvodinaMeteo golubarska prognoza za Srbiju. Na ovoj stranici nalazi se vremenska prognoza po regionima, a prilagođena je za golubarstvo i golubarske sportove sa svim neophodnim meteorološkim elementima, računajući osim osnovnih meteoroloških elemenata u prizemlju i određene vrednosti na visinama na kojima srpski visokoletač i pismonoše lete.

TEKSTUALNA PROGNOZA ZA SRBIJU (21 i 22. JUN)

SINOPTIKA: U četvrtak narušavanje termobaričkog grebena koji će i dalje uticati na vreme kod nas uz istovremeni uticaj ciklona sa jugoistoka starog kontinenta. U temperaturnom polju bez većih oscilacija, visinsko strujanje najpre istočno-jugoistočno, potom vrlo slabo izraženo uz okretanje na Z i SZ. U petak dalji pad geopotencijala usled približavanja doline sa zapada Evrope, uz prolazak izraženog hladnog fronta (više u temperaturnom, nego u padavinskom smislu) preko našeg područja.

PROGNOZA: U četvrtak pretežno sunčano vreme uz umeren razvoj dnevne oblačnosti, bez jutarnjih niskih oblaka i znatno smanjene vidljivosti (ponegde se očekuje sumaglica), osim na krajnjem jugozapadu (6B). Tokom dana slab i umeren razvoj dnevne oblačnosti (oblaci Cu mediocris, i Cu congestus), a samo u planinskim krajevima i na području Vojvodine i istočne Srbije očekuje se REĐA pojava izolovanih pljuskova sa grmljavinom.

U petak umereno do potpuno oblačno i nestabilno. Najpre na severu i zapadu zemlje, već u jutarnjim časovima očekuje se destabilizacija uz pljuskove i grmljavinu, a iako se očekuje da front generalno ne bude bogat padavinama – lokalno je moguća obilnija kiša za kratko vreme. Osetniji pad temperature tokom petka, temperaturni šok. Sa odmicanjem dana premeštanje fronta na istok i jug zemlje, uz pljuskove i grmljavinu i u tim predelima.

U četvrtak u većini regiona duvaće jugoistočni vetar, uglavnom povoljnih brzina, ali postoje izuzeci u regionima i terminima (naročito u 17 i 20h). Više detalja u numeričkom delu. U petak nepovoljan vetar u svim regionima, duvaće pojačan severozapadni vetar na visinama, često i preko 10m/s. Tokom prolaska fronta jak i na udare olujni vetar očekuje se ponegde i u prizemnom sloju.

Ažirirano / sledeće ažuriranje: sreda, 20. jun 13:50h ;  četvrtak, 21. jun

TEKSTUALNA PROGNOZA ZA NEDELJU (24. JUN)

SINOPTIKA: U nedelju u prizemlju periferni uticaj anticiklona sa centrom na severozapadu Evrope, a na visini ciklonalno polje. Vazdušni pritisak malo iznad normale i u stagnaciji. Hladna vazdušna masa iznad našeg područja.

PROGNOZA: Prema današnjoj prognozi (sreda) u nedelju će preovladavati promenljivo oblačno vreme sa intervalima sunčanog vremena. Pretežno se očekuje oblačnost srednje baze, međutim postoji verovatnoća da bude i niskih oblaka. Konvekcija (pljuskovi sa grmljavinom) se ne očekuje, u najvećem delu zemlje biće suvo, a slabe padavine iz slojaste oblačnosti moguće su jedino na krajnjem jugu zemlje.

Kada je reč o vetru, još uvek postoje značajne oscilacije u proračunima. Najnoviji podaci ukazuju na prisustvo pojačanog severnog i severozapadnog vetra, na 1000m brzine uglavnom između 4 i 6m/s, u Vojvodini ujutru i do 7m/s.

Složena i napeta situacija, po ko zna koji put ove sezone granični uslovi u nedelju, u Vojvodini prema današnjoj prognozi i nepovoljni.

Ažurirano / sledeće ažuriranje: sreda, 20. jun 14:00h ; petak, 22. jun

DETALJI O PROGNOZI

AŽURIRANJE PROGNOZE: Prognoza se ažurira pet dana u sedmici, svakim radnim danom, u prepodnevnim časovima, između 12 i 14h. Sredom i petkom objavljuje se i tekstualna prognoza za nedelju, kada je takmičarski deo sezone, onda i subotom.

U toku takmičarskog dela sezone (seniori od prvenstva opštinskih saveza do kupa prvaka, i juniori od prvenstva balkanskog saveza do prvaka opštinskih saveza) prognoza će se ažurirati i subotom, do 12:30h.

Automatska (vanredna) prognoza je , dostupna po potrebi – u slučaju izostanka operativne prognoze zbog tehničkih problema kao što su nestanak el. energije, prekid u internet komunikacijama u razmeni podataka i tome slično, omogućava se pristup automatskoj prognozi. U normalnim okolnostima koristi se glavna, operativna prognoza. Ponekad je potrebo kliknuti CTRL + F5 na tastaturi (hard refresh) kako bi se automatska prognoza prikazala (ponavljamo, omogućena je u danima kada izostane operativna ili operativna kasni).