Golubarska vremenska prognoza

VojvodinaMeteo golubarska prognoza za Srbiju. Na ovoj stranici nalazi se vremenska prognoza po regionima, a prilagođena je za golubarstvo i golubarske sportove sa svim neophodnim meteorološkim elementima, računajući osim osnovnih meteoroloških elemenata u prizemlju i određene vrednosti na visinama na kojima srpski visokoletač i pismonoše lete.

 

GENERALNI POKROVITELJ:


Međuokružni Savez odgajivača golubova srpskih visokoletača – Jagodina

OBAVEŠTENJE (NAPOMENA):

Za donošenje odluka o održavanju takmičenja petkom ili po potrebi subotom, posmatra se i analizira OPERATIVNA PROGNOZA, a ne AUTOMATSKA koja je tu samo kao dopuna, i kako bi ukazala na tendenciju razvoja vremenskih prilika u narednom periodu. Njena glavna prednost jeste čestina ažuriranja, dva puta dnevno, dok operativna prognoza prolazi kroz dodatne kontrole.

OBAVEŠTENJE o OBLACIMA (NAPOMENA 2):

Visoka, srednja i niska oblačnost ne nalazi se uvek na istim visinama, već je ova vrednost promenljiva. Visoki (5-13km) i srednji oblaci (1.5-7km) ne predstavljaju faktor rizika za let srpskih visokoletača, već u rizičnu grupu spadaju isključivo niski oblaci (tlo – 1.5km). Niski oblaci mogu se nalaziti na 1500m, 1000m, ali i na nižim visinama poput 200, 300m, dok među niske oblake spada i magla. U tu grupu spadaju oblaci tipa Stratus, Nimbostratus, Stratocumulus, kao i oblaci vertikalnog razvitka Cumulus i Cumulonimbus koji imaju promenljivu vrednost visine baze.

Zbog činjenice da se niski oblaci mogu naći kako na 200m, tako i na 1500m, te da iz meteorološkog ugla tu nema razlike, a da za golubare i golubove to predstavlja značajnu razliku, od sledeće sezone više pažnje će se posvetiti prognozi baze oblaka, u slučajevima kada se očekuje (prognozirana je) niska oblačnost.

TEKSTUALNA PROGNOZA ZA SRBIJU

PRIPREMNI RADOVI ZA 2021:

Tokom pauze sa ažuriranjem operativne prognoze, odnosno tokom zimskog i ranoprolećnog perioda sledeće godine, biće sprovođeni radovi na pripremi prognoze za narednu godinu.

Očekuje se dodatak od oko 5 novih regiona, a prethodno je neophodno sprovesti testiranja i verifikacije prognoza, kako bi se došlo do kvalitetnog zaključka u kom delu Srbije su novi regioni neophodni.

Pored novih regiona, i novih prognoznih termina (sati) za juniorski deo sezone od 11. avgusta 2021. godine, paralelno sa operativnom prognozom naredne godine, koju će uređivati čovek (meteorolog), biće razvijan sistem automatske prognoze (uz primenu veštačke inteligencije) koji će ući u primenu od 2022. godine.

Ažurirano / sledeće ažuriranje: obaveštenje izdato 19. oktobra ; april 2021

TEKSTUALNA PROGNOZA ZA NEDELJU

KRAJ SEZONE 2020 (REZIME):

Iza nas je izuzetno teška godina u pogledu praćenja i prognoziranja vremenskih prilika, na šta je neposredno uticala i globalna pandemija COVID 19. U periodu od marta do juna meseca, ali i u nastavku sezone, često su nedostajala merenja iz aviona, što je smanjilo pouzdanost kompleksnih prognoza, među koje svakako spada i golubarska.

Takođe, sezonu je karakterisalo vrlo promenljivo vreme, naročito tokom aprila, maja i juna meseca, a potom i oktobar. U julu, avgustu i septembru vedrije nebo bilo je čest saveznih golubara i srpskih visokoletača, ali su se povremeno javljali pojačani vetrovi. U skladu sa tim, kod seniora često je došlo do propuštanja opštinskih i regionalnih takmičenja, dok su prvenstvo Republičkog Saveza i Balkanskog Saveza uspešno održani u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji.

Na osnovu verifikacije prognoze, zaključeno je da je uspešnost prognoze tokom sezone 2020. oko 75%, što predstavlja izuzetno dobar rezultat. Početkom avgusta, susreli smo se sa hakerskim napadom koji je naneo ogromne posledice, ali su one brzo sanirane, i nakon svega 4-5 dana pauze, prognoza je nastavila uspešno da se ažurira.

Krajem sezone, tačnije počevši od petka 2. oktobra, unapređen je algoritam za određivanje brzine vetra, čime je brzina vetra dodatno približena izmerenim (realnim) vrednostima na referentnim tačkama verifikacije. Nakon ove promene, prikazane brzine vetra, najčešće su slabije nego do navedenog datuma.

VojvodinaMeteo tim je prema potrebi, često činio dodatne napore, uz ažuriranje prognoze subotom, kako bi takmičarske komisije donosile što ispravnije odluke o (ne)održavnaju takmičenja u nedelju.

Nedeljom su, konstantno i tokom čitave sezone, objavljivane verifikacije prognoze na osnovu satelitskih, SYNOP, i sondažnih osmatranja na referentnim tačkama, a povremeno i uz pomoć radarskih slika. Ovim je ostvarena potpuna transparentnost.

Zahvaljujemo se MOSS-u na odličnoj saradnji, kao i predstavnicima takmičarskih komisija Srbije, Balkana, i regiona.

PLANOVI ZA 2021:

Dalje unapređenje algoritma za rezultate pre-processinga prognoze, dalja automatizacija, dodatna prognoza po lokacijama, mimo sadašnje prognoze po regionima, neki su od planova za narednu 2021. godinu.

Ažurirano / sledeće ažuriranje: petak, 9. oktobar ; april 2021

DETALJI O PROGNOZI

    • AŽURIRANJE PROGNOZE do 13. maja: Prognoza se do početka takmičarske sezone ažurira tri dana u sedmici, ponedeljkom, sredom i petkom, oko podneva, između 11 i 13h. Sredom i petkom objavljuje se i tekstualna prognoza za nedelju, kada je takmičarski deo sezone, onda i subotom. U toku takmičarskog dela sezone (seniori od prvenstva opštinskih saveza do kupa prvaka, i juniori od prvenstva balkanskog saveza do prvaka opštinskih saveza) prognoza će se ažurirati i subotom, do 13:00h. Do početka takmičarskog dela sezone, biće dostupna svakodnevno i automatska prognoza.
  • Automatska (vanredna) prognoza je , dostupna po potrebi – u slučaju izostanka operativne prognoze zbog tehničkih problema kao što su nestanak el. energije, prekid u internet komunikacijama u razmeni podataka i tome slično, omogućava se pristup automatskoj prognozi. U normalnim okolnostima koristi se glavna, operativna prognoza.
  • Granične vrednosti oblačnosti i vetra podebljavaju se (bolduju) i boje u narandžasto (postojana srednja, slaba niska ; vetar brzina 5 i 6m/s), a nepovoljne vrednosti koji su visok faktor rizika boje se u crveno (umerena i postojana niska ; vetar brzina 7m/s i više). Ova funkcionalnost dodata je zarad bolje preglednosti tabele, i kako bi se realni faktori rizika istakli. Ne predstavlja nikakvu ocenu povoljnosti (nekadašnji PSI – indeks povoljnosti).

Ponekad je potrebo kliknuti CTRL + F5 na tastaturi (hard refresh) kako bi se automatska prognoza prikazala (ponavljamo, omogućena je u danima kada izostane operativna ili operativna kasni).