Golubarska vremenska prognoza

VojvodinaMeteo golubarska prognoza za Srbiju. Na ovoj stranici nalazi se vremenska prognoza po regionima, a prilagođena je za golubarstvo i golubarske sportove sa svim neophodnim meteorološkim elementima, računajući osim osnovnih meteoroloških elemenata u prizemlju i određene vrednosti na visinama na kojima srpski visokoletač i pismonoše lete.

 

GENERALNI POKROVITELJ:


Međuokružni Savez odgajivača golubova srpskih visokoletača – Jagodina

OBAVEŠTENJE:

Tokom godišnjeg odmora, u periodu 26. jul – 6. avgust, biće dostupna samo automatska numerička prognoza po regionima. Dakle, poslednja operativna prognoza biće ažurirana i izdata u subotu 25. jula, dok će se ažuriranje operativne prognoze nastaviti u petak 7. avgusta.

TEKSTUALNA PROGNOZA ZA SRBIJU

PROGNOZA:

AUDIO PROGNOZA za ČETVRTAK i PETAK (novo):

AUDIO PROGNOZA za SUBOTA (novo):

Ažurirano / sledeće ažuriranje: SREDA, 8. jul u 12:00h ; PETAK, 10. JUL

TEKSTUALNA PROGNOZA ZA NEDELJU

SREDOM i PETKOM:

SONDAŽNO MERENJE BEOGRAD 2:30h:

1500m – 5m/s JJI
1000m – 9m/s SZ
600m – 11m/s SSZ
200m – 8m/s ZSZ
Prizemlje u 6h: 4 do 7m/s

SONDAŽNO MERENJE NIŠ 2:30h:

1500m – 2m/s JJI
1000m – 3m/s IJI
600m – 3m/s IJI
200m – 1m/s SI
Prizemlje u 6h: 5 do 13m/s

SONDAŽNO MERENJE BEOGRAD 14:30h:

1500m – 7m/s SZ
1000m – 6m/s SZ
600m – 6m/s SZ
200m – 2m/s ZSZ
Prizemlje u 14h: 2 do 6m/s

SONDAŽNO MERENJE NIŠ 14:30h:

1500m – 7m/s SSZ
1000m – 8m/s SZ
600m – 9m/s SZ
200m – 3m/s SZ
Prizemlje u 14h: 4 do 7m/s

SATELITSKI SNIMAK DO 16 ČASOVA:

Vidljivo premeštanje frontalne oblačnosti uz ređu pojavu kiše i pljuskova, na istoku i jugoistoku polje pretežno vedrog vremena uz oblačnost koja se kreće i prema ovim regionima, u skladu sa očekivanjima.

Istovremeno, na krajnjem severozapadu vidljivo već delimično razvedravanje. Obzirom da je baza oblaka niska na oko 1km, vidljivo pojačano zapadno i severozapadno visinsko strujanje i na osnovu kretanja oblaka u svim predelima zemlje. U višim predelima usled niske baze oblaka pojava magle.

Na severu popodne delimično razvedravanje, u ostalim predelima je ostalo oblalno vreme, mestimično sa rosuljom (sipećom kišom). Temperature ispod proseka za ovo doba godine.

Ažurirano / sledeće ažuriranje: nedelja, 12. julč u 14:35h  ; sreda, 15. jul

DETALJI O PROGNOZI

    • AŽURIRANJE PROGNOZE do 13. maja: Prognoza se do početka takmičarske sezone ažurira tri dana u sedmici, ponedeljkom, sredom i petkom, oko podneva, između 11 i 13h. Sredom i petkom objavljuje se i tekstualna prognoza za nedelju, kada je takmičarski deo sezone, onda i subotom. U toku takmičarskog dela sezone (seniori od prvenstva opštinskih saveza do kupa prvaka, i juniori od prvenstva balkanskog saveza do prvaka opštinskih saveza) prognoza će se ažurirati i subotom, do 13:00h. Do početka takmičarskog dela sezone, biće dostupna svakodnevno i automatska prognoza.
  • Automatska (vanredna) prognoza je , dostupna po potrebi – u slučaju izostanka operativne prognoze zbog tehničkih problema kao što su nestanak el. energije, prekid u internet komunikacijama u razmeni podataka i tome slično, omogućava se pristup automatskoj prognozi. U normalnim okolnostima koristi se glavna, operativna prognoza.
  • Granične vrednosti oblačnosti i vetra podebljavaju se (bolduju) i boje u narandžasto (postojana srednja, slaba niska ; vetar brzina 5 i 6m/s), a nepovoljne vrednosti koji su visok faktor rizika boje se u crveno (umerena i postojana niska ; vetar brzina 7m/s i više). Ova funkcionalnost dodata je zarad bolje preglednosti tabele, i kako bi se realni faktori rizika istakli. Ne predstavlja nikakvu ocenu povoljnosti (nekadašnji PSI – indeks povoljnosti).

Ponekad je potrebo kliknuti CTRL + F5 na tastaturi (hard refresh) kako bi se automatska prognoza prikazala (ponavljamo, omogućena je u danima kada izostane operativna ili operativna kasni).