Golubarska vremenska prognoza

VojvodinaMeteo golubarska prognoza za Srbiju. Na ovoj stranici nalazi se vremenska prognoza po regionima, a prilagođena je za golubarstvo i golubarske sportove sa svim neophodnim meteorološkim elementima, računajući osim osnovnih meteoroloških elemenata u prizemlju i određene vrednosti na visinama na kojima srpski visokoletač i pismonoše lete.

 

GENERALNI POKROVITELJ:


Međuokružni Savez odgajivača golubova srpskih visokoletača – Jagodina

OBAVEŠTENJE (NAPOMENA):

Za donošenje odluka o održavanju takmičenja petkom ili po potrebi subotom, posmatra se i analizira OPERATIVNA PROGNOZA, a ne AUTOMATSKA koja je tu samo kao dopuna, i kako bi ukazala na tendenciju razvoja vremenskih prilika u narednom periodu. Njena glavna prednost jeste čestina ažuriranja, dva puta dnevno, dok operativna prognoza prolazi kroz dodatne kontrole, i u velikoj većini slučajeva je tačnija.


OBAVEŠTENJE o OBLACIMA (NAPOMENA 2):

Visoka, srednja i niska oblačnost ne nalazi se uvek na istim visinama, već je ova vrednost promenljiva. Visoki (5-13km) i srednji oblaci (1.5-7km) ne predstavljaju faktor rizika za let srpskih visokoletača, već u rizičnu grupu spadaju isključivo niski oblaci (od tla – do 1.5km visine). Niski oblaci mogu se nalaziti na 1500m, 1000m, ali i na nižim visinama poput 200, 300m, dok među niske oblake spada i magla. U tu grupu spadaju oblaci tipa Stratus, Nimbostratus, Stratocumulus, kao i oblaci vertikalnog razvitka Cumulus i Cumulonimbus koji imaju promenljivu vrednost visine baze oblaka.

Zbog činjenice da se niski oblaci mogu naći kako na 200m, tako i na 1500m, te da iz meteorološkog ugla tu nema razlike, a da za golubare i golubove to predstavlja značajnu razliku, od ove sezone više pažnje će se posvetiti prognozi baze oblaka, u slučajevima kada se očekuje (prognozirana je) niska oblačnost.

OBAVEŠTENJE o MANJOJ TEHNIČKOJ NOVINI

Ovog leta, svedoci smo čestih tropskih talasa, i ekstremno visokih temperatura.

Od juniorskog dela sezone, odnosno već ovih dana, temperature na 2m i 1000m visine se boje, kao što je to slučaj i sa nepovoljnim vrednostima vetra i oblaka. U konsultaciji sa takmičarskim pravilnikom, ali i iskustvom od prethodnih godina, definisane su sledeće vrednosti. Na 2m visine, ukoliko je temperatura između 8 i 10°C, boji se u zeleno (granična vrednost). Ukoliko je temperatura 7°C ili niže, boji se u plavo (nepovoljna vrednost). Ove situacije ćemo naravno imati samo tokom aprila i oktobra meseca, a samo u pojedinim regionima eventualno i u delu maja. U slučaju visokih temperatura, ne postoje granične vrednosti, već se vrednosti od 37°C i više stepeni, boje crvenom bojom (nepovoljno).

Na 1000m visine, ukoliko je temperatura 30°C ili više, boji se u crveno (nepovoljno), a ukoliko je jednaka ili niža od 10°C boji se u plavo (takođe nepovoljno). Na ovoj visini ne postoje granične vrednosti.

TEKSTUALNA PROGNOZA ZA SRBIJU

SUBOTA- 31. jul:

U subotu 31. jula na području Srbije ujutru i pre podne preovladavaće pretežno sunčano vreme. U poslepodnevnim časovima biće umereno oblačno, pretežno uz oblake srednje baze. Očekuje se ređa pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom kasno poslepodne i uveče (uveče svakako ne utiče na povoljnost dana), i to uglavnom na zapadu i jugozapadu zemlje. U velikoj većini predela ostaće suvo.

Zadržava se ekstremno toplo vreme za ovo doba godine, maksimalne temperature kretaće se uglavnom između 34 i 37°C, ponegde do 38 stepeni Celzijusa.

Vetar pretežno povoljnih i graničnih brzina, promenljivog smera. Više detalja u numeričkom (tabelarnom) delu prognoze. Predlaže se aktivno praćenje automatske prognoze po pitanju smera i brzine vetra, a naročito oni proračuni oko 7:30 i 19:30h.

NEDELJA – 1. avgust:

U nedelju ujutru i pre podne pretežno sunčano, u drugom delu dana umereno oblačno vreme, pretežno uz oblake srednje baze. Kao i prethodnog dana, kasno poslepodne i uveče postoji mogućnost za lokalnu pojavu pljuskova, ali će oni biti izuzetno retki, i zahvatati mala područja. Dakle, u velikoj većini predela ostaće suvo. Ovog puta veća verovatnoća za lokalne nestabilnosti važiće za severni deo zemlje, Vojvodinu.

Vetar graničnih i nepovoljnih brzina, zapadnih i južnih smerova. Više detalja u numeričkom (tabelarnom) delu prognoze. Predlaže se aktivno praćenje automatske prognoze po pitanju smera i brzine vetra, a naročito oni proračuni oko 7:30 i 19:30h.

Ažurirano / sledeće ažuriranje: petak, 30. jul u 09:30  ; nedelja, 1. avgust (automatika + tekst)

TEKSTUALNA PROGNOZA ZA NEDELJU

NEDELJA – 15. avgust:

///

Ažurirano / sledeće ažuriranje:  ; sreda, 11. avgust

DETALJI O PROGNOZI

    • AŽURIRANJE PROGNOZE: Prognoza se ažurira tri dana u sedmici, ponedeljkom, sredom i petkom, u ranim poslepodnevnim časovima, između 12:30 i 13:30h. Sredom i petkom objavljuje se i tekstualna prognoza za nedelju, kada je takmičarski deo sezone, onda i subotom. U toku takmičarskog dela sezone (seniori od prvenstva opštinskih saveza do kupa prvaka, i juniori od prvenstva balkanskog saveza do prvaka opštinskih saveza) prognoza će se ažurirati i subotom, do 13h. Do početka takmičarskog dela sezone (sredinom maja), biće dostupna svakodnevno i automatska prognoza.
  • Automatska (vanredna) prognoza je , dostupna po potrebi – u slučaju izostanka operativne prognoze zbog tehničkih problema kao što su nestanak el. energije, prekid u internet komunikacijama u razmeni podataka i tome slično, omogućava se pristup automatskoj prognozi. U normalnim okolnostima koristi se glavna, operativna prognoza.
  • Granične vrednosti oblačnosti i vetra podebljavaju se (bolduju) i boje u narandžasto (postojana srednja, slaba niska ; vetar brzina 5 i 6m/s), a nepovoljne vrednosti koji su visok faktor rizika boje se u crveno (umerena i postojana niska ; vetar brzina 7m/s i više). Ova funkcionalnost dodata je zarad bolje preglednosti tabele, i kako bi se realni faktori rizika istakli. Ne predstavlja nikakvu ocenu povoljnosti (nekadašnji PSI – indeks povoljnosti).
  • Granične vrednosti temperature na 2m i 1000m podebljavaju se (bolduju) i boje u zeleno zbog akcentovanja da je sveže (T2m – temperature 8, 9 i 10°C), a nepovoljne vrednosti koji su visok faktor rizika boje se u crveno i plavo (T2m 7°C ili niže, odnosno 37°C ili više ; T1000m 10°C ili niže, odnosno 30°C ili više). Ova funkcionalnost dodata je zarad bolje preglednosti tabele, i kako bi se realni faktori rizika istakli. Ne predstavlja nikakvu ocenu povoljnosti (nekadašnji PSI – indeks povoljnosti).

Ponekad je potrebo kliknuti CTRL + F5 na tastaturi (hard refresh) kako bi se automatska prognoza prikazala (ponavljamo, omogućena je u danima kada izostane operativna ili operativna kasni).