Golubarska vremenska prognoza

VojvodinaMeteo golubarska prognoza za Srbiju. Na ovoj stranici nalazi se vremenska prognoza po regionima, a prilagođena je za golubarstvo i golubarske sportove sa svim neophodnim meteorološkim elementima, računajući osim osnovnih meteoroloških elemenata u prizemlju i određene vrednosti na visinama na kojima srpski visokoletač i pismonoše lete.

<b>Odštampaj prognozu</b> Odštampaj prognozu

GENERALNI POKROVITELJ:


Međuokružni Savez odgajivača golubova srpskih visokoletača – Jagodina

TEKSTUALNA PROGNOZA ZA SRBIJU

SINOPTIKA:

Uticaj polja povišenog vazdušnog pritiska (anticiklona) sve do četvrtka, uz konstantnu advekciju toplijeg vazduha zaključno sa sredom. Od četvrtka postepeno jačanje uticaja visinskog ciklona sa centrom u oblasti severne i središnje Italije, uz destabilizaciju atmosfere.

Tokom utorka gotovo nepostojeće i nedefinisano visinsko strujanje, a slična situacija i tokom srede i četvrtka. Tek od petka uspostavljanje jugoistočnog visinskog strujanja.

PROGNOZA:

SREDA: Pretežno sunčano i veoma toplo vreme. Kao i u utorak, očekuje se niža relativna vlažnost vazduha, kako u prizemnom sloju, tako i na 1000m. Vlažnost vazduha najniža je u poslepodnevnim časovima, a najviša ujutru kada govorimo o prizemnom sloju, dok su na 1000m promene tokom dana znatno manje.

Očekuju se uglavnom granične i nepovoljne brzine vetra. Više detalja u numeričkom delu.

ČETVRTAK: Jutro malo do umereno oblačno. Tokom dana bez bitnije promene, malo do umereno oblačno sa dužim intervalima sunčanog vremena. U Vojvodini i Podunavlju (2, 2B, 8) moguća je ređa pojava izolovanih pljuskova sa grmljavinom.

Uveče pretežno vedro, a jedino na istoku zemlje umereno oblačno.

Za razliku od srede, vetar uglavnom povoljnih i graničnih brzina. Više detalja u numeričkom delu.

Ažurirano / sledeće ažuriranje: utorak, 20. avgust u 14:00h ; sreda, 21. avgust

TEKSTUALNA PROGNOZA ZA NEDELJU

SREDA-PETAK:

Jutro je bilo vedro ili pretežno vedro u najvećem delu zemlje. Niskih oblaka odnosno magle bilo je na širem području Požege, kao i u delu Đerdapske klisure. Na severu Bačke, a kasnije i na području Srema i Banata, bilo je oblaka visoke i ređe srednje baze.

Poslepodnevni časovi protekli su u znaku sunčanog, ređe pretežno sunčanog vremena (pojedini predeli imali su vrlo malo oblaka visoke i srednje baze).

Jutarnje temperature kretale su se između 10 i 17°C, a maksimalne dnevne od 29 do 31°C.

SONDAŽNO MERENJE BEOGRAD u 14h:

1500m – 1m/s IJI (63%)

1000m – 1m/s JI (50%) 19°C

600m – 1m/s I (40%)

200m – 1m/s S (32%)

SONDAŽNO MERENJE NIŠ u 14h:

1500m – 4m/s S (63%)

1000m – 2m/s SI (52%) 19°C

600m – 2m/s I (46%)

200m – 2m/s JJZ (31%)

Svim takmičarima čestitamo na danas ostvarenim rezultatima!

Ažurirano / sledeće ažuriranje: nedelja, 18. avgust u 18:00 (IZVEŠTAJ) ; sreda, 21. avgust (juniorsko prvenstvno Republičkog Saveza)

DETALJI O PROGNOZI

    • AŽURIRANJE PROGNOZE: Prognoza se ažurira pet dana u sedmici, svakim radnim danom, oko podneva, između 11 i 13h.Sredom i petkom objavljuje se i tekstualna prognoza za nedelju, kada je takmičarski deo sezone, onda i subotom.U toku takmičarskog dela sezone (seniori od prvenstva opštinskih saveza do kupa prvaka, i juniori od prvenstva balkanskog saveza do prvaka opštinskih saveza) prognoza će se ažurirati i subotom, do 13:00h.
  • Automatska (vanredna) prognoza je , dostupna po potrebi – u slučaju izostanka operativne prognoze zbog tehničkih problema kao što su nestanak el. energije, prekid u internet komunikacijama u razmeni podataka i tome slično, omogućava se pristup automatskoj prognozi. U normalnim okolnostima koristi se glavna, operativna prognoza.
  • Granične vrednosti oblačnosti i vetra podebljavaju se (bolduju) i boje u narandžasto (postojana srednja, slaba niska ; vetar brzina 5 i 6m/s), a nepovoljne vrednosti koji su visok faktor rizika boje se u crveno (umerena i postojana niska ; vetar brzina 7m/s i više). Ova funkcionalnost dodata je zarad bolje preglednosti tabele, i kako bi se realni faktori rizika istakli. Ne predstavlja nikakvu ocenu povoljnosti (nekadašnji PSI – indeks povoljnosti).

Ponekad je potrebo kliknuti CTRL + F5 na tastaturi (hard refresh) kako bi se automatska prognoza prikazala (ponavljamo, omogućena je u danima kada izostane operativna ili operativna kasni).