Golubarska vremenska prognoza

VojvodinaMeteo golubarska prognoza za Srbiju. Na ovoj stranici nalazi se vremenska prognoza po regionima, a prilagođena je za golubarstvo i golubarske sportove sa svim neophodnim meteorološkim elementima, računajući osim osnovnih meteoroloških elemenata u prizemlju i određene vrednosti na visinama na kojima srpski visokoletač i pismonoše lete.

<b>Odštampaj prognozu</b> Odštampaj prognozu

GENERALNI POKROVITELJ:


Međuokružni Savez odgajivača golubova srpskih visokoletača – Jagodina

TEKSTUALNA PROGNOZA ZA SRBIJU

SINOPTIKA:

Slabogradijentno ciklonalno polje razvijeno po svim visinama uz vlažnu i nestabilnu vazdušnu masu. Samo tokom subote kratkotrajan uticaj termobaričkog grebena, potom u nedelju ponovono opadanje pritiska i uticaj ciklonske cirkulacije iz Sredozemlja.

Tokom četvrtka i petka slabo definisano visinsko strujanje promenljivog smera. Oblaci će tako biti stacionarni. U subotu  uspostavljanje zapadnog visinskog strujanja.

PROGNOZA:

PETAK: Jutro u većem delu zemlje malo do umereno oblačno, pretežno uz oblačnost srednje baze, ali može biti i niskih oblaka u delovima regiona, naročito u Vojvodini. Mestimično pojava sumaglice i magle.

Tokom dana umeren razvoj dnevne oblačnosti srednje i ređe niske baze, uz ređu pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Dakle, u svim regionima treba očekivati da uz lokalni razvoj oblačnosti bude sporopokretnih oblaka koji će donositi pljuskove sa grmljavinom, uz izolovano obilne padavine, ali će isto tako na drugom delu regiona tokom celog dana biti suvo.

Uveče smirivanje atmosfere.

SUBOTA: U subotu tokom većeg dela dana pretežno sunčano i stabilno. Ujutru lokalna pojava sumaglice ili magle, uglavnom po kotlinama i dolinama reka.

U poslepodnevnim časovima očekuje se umeren razvoj oblaka srednje baze, a tek u večernjim satima i destabilizacija na severu i zapadu zemlje uz pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Biće uslova i za vremenske nepogode na pomenutom području, u večernjim satima, pa lokalno može biti olujnog vetra, grada, i obilnih padavina.

Ažurirano / sledeće ažuriranje: četvrtak, 20. jun u 13:35h ; petak, 21. jun

DETALJNA TEKSTUALNA PROGNOZA ZA NEDELJU

SREDA-PETAK:

Uticaj visinskog ciklona, vlažna i nestabilna vazdušna masa. Visinsko strujanje promenljivog tokom dana (uglavnom južno i jugozapadno), zbog premeštanja centra ciklona.

U nedelju promenljivo oblačno i nestabilno, uz smenu oblaka srednje i niske baze (faktor rizika). Očekuje se lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom u svim regionima na teritoriji Srbije, naročito u poslepodnevnim časovima. Ponegde pljuskova sa grmljavinom može biti i u noći subota na nedelju.

Vetrovi u nedelju promenljivog smera i uglavnom povoljnih i graničnih brzina na osnovu današnjeg prognoze (četvrtak). Eventualno jači vetar u nekom terminu u numeričkom delu prognoze javlja se kao posledica simulacije jakog razvoja olujnih oblaka.

Dakle, na osnovu prvih tendencija, u nedelju vetrovi u globalu neće predstavljati faktor rizika za održavanje takmičenja, ali zato hoće oblačnost i češća lokalna pojava pljuskova uz mogućnost vremenskih nepogoda (ovi olujni bi samim tim produkovali i olujni vetar na lokalnom nivou).

Temperature tokom dana u padu.

Ažurirano / sledeće ažuriranje: četvrtak, 20. jun u 13:40 ; petak, 21. jun

DETALJI O PROGNOZI

    • AŽURIRANJE PROGNOZE: Prognoza se ažurira pet dana u sedmici, svakim radnim danom, oko podneva, između 11 i 13h.Sredom i petkom objavljuje se i tekstualna prognoza za nedelju, kada je takmičarski deo sezone, onda i subotom.U toku takmičarskog dela sezone (seniori od prvenstva opštinskih saveza do kupa prvaka, i juniori od prvenstva balkanskog saveza do prvaka opštinskih saveza) prognoza će se ažurirati i subotom, do 13:00h.
  • Automatska (vanredna) prognoza je , dostupna po potrebi – u slučaju izostanka operativne prognoze zbog tehničkih problema kao što su nestanak el. energije, prekid u internet komunikacijama u razmeni podataka i tome slično, omogućava se pristup automatskoj prognozi. U normalnim okolnostima koristi se glavna, operativna prognoza.
  • Granične vrednosti oblačnosti i vetra podebljavaju se (bolduju) i boje u narandžasto (postojana srednja, slaba niska ; vetar brzina 5 i 6m/s), a nepovoljne vrednosti koji su visok faktor rizika boje se u crveno (umerena i postojana niska ; vetar brzina 7m/s i više). Ova funkcionalnost dodata je zarad bolje preglednosti tabele, i kako bi se realni faktori rizika istakli. Ne predstavlja nikakvu ocenu povoljnosti (nekadašnji PSI – indeks povoljnosti).

Ponekad je potrebo kliknuti CTRL + F5 na tastaturi (hard refresh) kako bi se automatska prognoza prikazala (ponavljamo, omogućena je u danima kada izostane operativna ili operativna kasni).