Golubarska vremenska prognoza

VojvodinaMeteo golubarska prognoza za Srbiju. Na ovoj stranici nalazi se vremenska prognoza po regionima, a prilagođena je za golubarstvo i golubarske sportove sa svim neophodnim meteorološkim elementima, računajući osim osnovnih meteoroloških elemenata u prizemlju i određene vrednosti na visinama na kojima srpski visokoletač i pismonoše lete.

GENERALNI POKROVITELJ:


Međuokružni Savez odgajivača golubova srpskih visokoletača – Jagodina

TEKSTUALNA PROGNOZA ZA SRBIJU (18. AVGUST)

SINOPTIKA: Na visini slabogradijentno ciklonalno polje, a u prizemlju slab anticiklon. Topla u uslovno nestabilna vazdušna masa. Visinsko strujanje slabo i promenljivo, pa će se oblaci često kretati haotično ili u blagoj istočnoj/severoistočnoj struji prema zapadu i jugozapadu.

PROGNOZA: U subotu ujutru uglavnom pretežno vedro, ponegde malo do umereno oblačno, naročito na jugozapadu zemlje gde po kotlinama i dolinama reka može biti i magle. Tokom dana umeren razvoj dnevne oblačnosti (uglavnom srednje baze), a samo ponegde moguća je pojava kratkotrajnog pljuska sa grmljavinom. Iako će ovi oblaci biti manji, i zahvataće vrlo mala podurčja, zbog svog sporog premeštanja mogu ponegde usloviti obilne padavine. Nešto češća pojava pljuskova sa grmljavinom očekuje se jedino u regionu 6B, i u planinskim oblastima ostalih regiona.

Više detalja o vetru u numeričkom delu prognoze.

U subotu oko 13-14h novo ažuriranje prognoze, koje ima za cilj bolje determinisanje očekivanih vremenskih prilika u nedelju i ponedeljak.

  • DOPUNA (ažuriranje u subotu) – 16h:
    U ponedeljak ujutru uglavnom pretežno vedro, malo do umereno oblačno jedino u pojedinim centralnim i jugozapadnim predelima. Popodne uz dnevni razvoj oblačnosti potvrđena je pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom u većini predela zemlje, izuzev u Vojvodini i Mačvi. Ažurirani su i podaci o vetru. U zoni pljuskova i u radijusu 5-10km vazdušno – pojačan vetar!

Ažirirano / sledeće ažuriranje: petak, 17. avgust u 15:50 ; subota, 18. avgust

TEKSTUALNA PROGNOZA ZA NEDELJU (19. AVGUST)

SINOPTIKA: Na visini slabogradijentno ciklonalno polje, a u prizemlju slab anticiklon. Topla u uslovno nestabilna vazdušna masa. Visinsko strujanje slabo i promenljivo, pa će se oblaci često kretati haotično ili u blagoj istočnoj/severoistočnoj struji prema zapadu i jugozapadu.

PROGNOZA: Drugog dana vikenda ujutru uglavnom pretežno sunčano, ponegde malo do umereno oblačno, naročito na jugozapadu, ali bez niske oblačnosti. Tokom dana promenljivo oblačno uz umeren razvoj dnevne oblačnosti i duže sunčane intervale. U poslepodnevnim časovima u regionima južne i jugozapadne Srbije očekuje se lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom, češće u planinskim oblastima, dok bi se u nižim predelima i nizijama uglavnom zadržalo suvo vreme. Iako će ovi oblaci biti manji, i zahvataće vrlo mala podurčja, zbog svog sporog premeštanja mogu ponegde usloviti obilne padavine. U Vojvodini i Beogradu uprkos umerenom razvoju dnevne oblačnosti zadržava se suvo vreme.

Vetar na visinama S/SI/I, i uglavnom povoljnih i graničnih brzina, a u nekim regionima i to samo u pojedinim terminima i malo iznad 5m/s. Više detalja u numeričkom delu.

U subotu oko 13-14h novo ažuriranje prognoze, koje ima za cilj bolje determinisanje očekivanih vremenskih prilika u nedelju i ponedeljak.

  • DOPUNA (ažuriranje u subotu) – 16h:
    Prognoza za nedelju i ponedeljak je ažurirana za sve regione. U nedelju poslepodne uz umeren razvoj dnevne oblačnosti moguća je lokalna pojava izolovanih pljuskova sa grmljavinom na teritoriji čitave zemlje (svih regiona), ali će se u većini regiona u većini njihovog područja zadržati suvo vreme bez padavina. Ovi oblaci će zahvatati mala područja i sporo će se kretati, što znači da u oblastima koje zahvate može biti obilnijih padavina. Nešto češća pojava pljuskova u regionima 6B,7 i 7B – što je i naznačeno u numeričkom delu prognoze. U zoni pljuskova i u radijusu 5-10km vazdušno – pojačan vetar!Došlo je i do određenih, uglavnom manjih, izmena u prognozi brzine vetra. Negde je došlo do njegovog jačanja, a negde do slabljenja u pojedinim terminima. Više u numeričkom delu.

Ažurirano / sledeće ažuriranje: petak, 17. avgust u 16:00 ; subota, 18. avgust

DETALJI O PROGNOZI

AŽURIRANJE PROGNOZE: Prognoza se ažurira pet dana u sedmici, svakim radnim danom, u prepodnevnim časovima, između 12 i 14h. Sredom i petkom objavljuje se i tekstualna prognoza za nedelju, kada je takmičarski deo sezone, onda i subotom.

U toku takmičarskog dela sezone (seniori od prvenstva opštinskih saveza do kupa prvaka, i juniori od prvenstva balkanskog saveza do prvaka opštinskih saveza) prognoza će se ažurirati i subotom, do 12:30h.

Automatska (vanredna) prognoza je , dostupna po potrebi – u slučaju izostanka operativne prognoze zbog tehničkih problema kao što su nestanak el. energije, prekid u internet komunikacijama u razmeni podataka i tome slično, omogućava se pristup automatskoj prognozi. U normalnim okolnostima koristi se glavna, operativna prognoza. Ponekad je potrebo kliknuti CTRL + F5 na tastaturi (hard refresh) kako bi se automatska prognoza prikazala (ponavljamo, omogućena je u danima kada izostane operativna ili operativna kasni).