Golubarska vremenska prognoza

VojvodinaMeteo golubarska prognoza za Srbiju. Na ovoj stranici nalazi se vremenska prognoza po regionima, a prilagođena je za golubarstvo i golubarske sportove sa svim neophodnim meteorološkim elementima, računajući osim osnovnih meteoroloških elemenata u prizemlju i određene vrednosti na visinama na kojima srpski visokoletač i pismonoše lete.

SAOPŠTENJE KRAJ SEZONE 2022

 

GENERALNI POKROVITELJ:

SAOPŠTENJE POVODOM KRAJA SEZONE 2022

Još jedna golubarska sezona pod pokroviteljstvom MOSS (SRB Savez) privodi se kraju. Iza nas je još jedna sezona odlične saradnje na relaciji takmičarske komisije Srbije i Balkana, kako i za seniore, tako i za juniore, a dobra koordinacija postojala je i za održavanje regionalnih takmičenja, zahvaljujući čemu su donošene ispravne odluke u korist golubarstva i održavanja što većeg broja takmičenja.

Tokom seniorskog dela sezone beležio se relativno veliki broj povoljnih dana, obzirom da smo u periodu maj-avgust imali sušni period u većem delu zemlje. Takođe ni vetar nije često remetio planove golubara, kada su treninzi i utakmice u pitanju. Češći je loš faktor predstavljala visoka temperatura, koja je u pojedinim danima bila >37°C, odnosno izvan takmičarskog pravilnika. Tokom seniorskog dela sezone, održani su seniorsko prvenstvo Srbije i Balkana, većina regionalnih takmičenja, kao i Kup Šampiona. Dakle, gotovo sva takmičenja su održana – većina opština i regiona, i elitna takmičenja koja se organizuju na nivou države.

Na žalost, lepo vreme je došlo na “naplatu” tokom juniorskog dela sezone, te se od 20. avgusta vreme značajno pokvarilo, uz česte kiše i niske oblake, pojačan vetar, i temperature koje su češće bile ispod proseka nego iznad. To je uticalo da većina takmičenja za juniorski deo Sezone na žalost nije održana. Održano je prvenstvo Balkanskog Saveza, zatim su propuštena čak tri termina za prvenstvno Srbije zbog nepovoljnih vremenskih uslova, a kada govorimo o regionalnim i opštinskim takmičenjima – većina okruga odnosno opština ili nije pustila takmičenje, ili su ostvareni loši rezultati uz nisku uspešnost takmičenja.

————————————————
Do kraja tekuće godine u planu je izrada novog sajta MOSS, obzirom da će operativna prognoza prestati uskoro da se ažurira. Poslednji dan za ažuriranje operativne prognoze trebao bi da bude petak 14. oktobar, međutim zbog očekivanog lepog vremena tokom naredne sedmice, doneli smo odluku da uz automatsku prognozu svakodnevno ažuriramo dopunsku tekstualnu prognozu u periodu 17-22. oktobar, kako bi se iskoristio još po koji povoljan dan naredne sedmice za individualne treninge juniora. Automatska prognoza ulazi u zimski režim, umesto 3x dnevno, ažuriraće se 2x dnevno, ujutru i uveče, bez ažuriranja sredinom dana.

Novi sajt MOSS biće stavljen u funkciju tokom druge polovine novembra / prve polovine decembra meseca, i biće mobile responsive, odnosno prilagođen korišćenju na mobilnim uređajima, za razliku od aktuelnog (starog) sajta. Takođe, novi sajt biće bolje organizovan, uz mogućnost preuzimanja dokumentacije i njenu bolju organizaciju, a u planu je i unapređenje kanala komunikacije sa članstvom tokom sezone!

Ono što je takođe važno za istaći, jesu planirani radovi na prognozi tokom pauze. Očekuje se dalje unapređenje, kako automatske prognoze vremena – gde je cilj poboljšati preciznost, tako i operativne verzije prognoze – gde je cilj poboljšati brzinu odnosno vreme ažuriranja, obzirom da je preciznost i tokom ove godine bila na zavidnom nivou. Svi ovi radovi planirani su za period decembar-januar, tako da će unapređena verzija automatske prognoze moći da se testira već tokom februara i marta meseca za ljudske potrebe.

Čestitke svima na ostvarenim rezultatima tokom sezone 2022, a posebno najboljim takmičarima!

OBJAVLJENO:
sreda, 12. oktobar 2022. godine

TEKSTUALNA PROGNOZA ZA SRBIJU

APRIL 2022

Čekamo novu sezonu! 🙂

SREĆNO!

APRIL 2022 ↓

Čekamo novu sezonu! 🙂

SREĆNO!

Ažurirano / sledeće ažuriranje: ; april, 2022 (tekst + automatska)


TEHNIČKA OBAVEŠTENJA

Trenutno nema tehničkih obaveštenja i najava.

Ažurirano: utorak, 18. oktobar 19:30


NAPOMENA O OBLACIMA:

Visoka, srednja i niska oblačnost ne nalazi se uvek na istim visinama, već je ova vrednost promenljiva. Visoki (5-13km) i srednji oblaci (1.5-7km) ne predstavljaju faktor rizika za let srpskih visokoletača, već u rizičnu grupu spadaju isključivo niski oblaci (od tla – do 1.5km visine). Niski oblaci mogu se nalaziti na 1500m, 1000m, ali i na nižim visinama poput 200, 300m, dok među niske oblake spada i magla. U tu grupu spadaju oblaci tipa Stratus, Nimbostratus, Stratocumulus, kao i oblaci vertikalnog razvitka Cumulus i Cumulonimbus koji imaju promenljivu vrednost visine baze oblaka.

Zbog činjenice da se niski oblaci mogu naći kako na 200m, tako i na 1500m, te da iz meteorološkog ugla tu nema razlike, a da za golubare i golubove to predstavlja značajnu razliku, od ove sezone više pažnje će se posvetiti prognozi baze oblaka, u slučajevima kada se očekuje (prognozirana je) niska oblačnost.

DETALJI O PROGNOZI (UPUTSTVO)

AŽURIRANJE PROGNOZE: Prognoza se ažurira tri dana u sedmici, ponedeljkom, sredom i petkom, u ranim poslepodnevnim časovima, između 13 i 14h. Sredom i petkom objavljuje se i tekstualna prognoza za nedelju, kada je takmičarski deo sezone, onda i subotom. U toku takmičarskog dela sezone (seniori od prvenstva opštinskih saveza do kupa prvaka, i juniori od prvenstva balkanskog saveza do prvaka opštinskih saveza) prognoza će se po potrebi ažurirati i subotom, do 13h. Automatska prognoza (kao dopunska) biće dostupna konstantno, 7 dana u nedelji, sa ažuriranjem 2 do 4 puta dnevno sa novim podacima.

Za donošenje odluka o održavanju takmičenja petkom ili po potrebi subotom, posmatra se i analizira OPERATIVNA PROGNOZA, a ne AUTOMATSKA koja je tu samo kao dopuna, i kako bi ukazala na tendenciju razvoja vremenskih prilika u narednom periodu. Njena glavna prednost jeste čestina ažuriranja, dva puta dnevno, dok operativna prognoza prolazi kroz dodatne kontrole, i u velikoj većini slučajeva je tačnija. Takođe, uvek je obavezno konsultovanje TEKSTUALNE PROGNOZE!

Granične vrednosti oblačnosti i vetra podebljavaju se (bolduju) i boje u narandžasto (postojana srednja, slaba niska oblačnost ; vetar brzina 5 i 6m/s), a nepovoljne vrednosti koji su visok faktor rizika boje se u crveno (umerena i postojana niska oblačnost ; vetar brzina 7m/s i više). Ova funkcionalnost dodata je zarad bolMje preglednosti tabele, i kako bi se realni faktori rizika istakli. Ne predstavlja nikakvu ocenu povoljnosti (nekadašnji PSI – indeks povoljnosti).

Granične vrednosti temperature na 2m i 1000m podebljavaju se (bolduju) i boje u zeleno zbog akcentovanja da je sveže (T2m – temperature 8, 9 i 10°C), a nepovoljne vrednosti koji su visok faktor rizika boje se u crveno i plavo (T2m 7°C ili niže, odnosno 37°C ili više ; T1000m 7°C ili niže, odnosno 30°C ili više). Ova funkcionalnost dodata je zarad bolje preglednosti tabele za potrebe takmičarske komisije, i kako bi se realni faktori rizika istakli. Ne predstavlja nikakvu ocenu povoljnosti (nekadašnji PSI – indeks povoljnosti), ali je kreirana na osnovu takmičarskog pravilnika.

Ponekad je potrebo kliknuti CTRL + F5 na tastaturi (hard refresh) kako bi se automatska prognoza prikazala (ponavljamo, omogućena je u danima kada izostane operativna ili operativna kasni).