Golubarska vremenska prognoza

VojvodinaMeteo golubarska prognoza za Srbiju. Na ovoj stranici nalazi se vremenska prognoza po regionima, a prilagođena je za golubarstvo i golubarske sportove sa svim neophodnim meteorološkim elementima, računajući osim osnovnih meteoroloških elemenata u prizemlju i određene vrednosti na visinama na kojima srpski visokoletač i pismonoše lete.

 

GENERALNI POKROVITELJ:

TEKSTUALNA PROGNOZA ZA SRBIJU

ČETVRTAK – 07.07

Ujutru mestimična pojava sumaglice. Uglavnom vedro, bez oblaka, i temperaturno prijatno, ponegde i sveže julsko jutro.

Tokom dana se očekuje slab do umeren razvoj oblačnosti srednje baze, dok se kasno poslepodne i uveče na zapadu i severozapadu zemlje očekuje umereno naoblačenje (uglavnom od oblaka srednje baze, ali i slabe niske). Zadržaće se suvo vreme do kraja dana i u ovim krajevima. Temperature će biti u okviru prosečnih vrednosti, u najtoplijem delu dana oko 30°C.

U zapadnoj polovini zemlje, odnosno zapadno od reke Tise i Velike Morave uglavnom povoljne do granične brzine vetra, dok će istočno od ovih dveju reka brzine vetra biti najčešće nepovoljne. Vazdušni pritisak u prvom delu dana u stagnaciji, a zatim u opadanju. Preovladavaće slabe silazne vertikalne struje.

PETAK – 08.07

U petak će naše područje biti pod uticajem visinskog ciklona, što će rezultovati umereno do potpuno oblačnim vremenom, povremeno sa kišom i pljuskovima. Već ujutru na zapadu i severozapadu zemlje mestimično se očekuje slaba kiša, dok će u većini ostalih predela biti suvo. Tokom dana uz promenljivu oblačnost, kako srednje tako i niske baze, širom zemlje očekuje se povremena kiša, ili kratkotrajan pljusak praćen grmljavinom. Značajnije padavine očekuju se u južnoj polovini zemlje (južno od Kragujevca), dok će severnije one uglavnom biti simbolične, i u delovima tih regiona zadržaće se suvo vreme tokom celog dana, sa izuzetkom delova Srema i Bačke gde će lokalno biti konkretnije kiše.

U petak temperature ispod prosečnih vrednosti za ovaj period godine. Jutro sveže uz minimalce uglavnom između 14 i 18°C, dok će se dnevne temperature kretati uglavnom između 24 i 27°C.

Vetar će biti nepovoljan u većem delu zemlje, posebno u drugom delu dana!

U petak će vazdušni pritisak biti u stagnaciji i manjem porastu, a vazdušne struje biće promenljive. Na jugu i istoku uglavnom uzlazne, a u ostatku zemlje uglavnom silazne.

Ažurirano / sledeće ažuriranje: sreda, 6. jul u 21:30; petak, 8. jul (tekst + operativna)

TEHNIČKA OBAVEŠTENJA

1.) Letnja pauza između seniorskog i juniorskog dela sezone počinje u subotu 16. jula i trajaće zaključno sa nedeljom 7. avgustom. To znači da se poslednja operativna prognoza pre odmora očekuje u petak 15. jula, a prva nakon pauze će uslediti u ponedeljak 8. avgusta. Za vreme pauze očekuje se uobičajeno ažuriranje automatske prognoze, koja će biti dopunjena tekstualnom prognozom ponedeljkom, sredom i petkom!

2.) Tokom pauznog perioda između dva dela sezone, povremeno se očekuje kasnije ažuriranje operativne prognoze (poput danas 6. jula), zbog radova na delovima hardvera na kojima pokrećemo numeričke modele i održavamo sistem, kao i radova na dodavanju dva nova regiona u automatsku prognozu, koja će uglavnom neometano nastaviti da se ažurira.

Ažurirano: sreda, 6. jul u 21:15


NAPOMENA O OBLACIMA:

Visoka, srednja i niska oblačnost ne nalazi se uvek na istim visinama, već je ova vrednost promenljiva. Visoki (5-13km) i srednji oblaci (1.5-7km) ne predstavljaju faktor rizika za let srpskih visokoletača, već u rizičnu grupu spadaju isključivo niski oblaci (od tla – do 1.5km visine). Niski oblaci mogu se nalaziti na 1500m, 1000m, ali i na nižim visinama poput 200, 300m, dok među niske oblake spada i magla. U tu grupu spadaju oblaci tipa Stratus, Nimbostratus, Stratocumulus, kao i oblaci vertikalnog razvitka Cumulus i Cumulonimbus koji imaju promenljivu vrednost visine baze oblaka.

Zbog činjenice da se niski oblaci mogu naći kako na 200m, tako i na 1500m, te da iz meteorološkog ugla tu nema razlike, a da za golubare i golubove to predstavlja značajnu razliku, od ove sezone više pažnje će se posvetiti prognozi baze oblaka, u slučajevima kada se očekuje (prognozirana je) niska oblačnost.

DETALJI O PROGNOZI (UPUTSTVO)

AŽURIRANJE PROGNOZE: Prognoza se ažurira tri dana u sedmici, ponedeljkom, sredom i petkom, u ranim poslepodnevnim časovima, između 13 i 14h. Sredom i petkom objavljuje se i tekstualna prognoza za nedelju, kada je takmičarski deo sezone, onda i subotom. U toku takmičarskog dela sezone (seniori od prvenstva opštinskih saveza do kupa prvaka, i juniori od prvenstva balkanskog saveza do prvaka opštinskih saveza) prognoza će se po potrebi ažurirati i subotom, do 13h. Automatska prognoza (kao dopunska) biće dostupna konstantno, 7 dana u nedelji, sa ažuriranjem 2 do 4 puta dnevno sa novim podacima.

Za donošenje odluka o održavanju takmičenja petkom ili po potrebi subotom, posmatra se i analizira OPERATIVNA PROGNOZA, a ne AUTOMATSKA koja je tu samo kao dopuna, i kako bi ukazala na tendenciju razvoja vremenskih prilika u narednom periodu. Njena glavna prednost jeste čestina ažuriranja, dva puta dnevno, dok operativna prognoza prolazi kroz dodatne kontrole, i u velikoj većini slučajeva je tačnija.

Granične vrednosti oblačnosti i vetra podebljavaju se (bolduju) i boje u narandžasto (postojana srednja, slaba niska oblačnost ; vetar brzina 5 i 6m/s), a nepovoljne vrednosti koji su visok faktor rizika boje se u crveno (umerena i postojana niska oblačnost ; vetar brzina 7m/s i više). Ova funkcionalnost dodata je zarad bolMje preglednosti tabele, i kako bi se realni faktori rizika istakli. Ne predstavlja nikakvu ocenu povoljnosti (nekadašnji PSI – indeks povoljnosti).

Granične vrednosti temperature na 2m i 1000m podebljavaju se (bolduju) i boje u zeleno zbog akcentovanja da je sveže (T2m – temperature 8, 9 i 10°C), a nepovoljne vrednosti koji su visok faktor rizika boje se u crveno i plavo (T2m 7°C ili niže, odnosno 37°C ili više ; T1000m 7°C ili niže, odnosno 30°C ili više). Ova funkcionalnost dodata je zarad bolje preglednosti tabele za potrebe takmičarske komisije, i kako bi se realni faktori rizika istakli. Ne predstavlja nikakvu ocenu povoljnosti (nekadašnji PSI – indeks povoljnosti), ali je kreirana na osnovu takmičarskog pravilnika.

Ponekad je potrebo kliknuti CTRL + F5 na tastaturi (hard refresh) kako bi se automatska prognoza prikazala (ponavljamo, omogućena je u danima kada izostane operativna ili operativna kasni).