Golubarska vremenska prognoza

VojvodinaMeteo golubarska prognoza za Srbiju. Na ovoj stranici nalazi se vremenska prognoza po regionima, a prilagođena je za golubarstvo i golubarske sportove sa svim neophodnim meteorološkim elementima, računajući osim osnovnih meteoroloških elemenata u prizemlju i određene vrednosti na visinama na kojima srpski visokoletač i pismonoše lete.

<b>Odštampaj prognozu</b> Odštampaj prognozu

GENERALNI POKROVITELJ:


Međuokružni Savez odgajivača golubova srpskih visokoletača – Jagodina

NOVOSTI U 2019

Ove sezone parametri koji su najveći faktori rizika za srpskog visokoletača (oblačnost i vetar) u slučaju graničnih vrednosti boje se u narandžasto, a u slučaju nepovoljnih vrednosti u crveno, i podebljavaju se (bolduju).

Tako se vetar brzina 5 i 6m/s boji u narandžasto, a brzine od 7m/s i više u crveno. Postojana srednja oblačnost boji se u narandžasto, slaba niska u slučaju postojanja u narandžasto, a umerena i postojana niska u crveno.

Ova funkcionalnost dodata je zarad bolje preglednosti tabele, i kako bi se realni faktori rizika istakli. Ne predstavlja nikakvu ocenu povoljnosti (nekadašnji PSI – indeks povoljnosti). Ostali parametri se ne boje, odnosno nisu zavisni od uslova, i na golubarima je da procene šta im odgovara, a šta ne.

Dodata funkcionalnost štampanja prognoze.

TEKSTUALNA PROGNOZA ZA SRBIJU

SINOPTIKA:

U prizemlju anticiklonalno polje, a tokom petka na visini uticaj zadnje strane visinskog ciklona, sa centrom iznad Crnog mora koji će se premeštati prema Egejskom moru. Jačanje vetrova duž grebena AC-a. Visok vazdušni pritisak (iznad normale) zadržava se do kraja sedmice, a zatim slabi od ponedeljka uz uticaj ciklona, i uspostavljanje košavske situacije od ponedeljka popodne, i koja bi potrajala najmanje 2 dana.

PROGNOZA:

PETAK: Jutarnji časovi u Vojvodini, Mačvi, Beogradu i Podunavlju (10,11,2,2B,1,3,8) pretežno sunčani uz kratkotrajnu i mestimičnu pojavu sumaglice, a u ostatku zemlje biće promenljivo oblačno uz prisustvo i niskih oblaka, koji predstavljaju faktor rizika. Ujutru pored oblačnosti mestimična pojava sumaglice ili magle, naročito po kotlinama i dolinama reka.

Tokom dana promenljivo oblačno u čitavoj zemlji, uz umeren razvoj dnevne oblačnosti, i prisustvo oblaka srednje i niske baze (detaljnija raspodela oblačnosti u numeričkom delu). Biće suvo i bez padavina, izuzev krajnjeg jugozapada i jugoistoka zemlje gde se očekuje ređa pojava pljuskova popodne.

Vetar u petak severnih smerova i nepovoljnih brzina >5m/s, ponegde i preko 10m/s, naročito u drugom delu dana. Temperature u okvirima višegodišnjeg proseka.

SUBOTA: U većem delu zemlje pretežno sunčano i stabilno,  uz jutarnju pojavu sumaglice i to samo mestimično. Jedino na istoku i krajnjem jugu promenljivo oblačno uz oblačnost srednje i niske baze (9, 7, 7B), a ova oblačna zona zahvataće i manje delove regiona 4, 12 i 8.

Vetar ujutru, a ponegde i pre podne još uvek pojačan i uglavnom nepovoljnih brzina >5m/s, popodne u slabljenju. Temperature u manjem padu, i u okviru višegodišnjeg proseka za ovo doba godine.

NEDELJA: U nedelju će preovladavati malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima i bez pojave rizičnih niskih oblaka. Očekuje se oblačnost visoke i srednje baze, bez padavina.

Vetar u nedelju konačno povoljan u većini regiona, izuzev delova regiona 11, 2B i 9. Temperature u ponovnom porastu.

Ažurirano / sledeće ažuriranje: četvrtak, 18. april u 10:50h ; petak, 19. april

TEKSTUALNA PROGNOZA ZA NEDELJU

SINOPTIKA:
PROGNOZA:
Ažurirano / sledeće ažuriranje: – ; petak, 17. maj 2019 (za prvenstvo Opštinskih Saveza)

DETALJI O PROGNOZI

AŽURIRANJE PROGNOZE: Prognoza se ažurira pet dana u sedmici, svakim radnim danom, oko podneva, između 11 i 13h.

Sredom i petkom objavljuje se i tekstualna prognoza za nedelju, kada je takmičarski deo sezone, onda i subotom.

U toku takmičarskog dela sezone (seniori od prvenstva opštinskih saveza do kupa prvaka, i juniori od prvenstva balkanskog saveza do prvaka opštinskih saveza) prognoza će se ažurirati i subotom, do 12:00h.

Automatska (vanredna) prognoza je , dostupna po potrebi – u slučaju izostanka operativne prognoze zbog tehničkih problema kao što su nestanak el. energije, prekid u internet komunikacijama u razmeni podataka i tome slično, omogućava se pristup automatskoj prognozi. U normalnim okolnostima koristi se glavna, operativna prognoza.

Granične vrednosti oblačnosti i vetra podebljavaju se i boje u narandžasto (postojana srednja, slaba niska ; vetar brzina 5 i 6m/s), a nepovoljne vrednosti koji su visok faktor rizika boje se u crveno (umerena i postojana niska ; vetar brzina 7m/s i više).

Ponekad je potrebo kliknuti CTRL + F5 na tastaturi (hard refresh) kako bi se automatska prognoza prikazala (ponavljamo, omogućena je u danima kada izostane operativna ili operativna kasni).