Anvil crawler(s) munje

Pošto se mnogima svidela naša želja da edukujemo pratioce, evo prilike da nastavimo da popunjavamo našu Čitaonicu – nauči korisno. Anvil crawler munje su zanimljiva i fotogenična vrsta atmosferske električne aktivnosti koja se javlja unutar olujnih oblaka, posebno u blizini vrhova kumulonimbusa (Cb).

Anvil crawler munje se uglavnom javljaju u gornjim delovima olujnih oblaka, često u oblacima nalik na nakovanj (anvil), i one “puze” horizontalno po tim delovima oblaka, pa otud i naziv “crawlers”.

Anvil crawler munje obično traju duže od običnih munja koje idu direktno ka tlu. Često su povezane sa pozitivnim munjama koje nastaju u višim delovima olujnog sistema. Iako anvil crawler munje retko pogađaju tlo, one umeju biti i opasne jer mogu da prouzrokuju druge vrste munja koje mogu da dosegnu tlo. Takođe, mogu da proizvedu snažne udare groma. ako same anvil crawler munje retko pogađaju tlo, one mogu izazvati druge vrste munja koje mogu da prouzrokuju direktnu štetu.

Ove munje se formiraju zbog kompleksnih interakcija između različitih slojeva olujnog oblaka. One su često povezane sa pozitivnim munjama koje nastaju u višim delovima olujnog sistema. Njihovo trajanje može biti nekoliko stotinki sekunde, što je dovoljno dugo da ljudsko oko može da prati njihov put kroz oblake.

Anvil crawler munje mogu biti opasne

Iako su anvil crawler munje impresivne za posmatranje, važno je posmatrati ih sa sigurne udaljenosti. Lovci na oluje i entuzijasti treba da budu svesni opasnosti i da preduzmu odgovarajuće mere opreza. Avioni koji lete kroz olujne sisteme mogu biti ugroženi anvil crawler munjama. Iako moderni avioni imaju sisteme za zaštitu od udara groma, bliski susreti sa ovim munjama mogu biti opasni.

U narednom periodu ovakvih članaka će biti još, na različite teme. Krajnjem izgledu, sadržaju i formi ovog članka doprineli: Matija Uglješin, Dejan Zakić, Dragutin Stijepović, i Jovan Čabrilo.
Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 631

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *