Sparina popušta, stiže lepše i stabilnije vreme, sledeće sedmice prete vrućine

Uz postepenu stabilizaciju vremenskih prilika u narednim danima, polako će da popušta i pojačan osećaj sparine koji je aktuelan već danima unazad, i zbog kojeg nam se čini da je mnogo toplije nego što zapravo jeste (reč je o subjektivnom osećaju toplote). Pojačan osećaj toplote odnosno sparine očekuje se još u petak, dok ćemo u danima vikenda već lakše disati. Može se reći da će u danima vikenda biti sasvim prijatno letnje vreme, sasvim normalno za avgust, dok su već sledeće sedmice moguće i praktično prve veće vrućine ovog leta koje bi malo duže potrajale.

Petak, 3 Avgust

Ujutru i pre podne pretežno sunčano. U poslepodnevnim časovima očekuje se umeren razvoj dnevne oblačnosti, a uz nestabilnu atmosferu očekuje se lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom. Veća verovatnoća za pojavu pljuskova važiće za Bačku i Srem, a nešto manja za Banat. Vetar slab, istočnih smerova.

Jutarnje temperature kretaće se između 20 i 22°C (tropska noć), a maksimalne dnevne od 30 do 32°C.

Subota, 4 Avgust

U subotu će preovladavati malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima i većinom suvo. Samo će još u Sremu biti uslova za lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom sredinom dana i poslepodne. Vetar slab, istočni i jugoistočni.
Maksimalne temperature u subotu prema GFS modelu
Maksimalne temperature u subotu prema GFS modelu
Minimalne temperature kretaće se između 19 i 21°C (tropska noć ponegde), a maksimalne dnevne biće u intervalu od 29 do 32°C.

Nedelja, 5 Avgust

U nedelju će preovladavati pretežno sunčano i veoma toplo – pravo letnje vreme. Vetar slab, uglavnom jugoistočni.

Jutro će biti prijatno sa jutarnjim temperaturama između 18 i 20°C ( ponegde tropska noć), a maksimalne dnevne od 31 do 33°C. Iako će biti veoma toplo, obzirom na manu vlažnost vazduha u odnosu na protekli period, biće manje sparno.

Prognoza za naredna tri dana preneta sa stranice Vremenska prognoza za Vojvodinu i Beograd

Sledeće sedmice sve izvesniji tropski talas

Zapravo, i tokom narednih dana do kraja ove sedmice često će u najtoplijem delu dana biti merene “tropske” temperature, obzirom da se u meteorologiji tropskim temperaturama smatraju sve maksimalne vrednosti preko 30°C, a tropskim noćima jutarnje temperature iznad 20°C.

Globalni numerički modeli međutim naslućuju dalji porast temperatura tokom naredne sedmice na našem području, a kao posledica ciklonske aktivnosti sa centrom negde iznad Pirinejskog poluostrva. Uz prisustvo polja povišenog vazdušnog pritiska iznad našeg područja, taj ciklon bi u saradnji sa ciklogenezom u oblasti Islanda i Skandinavije prema nama “upumpavao” topliji vazduh iz Afrike preko Sredozemlja.

Sredinom naredne sedmice vreo Afrički vazduh nad našim područjem (GFS)
Sredinom naredne sedmice vreo Afrički vazduh nad našim područjem (GFS)

Ukoliko se održi ovakva postavka sinoptičke situacije iznad Evrope u narednim proračunima numeričkih modela, nema sumnje da nas čeka najtopliji deo ovog leta tokom najvećeg dela naredne sedmice. Uz konstantnu pojavu tropskih noći, odnosno minimalnih temperatura iznad 20°C, maksimalne temperature bi se u većini dana naredne sedmice na području Vojvodine i Beograda kretale između 33 i 35°C, dok bi tokom dva-tri od sedam dana naredne sedmice maksimalne temperature čak prelazile 35 stepeni Celzijusa.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

One comment

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *