Danas vrlo nestabilno, u nastavku dana moguće jače nevreme sa nepogodama

Svedoci smo vrlo nestabilne atmosfere tokom predstojeće noći i današnjeg prepodneva. U dosta mesta na području Vojvodine bilo je pojave pljuskova sa grmljavinom, ali i jakog do olujnog vetra (češće noćas nego danas pre podne), kao i pojave sugradice i sitnijeg grada. Fotografije i druge izveštaje možete pronaći na našoj Facebook ili Twitter stranici, a tu je i Instagram.

https://www.facebook.com/vojvodinameteo/videos/2086786171602994/

https://www.facebook.com/vojvodinameteo/photos/a.1844392115842402.1073741828.1843119099303037/2086928784922066/?type=3

U ovom trenutku u centralnom pojavu zemlje besni nekoliko jakih oluja, trenutno se jedno jače nevreme iz reona zapadne iz Srbije iz smera Užica (gde je padao obiman grad veličine lešnika) premešta dalje prema centralnoj Srbiji, odnosno prema Čačku, Kraljevu, Gornjem Milanovcu…dok je drugi vrlo jak oblak aktivan na području istočne Srbije, na području Boljevca, Zaječara i Bora. U Vojvodini trenutno (14h) bez većih dešavanja.

https://www.facebook.com/vojvodinameteo/posts/2086937164921228

Radarska slika u 14h (RHMZ)
Radarska slika u 14h (RHMZ – www.hidmet.gov.rs)

U nastavku dana moguće jače nevreme i u Vojvodini

U nastavku dana, tokom poslepodneva i rane večeri jače nevreme sa pljuskovima i grmljavinom, ali i lokalnom pojavom olujnog vetra, obilnih padavina i grada moguće je i na području Vojvodine, sa nešto većom verovatnoćom u odnosu na ostale krajeve na području Srema i južnog Banata! Oluje koje se trenutno dešavaju južnije, u ostalim predelima Srbije, mogu biti dobar znak da u Vojvodini danas ipak neće biti nepogoda, već da će se one dešavati južnije, međutim valja biti na oprezu.

ESTOFEX (European Storm Forecast Experiment) je takođe regovao adekvatnom najavom i upozorenjem, i veći deo Vojvodine je stavljen u visok LVL 2.

ESTOFEX za 13. jun 2018 (Izvor: estofex.org)
ESTOFEX za 13. jun 2018 (Izvor: estofex.org)

Kao što smo već pomenuli, dešavanja južnije u Srbiji, mogu značiti da u Vojvodini danas ipak (srećom) neće biti vremenskih nepogoda, međutim sav dostupan prognostički materijal ukazuje da šanse za to postoje. Prognostički model GFS i dalje je uporan u simulaciji padavinskih “bombi” nad Vojvodinom danas poslepodne.

Padavinske bombe danas poslepodne (GFS)
Padavinske bombe danas poslepodne (GFS)

U slučaju da dođe do formiranja ovih olujnih nevremena, naš model visoke rezolucije WRF-ARW simulira jake i olujne udare vetra u određenim područjima Vojvodine. Iako je sve ovo samo moguće, obzirom da je atmosfera u ovim situacijama vrlo nepredvidiva, valja biti na oprezu i znati da postoji takva mogućnost.

Jaki i olujni udari vetra danas poslepodne (ARW)
Jaki i olujni udari vetra danas poslepodne (ARW)

VojvodinaMeteo stormchase tim biće na terenu, najverovatnije na području južnog Banata.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 611

2 komentara

  1. Dragi moji vas sam verni fan. Samo tako nastavite sa radom. Samo jedno pitanje za vas, kako postizete da ispratite sve te oluje koje se desavaju i u vreme i u nevreme? Kako to uskladjujete sa poslom i radnim obavezama. Gledao sam danas na Fejs buku vasa uzivo ukljucenja. Bili ste super, ali kako to postizete u radno vreme ili kada treba da idete u lov na oluje u sitne sate. Kako uspevate?

    S postovanjem,
    Dragan

    • Pre svega, izvinjavamo se na kasnijem odgovoru. Odgovor je jednostavan, trudimo se! Ne stignemo baš sve da ispratimo na terenu, ali koliko nam vreme dozvoli ulažemo maksimalan napor da ispratimo sve što je interesantno.
      Veliki pozdrav Dragane za vas! 🙂

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *