Zima će nam vrlo brzo konačno pokazati zube uz olujni vetar u subotu, ali bez snega

Stiže suvomrazica donešena olujnim vetrom u subotu – glasila bi najkraća verzija prognoze za naredne dane. Spuštanje plitke doline sa severoistoka kontinenta preko Rumunije ka Crnom Moru, u kombinaciji sa visokim pritiskom na zapadu i severu kontinenta usloviće određene probleme. Od subote pa do petka 10. februara očekuje nas jedan hladniji period uz temperature (pazite sad) ispod prosečnih vrednosti za prvu dekadu februara, međutim na žalost bez pravih zimskih radosti za najmlađe i ostale ljubitelje snega. Gotovo je izvesno da neće biti snega.

U petak kasno popodne i uveče, kao i u noći ka suboti, očekuje se kiša povremeno, ponajpre u Banatu. Ujutru se očekuje slab mraz uz minimume između -2 i 0°C, dok će se dnevne temperature u petak kretati između 5 i 7°C.

U subotu pre podne još uvek ponegde može biti slabe kiše, uglavnom na jugu pokrajine, odnosno na jugu Banata i u Sremu. U nastavku dana biće suvo. U subotu će biti izuzetno vetrovito, uz jak i olujni severni i severozapadni vetar koji će početi da duva u noći ka suboti, i trajaće sve do subote uveče, kada se očekuje njegovo konačno slabljenje. Očekuje se da će vetar biti najjači nekad oko podneva u subotu, kada postoji mogućnost i za orkanske udare severozapadnog vetra i do 28m/s (100km/h), prevashodno u delovima Bačke. U Banatu se ne očekuju udari preko 20m/s (70km/h). Jutarnje temperature u subotu će se kretati između 2 i 4°C, a maksimalne dnevne od 4 do 5°C.

Olujni vetar duvaće u subotu i prema američkom GFS modelu – meteologix.com

Svakako, posle delova Mađarske, Hrvatske i Vojvodine, najjači udari vetra očekuju se u planinama regiona tokom subote, i to češće u drugom delu dana, uz olujne i orkanske udare, zbog čega stanovnici tih predela i turisti trebaju biti na oprezu!

Drugog dana vikenda preovladavaće promenljivo oblačno i suvo vreme uz sunčane intervale. Biće hladnije, a duvaće umeren, često i jak severac. Svakako ni blizu onoga u subotu. Jutarnje temperature kretaće se između -4 i -2°C, a maksimalne dnevne između 0 i 1°C. Treba istaći da će subjektivnom osećaju hladnoće dodatno doprineti pojačan vetar, te ćemo osećati da je znatno hladnije, recimo oko -5°C.

Projektovana visina snega u ponedeljak ujutru prema GFS modelu – meteologix.com

Sledeće sedmice ne očekuje se ciklonska aktivnost u našim krajevima, zapravo bićemo pod uticajem razvijenog polja visokog vazdušnog pritiska, što će usloviti stabilno i suvo vreme, uz moguću pojavu magli u jutarnjim časovima. Za razliku od Vojvodine, u nedelju u južnim predelima zemlje će ipak pasti nešto snega, uglavnom 5-10cm. Moguće je da granica padavina bude postavljena i nešto severnije, ali svakako ne severnije od linije Valjevo – Aranđelovac – Majdanpek.

Do subote 11. februara smenjivaće se sunčani i oblačni intervali, uz hladno vreme, ali bez snežnih padavina na području Vojvodine. Jutarnje temperature od ponedeljka do petka kretaće se uglavnom između -8 i -4°C (gruba procena, treba pratiti trodnevnu prognozu u narednom periodu za preciznije vrednosti), a maksimalne dnevne biće oko 0°C u ponedeljak i utorak, a zatim oko 2-3°C u nastavku sedmice.

Šta će se dešavati tokom druge dekade februara, ostaje da vidimo, i o tome ćemo pisati početkom naredne sedmice. Narednih dana svakko pratite trodnevnu prognozu za Vojvodinu i Beograd.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 609

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *