ZIMSKI REŽIM: Stiže jako zahlađenje uz sneg, potom sledi košava

Hladna vazdušna masa sa severa i severoistoka starog kontinenta uveliko pritiče u naše krajeve, pa su tako temperature niže iz sata uz sat uz pojačan vetar severnih smerova. Hladno vreme sa temperaturama ispod proseka zadržaće se do četvrtka 26. marta, kada će početi priliv toplijeg vazduha, a u periodu ponedeljak – sreda povremeno se očekuju padavine u obliku susnežice i snega, uz formiranje simboličnog (manjeg) snežnog pokrivača. Tokom ova tri dana, temperature će u noćnim i jutarnjim satima biti ispod nule, a danju u blagom plusu.

Nedelja će proteći u znaku pretežno do potpuno oblačnog, ali uglavnom suvog vremena, uz temperature u okviru proseka. Jutarnje temperature kretaće se između 2 i 4°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 6 do 8°C. Duvaće uglavnom umeren severni i severoistočni vetar, koji će dodatno pojačati osećaj hladnoće, pa ćemo osećati kao da je 2-3°C hladnije.

Uz visinski ciklon još hladnije uz povremen sneg od ponedeljka popodne

Tokom ponedeljka doći će do formiranja visinskog ciklona koji će imati više centara cirkulacije, i intenzivnije će uticati na vremenske prilike kod nas u utorak i sredu.

Sinoptička situacija u ponedeljak (GFS)

Tokom ponedeljka ka našem području će se nastaviti priticanje sve hladnijeg vazduha, a uz pretežno do potpuno oblačno vreme, mestimično se očekuju susnežica i sneg, ponegde i u formi pljuskova (lokalno jakog intenziteta). Jutarnje temperature kretaće se između -3 i -1°C, a maksimalne dnevne od 2 do 4°C. Vetar slab do umeren, severni i severoistočni.

U utorak će preovladavati oblačno, tmurno, i za ovo doba godine hladno vreme. Duvaće umeren, na udare jak, istočni i severoistočni vetar koji će dodatno pojačavati osećaj hladnoće. Padaće (vlažan) sneg, uz formiranje manjeg snežnog pokrivača. Jutarnje temperature kretaće se između -2 i 0°C, a maksimalne dnevne od 2 do 4°C.

Visina snega u sredu ujutru (ECMWF)
Visina snega u sredu ujutru (GFS)

U sredu se zadržava oblačno i prohladno vreme, povremeno sa snegom, uz dalje manje povećanje visine snežnog pokrivača. Jutarnje temperature kretaće se između -3 i -1°C, a maksimalne dnevne od 1 do 3°C. Duvaće uglavnom umeren istočni i severoistočni vetar.

Tokom srede realno je očekivati u proseku 3 do 6cm snežnog pokrivača na području Vojvodine, a ponegde i koji centimetar više.

Temperature će u noćnim i jutarnjim časovima biti ispod 0°C (mraz), što može ostaviti posledice na procvetale voćarske kulture. Poljoprivrednicima se savetuje da u skladu sa svojim mogućnostima primene agrotehničke mere u cilju zaštite svojih zasada.
U ovakvim situacijama, i manja pomeranja baričkih sistema mogu napraviti bitne izmene u prognozi izvan 48 sati. Zbog toga svakako savetujemo praćenje naših stranica tokom narednih dana, a mi ćemo vas izveštavati o svim promenama povodom očekivanih temperatura i padavina koje se očekuju u periodu ponedeljak-sreda.

Postepeno toplije od četvrtka

Povratak u “prolećni režim” treba očekivati od četvrtka, odnosno petka. Tokom ova dva dana treba računati na jak jugoistočni vetar (košavu), ali će temperature biti u postepenom porastu, tako da će nakon maksimalnih temperatura oko 10°C u četvrtak, živa u termometrima već u petak dostizati i 15°C.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *