Zima ide na pauzu, prolećne temperature od ponedeljka

Ciklonska aktivnost u Atlantiku i istovremeno jako i prostrano anticiklonalno polje iznad većeg dela Evrope, pobrinuće se za iznadprosečno topao kraj klimatološke zime iznad većeg dela starog kontinenta. U našim krajevima, dnevne temperature će tokom većeg dela naredne sedmice dostizati 15°C.

Veliko pozitivno temperaturno odstupanje iznad većeg dela Evrope u sredu (ECMWF)

Centar anticiklona će se naći iznad našeg područja u utorak i sredu, 23 i 24. februara. Nakon umerenog jugoistočnog vetra u nedelju, nastavak period obeležiće vrlo slab vetar, a u pojedinim delovima dana biće čak i tiho i bez vetra, naročito u sredu i četrtak.

Maksimalne temperature u utorak (ECMWF) – meteologix.com

Faktički tokom cele naredne sedmice, odnosno sve do kraja februara, očekuje se pretežno sunčano i iznadprosečno toplo vreme. Jutarnje temperature kretaće se uglavnom između 1 i 4°C, a maksimalne dnevne od 13 do 15°C. Koji stepen niže temperature očekuju se samo u sredu.

Verovatne noćne i jutarnje magle

Očekivani vremenski uslovi tokom većeg dela naredne sedmice, a naročito u sredu i četvrtak, biće gotovo idealni za pojavu sumaglice i magle, u već pomenutim noćnim i jutarnjim časovima.

Prema aktuelnim prognozama ne očekuje se da pojava magle i niske oblačnosti ozbiljnije utiče na dnevni hod temperature, jer bi već u prvom delu prepodneva dolazilo do “podizanja” magle.

Pojava jutarnje magle širom regiona u sredu (ICON) – meteologix.com

Pored pojave sumaglice i magle, polje visokog vazdušnog pritiska, gotovo bez vetra, na žalost biće idealna “podloga” za zagađenje vazduha i povećane koncentracije PM čestica.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 573

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *