Zima ide na pauzu, prolećne temperature od ponedeljka

Ciklonska aktivnost u Atlantiku i istovremeno jako i prostrano anticiklonalno polje iznad većeg dela Evrope, pobrinuće se za iznadprosečno topao kraj klimatološke zime iznad većeg dela starog kontinenta. U našim krajevima, dnevne temperature će tokom većeg dela naredne sedmice dostizati 15°C.

Veliko pozitivno temperaturno odstupanje iznad većeg dela Evrope u sredu (ECMWF)

Centar anticiklona će se naći iznad našeg područja u utorak i sredu, 23 i 24. februara. Nakon umerenog jugoistočnog vetra u nedelju, nastavak period obeležiće vrlo slab vetar, a u pojedinim delovima dana biće čak i tiho i bez vetra, naročito u sredu i četrtak.

Maksimalne temperature u utorak (ECMWF) – meteologix.com

Faktički tokom cele naredne sedmice, odnosno sve do kraja februara, očekuje se pretežno sunčano i iznadprosečno toplo vreme. Jutarnje temperature kretaće se uglavnom između 1 i 4°C, a maksimalne dnevne od 13 do 15°C. Koji stepen niže temperature očekuju se samo u sredu.

Verovatne noćne i jutarnje magle

Očekivani vremenski uslovi tokom većeg dela naredne sedmice, a naročito u sredu i četvrtak, biće gotovo idealni za pojavu sumaglice i magle, u već pomenutim noćnim i jutarnjim časovima.

Prema aktuelnim prognozama ne očekuje se da pojava magle i niske oblačnosti ozbiljnije utiče na dnevni hod temperature, jer bi već u prvom delu prepodneva dolazilo do „podizanja“ magle.

Pojava jutarnje magle širom regiona u sredu (ICON) – meteologix.com

Pored pojave sumaglice i magle, polje visokog vazdušnog pritiska, gotovo bez vetra, na žalost biće idealna „podloga“ za zagađenje vazduha i povećane koncentracije PM čestica.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!