Zima ide na pauzu, prolećne temperature od ponedeljka

Ciklonska aktivnost u Atlantiku i istovremeno jako i prostrano anticiklonalno polje iznad većeg dela Evrope, pobrinuće se za iznadprosečno topao kraj klimatološke zime iznad većeg dela starog kontinenta. U našim krajevima, dnevne temperature će tokom većeg dela naredne sedmice dostizati 15°C.

Veliko pozitivno temperaturno odstupanje iznad većeg dela Evrope u sredu (ECMWF)

Centar anticiklona će se naći iznad našeg područja u utorak i sredu, 23 i 24. februara. Nakon umerenog jugoistočnog vetra u nedelju, nastavak period obeležiće vrlo slab vetar, a u pojedinim delovima dana biće čak i tiho i bez vetra, naročito u sredu i četrtak.

Maksimalne temperature u utorak (ECMWF) – meteologix.com

Faktički tokom cele naredne sedmice, odnosno sve do kraja februara, očekuje se pretežno sunčano i iznadprosečno toplo vreme. Jutarnje temperature kretaće se uglavnom između 1 i 4°C, a maksimalne dnevne od 13 do 15°C. Koji stepen niže temperature očekuju se samo u sredu.

Verovatne noćne i jutarnje magle

Očekivani vremenski uslovi tokom većeg dela naredne sedmice, a naročito u sredu i četvrtak, biće gotovo idealni za pojavu sumaglice i magle, u već pomenutim noćnim i jutarnjim časovima.

Prema aktuelnim prognozama ne očekuje se da pojava magle i niske oblačnosti ozbiljnije utiče na dnevni hod temperature, jer bi već u prvom delu prepodneva dolazilo do “podizanja” magle.

Pojava jutarnje magle širom regiona u sredu (ICON) – meteologix.com

Pored pojave sumaglice i magle, polje visokog vazdušnog pritiska, gotovo bez vetra, na žalost biće idealna “podloga” za zagađenje vazduha i povećane koncentracije PM čestica.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 618

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *